Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Konyhai komposztálás a tizedik emeleten

  • 2006. december 06.
  • humusz
A szelektív hulladékgyûjtés ugyan gyorsan terjed, de sok háziasszony még mindig ódzkodik a szerves hulladékok gyûjtésétõl, fõleg, ha nincsen kertjük, ahol komposztálhatnának. [magyar Rádió Online - Kék Bolygó]

A szagtalan konyhai komposztálást, amely hazánkban még újszerű technikának tűnik, Dr. Hidas András elsősorban panel házak lakóinak oktatja. A konyhai ételhulladékokat egy speciálisan kialakított edénybe gíűjtik, amit mikrobeális oltóanyaggal kezelnek. Ez a későbbiekben kiváló komposztálóanyag lesz, illetve közvetlenül a talajba is bedolgozható a növények alá. Sőt, a vödör alján rács található, hiszen a felesleges nedvességet engedni kell elszivárogni, ami nem értéktelen anyag. Ezt szintén a virágoknak jó tápanyag.
Japánban már az iskolában oktatják a gyerekeknek, hazánkban ezt a füzetet fordították le magyar nyelvre.De a közeli Ausztriában, és Németországban is nagyon jó tapasztalatok vannak akár a mezőgazdasági, akár környezetipari területen, nem utolsósorban pedig a háztartásban.
Mohácsi Edit riportja nyomán
Forrás: Kék Bolygó