Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Helyi komposztálás - Továbbképzés

  • 2006. április 18.
  • humusz
Az Öko-fórum Alapítvány szervezésében május 11-tõl ismét komposztálási képzés indul Budapesten. Az 5 részbõl álló tanfolyamra mindenkit szeretettel várnak a szervezõk. Jelentkezési határidõ: 2006. május 2.
Budapesti Corvinus Egyetem A háztartási hulladék mintegy 30%-a szerves anyag, amely pazarló módon a hulladék-lerakókban vagy az égetőműben köt ki, ahelyett hogy a természetes körforgásba visszakerülne és újrahasznosulna. A konyhai és a kerti zöldhulladék helyi komposztálása nemcsak házi kertekben oldható meg. Csoportházas, telepszerű beépítésű lakóterületeken lehet találni helyet egy kis komposztálónak, amit a lakók közreműködésével üzemeltetünk. Így a háztartási szemét mennyisége csökken és a keletkezett komposztot a talaj tápanyag-utánpótlására használható. Továbbá így elkerülhető a kerti hulladékok levegőszennyezéssel járó égetése - ami ma még, sajnos, általános gyakorlat.

Az 1996 óta folyó helyi komposztáló továbbképzés a legkorszerűbb svájci gyakorlat magyarországi adaptációjával ismertetést ad a komposztálás környezeti, ökológiai jelentőségéről, a komposztálás biológiai és kémiai folyamatáról. Ismerteti a komposztálók telepítésének és fenntartásának munka- és eszközigényét, az ehhez szükséges lakossági és önkormányzati együttműködést, a csoportmunka szervezésének módszereit, továbbá részletesen bemutatja a komposztálás munkamenetét, a komposzt érésének fázisait és a kész komposzt felhasználási lehetőségeit. A hallgatók – a továbbképzés elvégzése és a sikeres vizsga után – tanúsítványt kapnak, mely lehetővé teszi, hogy a helyi komposztálást továbbadhassák.

A helyi komposztálás módszerének minél gyorsabb országos elterjedése érdekében elsősorban azoknak a jelentkezését várjuk, akik önkormányzatoknál, intézményeknél vagy civil szervezeteknél dolgoznak. Továbbá azokat is, akik a környezetvédelem, a korszerű, környezetkímélő hulladékgazdálkodás ügyéért tenni akarnak, és a továbbképzésen elsajátított ismereteket szűkebb és tágabb körzetükben szervezett oktatás formájában szeretnék továbbadni.

Egyéni jelentkezők továbbképzési költségeit az illetékes önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek részben vagy egészben átvállalhatják.

A továbbképzés díja, ami magában foglalja az ismereteket tartalmazó jegyzet árát is 28.000 Ft

A továbbképzés helye: Budapesti Corvinus Egyetem (volt Kertészeti Egyetem)

Budapest XI., Villányi u. 35-43., A. épület

A továbbképzést 5 alkalommal bonyolítjuk. A továbbképzés keretében megtekintjük Turán négy község (6000 fő) szelektív hulladékgyűjtő rendszerét, lerakóját és komposztáló telepét, továbbá Tárnokon egy kistérségi komposztáló telepet.

A foglalkozások időpontjai: 2006. május 11, május 18, június 1, június 8. és június 15.

Jelentkezni lehet 2005. május 2-ig az Öko-Fórum Alapítványnál, 1438 Budapest, Pf. 507. címén, e-mail: [email protected], írásban (kérjük megadni a pontos lakcímet, telefonszámot, munkahelyet, annak címét, telefonszámát, e-mail elérhetőséget).

További információ beszerezhető: Öko-Fórum Alapítvány, tel.: 343-4800/154 mellék, e-mail: [email protected]

A felvételről, a tanfolyam pontos időbeosztásáról és programjáról, a befizetés módjáról a jelentkezések után küldünk értesítést.