Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kampányt indít a miskolci önkormányzat a komposztálásért

  • 2007. május 14.
  • humusz

Miskolcon kampányt indítanak a komposztálás minél szélesebb körû megismertetéséért és használatáért. Az önkormányzat és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlõdésért Alapítvány támogatásával többszintû komposztálási rendszer bevezetése kezdõdik el a városban.

 

 

Ennek keretében a miskolciak többféle segítséget kapnak a házi és közösségi komposztáláshoz.

Keddtől komposztkeretek igényelhetők, aprítékoló berendezések kölcsönözhetők Miskolcon, és mintaprogram készül a közösségi komposztálás bemutatására. A kampány része, hogy ismeretterjesztő előadásokon ismertetik meg a városlakókat a komposztálás fontosságával, valamint nyomtatott kiadványokat juttatnak el a lakossághoz. A programba aktívabban bekapcsolódni szándékozók komposztálási képzésre jelentkezhetnek. A városban komposztálási tanácsadók segítik a szervesanyaggal kapcsolatos ismeretek elsajátítását. Elkezdődik egy bemutató komposztkert tervezése, kialakítása is.

A komposztálás a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás. Magyarországon egy átlagos állampolgár évente kb. 300 kg hulladékot termel. Ennek a háztartási hulladéknak jelentős hányada, kb. 30%-a olyan szerves anyag, amely komposztálható, ezáltal ennyivel csökkenhető a kezelendő hulladék mennyisége.

A komposztálással a szerves anyagok visszajutnak a természetes körforgásba. Ha nem a szemétbe keverednek, akkor kevesebb hulladék szállításáról, lerakásáról, ártalmatlanításáról kell gondoskodni.

A szerves anyagok hasznosíthatóvá válnak, hozzájárulva ezzel a zöldfelületek tápanyagjavításához. A kerti hulladékok hasznosításával mérséklődhet az égetéssel járó levegőszennyezés.

Forrás: www.miskolcinapilap.hu