Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Indul a "Komposztálj!" kampány!

  • 2006. május 05.
  • humusz
Ma délelõtt indítottuk útjára a országos kampányt. Szilágyi László megnyitó beszéde Kispesten hangzott el, a Kossuth téren.

Komposztálni egyszerű.

Nagyapáink még tudták, ha nem is így hívták, hogyan és mit kell tenni a háztartásban keletkező szerves anyagokkal.

Négy szervezet indít ma közösen országos kampányt a hulladék szervesanyag tartalmának egyszerű és olcsó kezelésért: a HuMuSz, a KÖTHÁLÓ, a SZIKE és az Öko-Fórum Alapítvány.

Helyi megoldást ajánlunk a háztartások mintegy felének (első megközelítésben): komposztálják hulladékuk mintegy egy harmadát!

Ennek számos előnye lesz:

  1. Nem kell a szervest a többi hulladékkal keverni, így a kukák tartalma nem lesz büdös és fertőző. És ami fontos, így nem feltétlenül kell hetente szállítani...

  2. Hulladékunk harmadát nem kell 20-30-50 kilométerre szállítani, így rengeteg energia és szennyezés megtakarítható

  3. Nem kell drága beruházásokat indítani és bonyolult nagy kapacitású komposzttelepeket építeni

  4. Nem kell annyi műtrágyát venni, nem kell annyit gyártani, nem kell veszélyesanyagokkal bajlódni, hiszen saját készítésű talajjavító anyagot tudunk használni.

Helyben kellene tehát hagyni a szerves hulladékot, ahol ez kicsit is lehetséges, így akár évi 800 ezer tonna szerves hulladéktól is mentesíthetjük a lerakókat. Márpedig mentesíteni kell, ezt vállaltuk az Európai Unió felé.

A HuMuSz ezzel párhuzamosan kampányt indít a szemétdíj arányos és differenciált fizetéséért is. Aki komposztál és szelektíven gyűjti a hulladékait, fizessen kevesebbet!

A Komposztálj! program jól kiegészítheti a szaktárca által tervezett Bio-P programot, reméljük, komoly együttműködés alakulhat ki a két kezdeményezés között.

A mai napon honlapot is indítottunk komposztalj.hu címen, ahol naponta frissített információt lehet majd találni a módszerekről, a berendezésekről és a kampányhoz kötődő eseményekről. Az itt látható bemutató pedig országos körútra indul, hogy minél több vidéki helyszínen fel tudjuk hívni a figyelmet a komposztálás fontosságára.

Komposztáljunk tehát, ahogy nagyapáink tették!