Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2024. augusztus 23.

A legfontosabb tudnivalók a betétdíj rendszeréről, és egy kis fogyasztói segítség a környezettudatos választáshoz.

2024. március 14.

Megjelentek a boltokban az első betétdíjas palackok, és ezzel elindult az a körülbelül nyár végéig tartó átmeneti időszak, amikor ugyanaz a termék akár kétfajta csomagolásban is kapható. A kifutó készleteken még nincs rajta a visszaválthatóság logója, ezeknél vásárláskor nem kell 50 forintos betétdíjat fizetni, és továbbra is azt várják a vásárlóktól, hogy használat után tegyék őket a szelektív hulladékgyűjtőkbe (a PET- és alupalackokat lehetőleg laposra taposva). Ezzel szemben a logóval ellátott verziókat hiba lenne összegyűrni, hiszen ezeket az eredeti formában lehet visszavinni a most már működő automatákba.

2024. március 14.

8 hónap telt el azóta, hogy a Mol átvette a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét. A fémhulladékok esetében óriási a visszaesés, a 2. félévben az anyag 40%-a eltűnt a piacról, az akkumulátorok esetében 60 %-a. Akkora a baj, hogy a kormány az Európai Bizottsághoz fordult, mert nem tudjuk tartani a vállalt újrahasznosítási számokat. Pedig az állam éppen azért szervezte ki koncesszióba a piacot, hogy növekedjen az újrahasznosítási arányszám.

2024. március 12.

2024.03.12., Budapest - A világon megtermelt élelmiszerek 1/3-át nem eszi meg senki, ami súlyos probléma mind a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság szempontjából. Mindeközben Európában a tamponok és betétek nagyjából 87%-a kerül hulladéklerakókba, ahol ezeknek a 90%-ban műanyagból készülő termékeknek a lebomlása akár 500 évig is eltarthat. A Munch és a This is Redy most egy különleges kampány segítségével szeretné felhívni a figyelmet erre a két sokszor tabunak számító globális problémára.

2024. március 12.

Városi zöld séták országszerte nagy népszerűségnek örvendenek. Budapesten a Zöld kalandozások elnevezésű programsorozat zöld sétával zárult. A Humusz Szövetség idén is izgalmas sétákkal várja a lakosságot. Az első séta március végén kerül megrendezésre.

 

2024. március 11.

Az elmúlt időben több hír is napvilágot látott az ország különböző pontján megtalált, nagy mennyiségben tárolt, Li-ion alapú akkumulátor gyártásból származó vagy azzal összefüggésben keletkezett hulladékokról Évi több mint 150 millió kilogramm hulladékot fognak termelni csak a már engedéllyel rendelkező akkugyárak is, ez napi több mint 400.000 kg hulladék egyetlen gyártási szegmensből, melynek átlagosan több mint fele veszélyes hulladék.

2024. március 11.

Az ipar ma több rákkeltő PCB-t állíthat elő, mint bármikor a történelem során – derült ki egy kutatásból. Ez megdöbbentő, tekintve, hogy a PCB-k gyártását több mint 40 évvel ezelőtt betiltották, és a stockholmi egyezmény értelmében fel kellene számolnunk őket.

 

2024. március 11.

A Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyása alatt, Vásárosnamény közelében, a tiszaszalkai kanyarban, Natura 2000-es területen rendezte meg a PET Kupa Egyesület a hagyományos rügyfakadás előtti folyótisztítási akcióját. Közel 40 petkalóz, köztük a PET Kupa versenyeken évek óta részt vevő, mindenre elszánt csapattagok tisztították meg a Szipa-főcsatorna alatti ártéri erdőt.

2024. március 08.

Minden egyes legyártott, megvásárolt, majd eldobott hulladékkal csökken az életterünk, az életben maradási esélyünk. A folyamat azonban tudatos életmóddal, szemléletváltással megállítható!
A hulladékcsökkentés tanulható! Segítünk.

