Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az apríték hasznos

  • 2008. október 18.
  • humusz
"Tapasztalatok szerint a kertekben keletkezõ faaprítékra a lakók többnyire nem tartanak igényt, pedig éppúgy komposztálható, mint a falevél. Bokraink, virágaink köré öntve meggátolja a talaj kiszáradását, ugyanakkor fokozatosan elbomlik, és így folyamatos tápanyagellátást biztosít a növényeknek." Gellért Miklós írása.

 

Aki figyelemmel kíséri a második éve folyó Komposztáló kerület programot (Budapest, II. ker. - szerk.), bizonyára ismeri a legfőbb célt, hogy minél több szervesanyag maradjon ott, ahol arra a leginkább szükség van, azaz a keletkezés helyén; vagyis a kertekben, közparkokban, társasházak, intézmények udvarain.

A talajtani szakemberek az elmúlt évtizedekben ébredtek rá igazán arra, hogy milyen, egyre súlyosbodó problémát okoz a talajok tápanyaghiánya. A huszadik században mértéktelenül elharapózott műtrágyahasználat rengeteg káros következménnyel járt. A gyorsan kioldódó műtrágya elszennyezte a talajvizeket, a felszíni élővizeket, ugyanakkor a humuszban szegény talajokon termelt mezőgazdasági termények minősége is jelentősen leromlott. A házi komposztálás végeredményeként keletkező, tápanyagokban gazdag komposzt vagy humusz számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen például az, hogy a benne lévő tápanyagok fokozatosan válnak a növények számára felvehetővé (nem áll fenn a kioldódás veszélye), sok nedvességet képes tárolni, egy sor, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot, nyomelemet tartalmaz, és hogy képes bizonyos, talajba kerülő méreganyagokat is megkötni.

A faapríték éppúgy komposztálható, mint a falevél, vagy a konyhában keletkező zöldség, gyümölcs maradványok. Ha a komposztálónkba helyezzük, meggátolja a túlnedvesedés miatti szagképződést, nagy széntartalma következtében pedig biztosítja a keletkező komposzt jó minőségét. Ugyanakkor egy másik célra is alkalmas: a kereskedelmi forgalomban kapható fenyőháncshoz hasonlóan kiváló mulcsozásra, vagyis talajtakarásra. Bokraink, virágaink köré öntve meggátolja a talaj kiszáradását, ugyanakkor fokozatosan elbomlik, és így folyamatos tápanyagellátást biztosít a növényeknek. Előnye az is, hogy mivel az aprítást az önkormányzat finanszírozza, tehát a szolgáltatást igénybe vevők számára a keletkező mulcs ingyen van.

Ne hagyják veszendőbe menni a kertjükben keletkező értékes szervesanyagokat: a felaprított fás anyagokat vagy komposztálják, vagy használják fel mulcsozásra!

 

Gellért Miklós - SZIKE

 

 

Forrás: Budapest II. ker. honlapja