Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Házi komposztálás ösztönzői Olaszországban

  • 2009. április 06.
  • humusz

kompkeret_fabol_hazilag_120Az olaszországi Casalgrande önkormányzata újrahasznosítást és hulladékcsökkentést célzó programjának részeként 52 komposztkeretet kínált kedvezményes áron a helyi lakosságnak; továbbá folyamatos engedményt is kapnak a szemétdíjra azok, akik házi komposztálást folytatnak.

 

Casalgrande önkormányzata újrahasznosítást és hulladékcsökkentést célzó programjának részeként 52 komosztkeretet kínált - kedvezményes áron - megvételre a helyi lakosoknak. Ennek köszönhetően minden egyes felajánlott keretet 50 euróval olcsóbban vihettek haza az érdeklődő kertbarátok.

De az önkormányzat folyamatos kedvezményben is részesíti azokat a helyieket, akik házi komposztálást folytatnak: szemétszállítási díjukat 20 %-kal csökkenti a helyi hatóság.

A kedvezményes szemétdíjat az önkormányzat honlapjáról letölthető formanyomtatvány beadásával lehet igényelni. A kérvényt minden évben újból be kell nyújtani, s egyben - büntetőjogi felelősség tudatában - nyilatkozni kell arról, hogy a kérelmező lakos továbbra is komposztál s a keletkezett humuszt saját kertjében használja fel. A kedvezmény a bevallást követő év szemétdíjából kerül levonásra. A kezdeményezéshez év közben csatlakozó lakók a szemétdíjat érintő kedvezményt időarányosan kapják.

(B.E. - L.B.)

 

Forrás: www.megelozes.humusz.hu (ENIA / ENIA)

 

kompkeret_fabol_hazilag_400