Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évi 700 millió eurós giliszta haszon

  • 2008. május 15.
  • humusz

"A földigiliszták évi 700 millió euróval (175 milliárd forint) járulnak hozzá Írország bevételeihez - ezt tartalmazza egy e héten nyilvánosságra hozott jelentés, amelyet a dublini kormány rendelt meg."

Jó hír ez a szerves anyagok természetbe történõ visszaforgatását, s a komposztálást szívükön viselõ kertbarátoknak.... (szerk.)

 

"Az élővilág sokféleségének költsége és haszna Írország számára" - ez a 197-oldalas jelentés címe, amelyben példaként hozzák fel "a szerény földigilisztát", amely évi 700 millió eurót hoz Írországnak azáltal, hogy képes megtisztítani a talajt a szerves bomlási termékektől, miközben tápanyagot állítanak elő belőle. A giliszta hasznossága főleg abból adódik, hogy segít a tehénlepény feldolgozásában - márpedig ebből a hétmillió írországi szarvasmarha évente 63 millió tonnányit hagy maga után a földeken a giliszták nagy örömére.

A jelentés szerint azonban még ez sem minden, a giliszták hasznossága még ennél is nagyobb lehet, tekintettel arra, hogy a föld porhanyósításával a szántást is elősegítik, és a kertészetben is nagy a szerepük. Így akár egymilliárd eurót is jövedelmeznek a szerény ír földigiliszták - szögezik le a jelentés szerzői.

 

 

 

Forrás: Greenfo