Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gilisztát keresett az unokájával Sólyom

  • 2007. április 26.
  • humusz
Gyerekeknek osztott autogramot, súgott és szurkolt unokáinak a Környezetvédelmi Játszóházban szombaton Sólyom László köztársasági elnök. A Föld Napja alkalmából szervezett programon a zöld célkitûzéseket közismerten pártoló államfõ a gilisztákat rejtõ komposztba is belenyúlt, hogy jutalommatricához segítse unokáját. (Origo)
Négy unokájával és feleségével látogatott el Sólyom László köztársasági elnök szombat délután a Föld Napja alkalmából szervezett Környzetvédelmi Játszóházhoz az I. kerületi Szent György térre. Amíg a négy kisfiú kipróbálta a játékokat, az államfő a szervezőkkel, a Hulladék Munkaszövetség és az Öko Pack tagjaival beszélgetett, de időnként maga is csatlakozott a gyerekekhez. Segített például az egyik unokájának a komposztvizsgálódás nevű állomásnál, ahol tálkákba porciózott komposztban kellett élőlények, giliszták és hangyák után kutatni.

A köztársasági elnök beállt a Kompomatának keresztelt játék előtt kígyózó sorba is. Ez egy italautomatához hasonlító papírdoboz volt, belsejében egy emberrel, aki kérdéseket mutatott fel a játékosoknak, ha bedobtak hozzá egy diót. A helyes válasz betűjelének megfelelő résen kellett benyúlnia a gyerekeknek a dobozba, és ha jól döntöttek, a bent rejtőző ember ajándékot nyomott a kezükbe. Sólyom unokája matricát kapott cserébe a jó válaszáért.

Az államfő továbbkísérte a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtést tanító ugróiskolához, ahol időnként súgott nekik arról, hogy melyik hulladék melyik dobozba való, és szurkolt nekik a labirintus játéknál. Az unokáiról időnként más, hét-nyolc éves kisfiúk vonták el a figyelmét, akik autogramot kértek tőle. A köztársasági elnök újságíróknak nem nyilatkozott, viszont hosszasan elbeszélgetett Szabó Endrével, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével.

Indulás előtt az unokák összevitatkoztak a szervezőktől kapott jutalommatricáikon, azon vitáztak, hogy melyik matrica kié. Később Sólyom és a felesége visszasétált velük a Köztársasági Elnöki Hivatalba.

Janecskó Kata

[origo]