Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kávé elvitelre? Freiburg búcsút mond az egyszer használatos poharaknak!

  • 2018. szeptember 24.
  • Csilla

A Zero Waste Europe a mai napon tette kozzé a FreiburgCup-ról szóló legfrissebb esettanulmányát, amely kitűnően szemlélteti, hogyan vet véget egy közepes méretű város az egyszer használatos kávéspoharak áramlatának, köszönhetően a betétdíjas rendszereknek.

A közlemény arról számol be, hogyan győzte meg a németországi Freiburg városa a kávéhazainak mintegy 70%-át, hogy vezessék be a betétdíjas FreiburgCup poharat. Ezáltal fenntartható és könnyen alkalmazható alternatívát nyújtanak a vásárlóknak, csökkentik a szemetet, és növelik a környezet tudatosságot az eldobható műanyagok  által keltett szennyezést illetően.
 
A rendszernek köszönhetően Freiburg sikeresen és gyorsan halad az átalakulás útján és inspirálólag hat tucatnyi más kezdeményezésre is. A város valóban átáll az eldobható kávés poharakról az újrahasználható poharakra. Ferran Rosa szerint, aki a Zero Waste Europe hulladék politikáért felelős titkára: “A FreiburgCup esete jól mutatja, hogy a városok szakíthatnak a hagyományos hulladékkezeléssel, és széleskörű megoldásokat vezethetnek be, hogy kitaszítsák az egyszer használatos műanyagokat”.
 
A közlemény rávilágít bizonyos kihívásokra, amelyekkel szembe kellet néznie a FreiburgCup-nak, hogy teljesen felfejlődhessen. Például nem egyenlő eséllyel játszik az eldobható kávés poharakkal szemben, hiszen az egyszer használatos poharakat ingyen kapják a vásárlók, és ez nem is ösztönzi őket magatartás változtatásra. “A megnyivánuló terhek, díjak vagy adók nagyon hatékonynak bizonyultak a magatartás befolyasolásra, és elősegítették az eldobható csomagoló anyagok csökkentését, ill. az újrahasználhatók növelését. Ez jól bevállt a műanyag szatyrok frontján, és jó okunk van hinni, hogy megállíthatja az elkerülhető egyszer használatos kávéspoharak áradatát”, tette hozzá Rosa.
 
Ez a cikk része egy új tanulmány sorozatnak, ahol a Zero Waste Europe olyan városok, vállalatok, és magán személyek által indított változást serkentő kezdeményezéseket mutat be, amelyek megkérdőjelezik és átalakítják a mai üzleti modelleket és egy fenntarthatóbb termézeti erőforrás felhasználáshoz vezetnek.

A tanulmány angol nyelven itt érhető el.

 

Forrás: Zero Waste Europe
Fordította: Bentamra Csaba
Kép forrása: Treehugger