Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposzttal töltött telefon

  • 2007. október 07.
  • humusz
Mikrobákkal mûködtetett üzemanyagcellát (Microbial Fuel Cell, MFC) fejlesztett ki egy amerikai diákcsoport: a mobiltelefon töltésére is alkalmas bioelem növényi hulladékok lebontásával termel energiát.

 

 

A Massachusettsi Műszaki Egyetem diákjai által bemutatott prototípus elnyerte a hagyományostól eltérő energiaforrások felkutatására és használatára rendezett verseny ötezer dolláros díját - közölte a New Scientist című amerikai tudományos folyóirat.

Az MFC üzemanyagcellák a cukorral, keményítővel és más szerves anyagokkal táplálkozó mikrobák által kibocsátott elektronokból állítanak elő elektromos áramot. A szerves tápanyagok végtelen forrásából adódóan az MFC-cellák előtt nagy lehetőségek állnak. A diákok BioVolt nevű eleme a korábbi glükózfaló modellekhez viszonyítva kevésbé tiszta üzemanyaggal működik, cukor helyett a növényi hulladékokban található cellulózt eszi.

A BioVolt jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt áll, a csapat ezért nem hozta nyilvánosságra a technológia részleteit, annyit azonban elárultak, hogy egy egység ára nem több két dollánálr.

Az új MFC-cella egyelőre hat hónap alatt tölt fel egy átlagos mobiltelefont, de az egységek összekapcsolásával és a technológia finomításával a jelenlegi kimeneti teljesítmény százszorosát is elérhetik.

 







Forrás: MTI - www.hvg.hu