Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Égetés helyett komposztáljunk – lakossági komposztálási program Szentendrén

  • 2009. szeptember 29.
  • beus
Folytatódik a környezetbarát szemléletmód bevezetése Szentendrén. A város önkormányzata elfogadta a helyi komposztálási koncepciót és a Környezetvédelmi Alap támogatásával, az állandó szentendrei lakosok részére helyi komposztálási programot indított.

2009. június 9-én ennek keretében került sor a komposztáló ládák átadására a korábban meghirdetett pályázat keretében jelentkezett 100 családnak és oktatási intézménynek.

A helyi lakosságtól évek óta számos panasz érkezik, hogy a szomszédok, az utcabeliek éjjel-nappal égetik a lombot, a levágott fagallyakat, és nagyon zavaró és környezetkárosító a mindent elárasztó füst. A probléma megoldására Szentendre Város Önkormányzata komplex megoldást dolgozott ki.

A város helyi rendelettel szabályozta az égetés rendjét. (ld. a táblázatban az összefoglalót). Ezt követően kidolgozásra került a helyi komposztálási koncepció, és a hozzá tartozó program. Cél, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szervesanyagok –a zöldjavak– visszakerüljenek a természet körforgásába és helyben, Szentendrén hasznosuljanak, és ezáltal csökkenjen a kezelendő hulladék mennyisége.
 
A komposztálási programban történő részvételre szentendrei állandó lakosok, családok jelentkezhettek a jelentkezési lap visszaküldésével és a használati megállapodás későbbi aláírásával. A programban résztvevőknek az önkormányzat ingyenesen 2 db újrahasznosított műanyagból gyártott komposztáló ládát adott át használatra. A résztvevőknek vállalnia kellett, hogy a komposztáló eszközöket rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig és a kész komposztot helyben hasznosítják. Az eszközök a 4. évtől a résztvevők tulajdonába kerülnek.

2009. június 9-én adta át Dr. Dietz Ferenc, polgármester a 100 családnak és oktatási intézménynek a komposztáló ládákat. „Tavaly októberben tartottunk itt a hivatalban egy komposztálási napot, amelyen már akkor is sok helyi lakos vett részt. A mai napon ez a program tovább folytatódik: Igazán öröm számunkra, hogy 200 db komposztláda kezdi meg környezetbarát működését Szentendrén és járul hozzá közvetlen környezetünk és a Föld megóvásához. Köszönöm Önöknek, hogy felelős városlakóként tesznek városunkért, a környezetünkért” – mondta el köszöntőjében a polgármester.

A ládák átadását egy komposztálási szakember, Gellért Miklós, a SZIKE Egyesület elnöke által megtartott előadás előzte meg. Az előadáson megismerkedhettek a komposztálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal. Komposztálást segítő kiskönyv, Komposztálási Adatlap és a kukákra ragasztandó matrica is segíti a komposztálókat.

A program az aprítással és a kész komposzt rostálásával is foglalkozik. Mivel az aprítógépeknek magas az ára, valamint a családoknak csak néhány esetben van szüksége rá, ezért előnyösebb azt bérelni. Akár kisgép kölcsönzőből akár a helyi közszolgáltatótól. A Városi Szolgáltató Zrt.-nél házhoz menő aprítékolási szolgáltatás vehető igénybe térítés ellenében. Az igényt a helyi közszolgáltatónál kell jelezni.

A program részeként 5 darab jó minőségű rosta került beszerzésre, melyet a hulladékudvarban lehet jelképes összegért bérelni.

 

Az égetésre vonatkozó szabályok:

Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes zöld javakat elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani és talajjavító anyagként felhasználni. Égetéssel azon anyagok semmisíthetők meg, melyek komposztálásra, újrafelhasználásra alkalmatlanok, illetve ha a komposztálásra nincs semmilyen mód vagy lehetőség.

  1. Közterületen égetni csak kizárólag engedéllyel szabad.
  2. Saját ingatlanon belül a szabadban égetni kisebb mennyiségű komposztálással nem hasznosítható kerti hulladékot szélmentes időben csak péntekenként a nappali órákban (9-19 óra között) engedély nélkül lehet, június 1.-től augusztus 31.-ig az égetés pénteki napokon is tilos.
  3. Égetni csak a tűzvédelmi szabályok betartása mellett (a jelenleg hatályos 9/2008 ( II.22.) ÖTM rendelet 5. rész II. fejezet 26. pont) a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 6 m-en belül tilos.
  4. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.
  5. Az égetés során a keletkező hő élő növényzetet, fát nem károsíthat.
  6. Tilos a kerti hulladékok égetése a (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül.
  7. A kommunális és az összes ipari eredetű hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

 

Forrás: SZIKE honlap