Hogyan lehet visszaszorítani a diófalevél/avar égetését?
Igen elterjedt "legenda", hogy a diófa levelét nem lehet komposztálni. Az igazság az, hogy a friss diólevélben valóban vannak növekedésgátló anyagok, de ezek a komposztálás során lebomlanak. Tehát nyugodtan eláshatjuk a csatabárdot, és a diólevelet korlátozás nélkül felhasználhatjuk a komposztáláshoz - legfeljebb kicsit több időt kell hagyni az érett komposzt kialakulására. A lombhulladékot elméletileg ugyanúgy belekeverhetjük a kerti és konyhai zöldhulladékok közé, de mivel a gyakorlatban ez a típusú komposztálnivaló általában egyszerre, nagy mennyiségben keletkezik, érdemes külön lombkomposztálót felállítani és a többi zöldhulladéktól elkülönítve komposztálni. (Kapcsolódó kiadványok itt)
A szóróanyagok mellett a legjobb szemléletformáló eszköz természetesen a saját tapasztalat, így egy erre alkalmas közterületen, vagy például a polgármesteri hivatal, könyvtár, vagy templom kertjében érdemes felállítani egy lombkomposztálót, ahol a gyermekeknek, érdeklődőknek be lehet mutatni "működés közben" is a komposztálást.
A témával kapcsolatos előadásokkal, iskolai foglalkozásokkal kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot egy helyi zöld szervezettel, vagy a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) egyik irodájával.
Bár a jogszabályalkotás önmagában nem megoldás, jó tudni, hogy a
település jegyzője helyi rendeletben szabályozhatja, illetve
megtilthatja az avarégetést
a településen. Egy ilyen rendelet megalkotása, az alternatívák
ismertetésével és a lakosság tájékoztatásával összekötve sikeres lehet
az avarégetés káros gyakorlatának visszaszorításában.