Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bakonyi zöld javak

  • 2006. június 29.
  • humusz
pangea_120A pénzesgyõri Pangea Egyesület is konkrét lépéseket tervez a házi komposztálás népszerûsítésének érdekében. A bakonyi szervezet jelenleg még minisztériumi támogatásra vár, de a szerzõdés megkötését követõen azonnal munkához lát.

Terveik szerint a munka három fő vonalon folyik majd.

Egyrészt idén ősszel házi komposztáló tanfolyamot indítanának a térség kistelepülésein élők számára. Ez fontos lépés, hisz a - komposztálásra nagyszerűen alkalmas - vidéki környezetből mára lényegében eltűnt ez a régen meglehetősen elterjedtnek mondható tevékenység.

Ezzel együtt hozzáfognának a pénzesgyőri oktatóközpont udvarán jelenleg is működő kerti komposztáló tér továbbfejlesztéséhez. A mini telepet többek közt oktatótáblákkal szeretnék ellátni, hogy az ide látogató érdeklődők, iskolai csoportok minél több információhoz juthassanak a szerves hulladékok - azaz, zöld javak - természetes körforgásba történő visszaforgatásáról.

A program további elemei az önkormányzatokat igyekeznek megcélozni: felmérés indul a kistelepülések önkormányzatai között a komposztálás módszereinek elterjedtségéről, a módszer iránti nyitottságról; illetve módszertani kiadvány írását tervezik a komposztálás kistelepüléseken való terjesztéséről.

Reméljük, mihamarabb hozzáfoghatnak a program megvalósításához...

 

HuMuSz / Lugosi Bea

 

 

A Pangea Egyesület elérhetőségei:
www.pangea.hu
[email protected]

 

pangea_kert_400

A képen a pénzesgyőri oktatóközpont gazdasága látható (részlet). Forrás: www.pangea.hu