Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Házi komposztálás - új kezdeményezés

  • 2006. május 05.
  • humusz
A háztartási szemét jelentõs részét (30-40 százalék) zöld hulladék alkotja, egy hétköznapi szemetes edény valóságos kincsesbánya ilyen szempontból. A kertbõl, konyhából kikerülõ szerves anyagok - vagy a Svájcban elterjedt kifejezéssel élve: "zöld javak" - zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi, pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fû, gyümölcshéj, növényszárak és társaik komposztálás révén visszajutnának az élõ környezet körforgásába.

A háztartási szemét jelentős részét (30-40 százalék) zöld hulladék alkotja, egy hétköznapi szemetes edény valóságos kincsesbánya ilyen szempontból. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok - vagy a Svájcban elterjedt kifejezéssel élve: "zöld javak" - zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi, pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak és társaik komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába. Kevesebb szerves - tehát a növények számára hasznossá alakítható - anyagot nyelnének el az égetők és a lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag utánpótláshoz jutnának a növények, csökkenne a hulladék mennyisége s így - ideális esetben differenciált szemétdíjjal összekötve - alacsonyabb lehetne a szemét elszállításáért fizetendő díj, elkerülhető lenne az ősszel tömegesen jelentkező avarégetés jelensége. A helyi komposztálás egyszerűen kivitelezhető tevékenység kertes házakban, hétvégi telkeken, de még társasházi, lakóközösségi területeken is működtethető a lakók bevonásával, ahogy erre külföldön számos példa látható.

Mindezek és még számos egyéb ok miatt is sok civil szervezet igen fontos feladatként tekint a kiskerti komposztálás szemléletének és gyakorlatának terjesztésére. Fenti gondolatokból kiindulva a Hulladék Munkaszövetség, az Öko-Fórum Alapítvány, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) és a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület 2006 tavaszától együttes erővel országos kampányt kezdeményez a téma és a lehetőségek népszerűsítésének érdekében.

A közös munka célja többek között...

  • rámutatni az országban jelenleg is működő, elindult programokra. Számos helyen létezik már együttműködés önkormányzatok és civil csoportok között, akik közösen komplex programot működtetnek (komposztládák biztosítása, folyamatos tanácsadás, ismeretterjesztés, szakmai felügyelet, stb.) helyi lakosok bevonásával.
  • információt és segítséget nyújtani a téma iránt érdeklődőknek, illetve kapaszkodót adni azoknak, akik egyelőre csak morfondíroznak a gyakorlati komposztálás elindításának gondolatán - a lakosságnak, oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak, helyi szervezeteknek egyaránt. Ezen belül tanácsadó irodákat keresetnek meg országszerte a lakosok elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt; lakosságnak és diákoknak szóló előadásokat, foglalkozásokat szervezünk országszerte a komposztálás témaköréről; kiadványokat biztosítunk számukra nyomtatott és elektronikus formában; utcai tájékoztató napokat szervezünk több városban (eddigi helyszíneket lásd lent). Útjára indítjuk a www.komposztalj.hu elnevezésű honlapot, ahol a "Komposztálj!" kampány eseményein kívül számos tanács, ötlet, program, aktualitás, leírás, ajánló, illetve hazai és külföldi példák lesznek böngészhetők. A weboldal folyamatos frissítésű hírfelülettel készül.
  • szakmai segítség nyújtása önkormányzatok számára helyi komposztálási programszervezés és lebonyolítás terén.
  • látogatható bemutatópontok létesítése, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a gyakorlati komposztálással.
  • nyártól adatlap kitöltésével a kampányhoz való egyéni csatlakozási lehetőség biztosítása a komposztálóknak.
  • fórumot biztosítani a kiskerti komposztálás elkötelezetteinek.
  • keretkészítő manufaktúrák indítása, helyi szerveződések segítése.

Bízunk abban, hogy a színesnek és sokrétűnek tervezett program egyelőre gyér anyagi támogatottsága ellenére is sikerrel zajlik majd, sok emberhez eljut, s minél több új és lelkes barátot állít a komposztkeretek mellé.

További információk a programról:
Lugosi Beáta - HuMuSz, tel: 06-1/386-2648, [email protected]