Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Támogatott komposztálás - A szolgáltató is jól jár az otthoni megoldással

  • 2009. február 24.
  • humusz
Egyre több önkormányzat és kommunális szolgáltató látja be, hogy a zöldhulladék-kezelésnek nincs olcsóbb és észszerûbb módja a házi komposztálásnál. Ezt a tevékenységet még akkor is megéri támogatni, ha amúgy pénzt lehetne kérni a lomb és a nyesedék elszállításáért: amit a lakosság a saját hatáskörében komposztál, azzal a szolgáltatónak semmilyen további teendõje nincs.

 

A komposztálás valódi tudomány: a jó komposzt elkészítésének könyvtárnyi szakirodalma és számtalan iskolája van. Hogy csak egyetlen példát - azaz lehetséges buktatót - említsünk, létezik néhány közönséges, ház körüli növény, amelyik egyáltalán nem való a komposztba. A fenyőből csak nagyon lassan képződik jó minőségű komposzt - Pécsett emiatt a kidobált karácsonyfákat külön "fenyőjáratok" viszik el, és az apríték biomaszszaként a Pécsi Hőerőműbe kerül.

Hasonlóan jár el Budapesten az FKF Zrt. is - itt évi 500-600 ezer fenyőt visznek évente a rákospalotai hulladékégető műbe. Minderre természetesen fel kell hívni a lakosság figyelmét, mivel a komposztálással kapcsolatos ismeretek mára már kikoptak a városi ember tudástárából. A pécsiek kommunális szolgáltatója hírlevelekben ad tájékoztatást arról, hogy a fenyő(ág), a tuja, a parlagfű, a dió- és gesztenyelevél se kerüljön a komposztba (mindegyik korlátozásnak komoly oka van: a tuja például a fenyőhöz hasonlóan lassan bomlik le, a parlagfű magja túlélheti a komposztálást, és megfertőzheti azt a területet, ahová a komposztot kiszórják).

A zöldhulladékgyűjtés bevezetésével Budapesten is beindult a komposztáláshoz kapcsolódó ismeretterjesztés, idén egy tájékoztató füzetet is készít a témáról az FKF. Ugyanakkor az előrelépéshez érdemes segíteni magukat a komposztálókat is. Ennek talán legpraktikusabb módja, ha azok, akik vállalják a zöldhulladék-kezeléssel kapcsolatos háztartási többletteendőket, ingyen kapják a szükséges infrastruktúrát (vagyis a komposztáló keretet, illetve edényt). Az országban számos helyen történtek már erre próbálkozások, általában úgy, hogy az edények szétosztását összekötötték egy komposztálási tanfolyammal. A fővárosban tavaly a XXII. kerületben tesztelték a módszert: 150 ingyenes komposztálóládát osztott szét a kommunális szolgáltató és az önkormányzat a budafok-tétényi lakosság körében. A meghirdetett mennyiség hetek alatt el is fogyott, ami azt jelzi, hogy van igény a komposztálással kapcsolatos ismeretekre és eszközökre. Információink szerint idén az akció újabb budapesti kerületekre is kiterjed majd.

 

Forrás: Népszabadság Online