Ajánld adód 1%-át a Humusz Szövetségnek!
Adószámunk: 18529904-1-43

2024. március 08.

A Föld Napjához közeledve a zöld szervezeteknél égnek a telefon és email vonalak, mindenhova hívnak minket is, hogy tartsunk programokat. Ennek egyrészt örülünk, másrészt sajnos nem minden felkérést tudunk elvállalni. Ha Te is úgy érzed, hogy iskoládban szívesen tartanátok szakmailag is megalapozott, hiteles programokat, akkor az alábbi online képzést Neked találta ki a Magyar Természetvédők Szövetsége.

2024. március 08.

Felbukkantak a boltokban az első olyan palackok, amiket már az automatákban lehet visszaváltani. A visszaváltásból származó pénzt bankszámlára még nem lehet utaltatni, a vevők levásárolható kuponként kapják meg.

2024. március 08.

Bemutatta a MOHU a járműbe szerelt mobil visszaváltó automatát. Az országos visszaváltási rendszer részeként, a palackvisszaváltó automatákkal nem rendelkező kisboltok kézi visszaváltással tudják biztosítani a vásárlóknak egy applikáción keresztül, hogy megkaphassák a visszavitt palackok díját. A REpont rendszerhez kézi visszaváltóként csatlakozó kisboltok, valamint a HORECA szektor – hotelek, éttermek, vendéglátóipar - összegyűjtik a palackokat, dobozokat, üvegeket, majd egy bizonyos mennyiség után a Returmatic cég által kifejlesztett mobil visszaváltó automata “házhoz megy”, és az italcsomagolásokat rögtön azonosítja, elszámolja a kiskereskedőknek, majd összetömöríti.

2024. március 08.

A klímaváltozás és a fajok elterjedési határai eltolódásának követésére dolgoztak ki új módszert magyar kutatók.

2024. március 06.

Az elmúlt években számtalan cikk, tanulmány és könyv foglalkozott a fast fashion döbbenetes környezeti lábnyomával. Az aktuális trendeket napok alatt lekövető, tömeggyártott, olcsó és gyorsan kiszállított ruhák világát azonban ez kicsit sem rengette meg, sőt egyre nagyobb rájuk a kereslet – az iparág mérete idén elérheti a 142 milliárd dollárt, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.

2024. március 06.

A lakosság nagy része úgy tervezi, hogy a rendszer indulásakor elviszi az automatába a visszaváltható palackokat.

2024. március 06.

A WWF legújabb jelentése az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó fenntarthatósági problémákat és a hazai átlagos étrendet mutatja be, hasznos tanácsokkal ellátva az olvasót.

2024. március 05.

A fővárosban első körben 15 ezer lakost, mintegy hatezer háztartást érint a háztartási biohulladék-gyűjtés Budapest XI., XX. és XXI. kerületének kijelölt utcáiban, a legtöbb helyen már a tartályokat is kiosztották. A pontos helyszíneket itt lehet megnézni. A második körben, 2025-ben további 1,5-2 millió embert terveznek elérni, amivel 2025 végére a nagyvárosi környezetben teljes lesz Magyarországon a begyűjtés.

2024. március 04.

A műanyaghulladék-megelőzési startup, a CleanHub új jelentése azt vizsgálja, hogy a műanyagokkal kapcsolatos ipar hogyan járul hozzá közvetlenül az éghajlatváltozáshoz – megállapítva, hogy több üvegházhatású gázt (ÜHG) termel, mint a légiközlekedési és a hajózási ipar.

2024. március 03.

Péntektől országszerte százhetvenkét Aldi-áruházban működnek a MOHU (Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.) automatái, amelyekbe azoknak az egyszer használatos PET, valamint fém, üveg italos palackokat lehet bedobni, amelyeket eleve visszaváltási díjjal hoztak forgalomba, áll a cég közleményében.

2024. március 03.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai március 4-én megkezdik a főváros tizenkilenc zöldövezetes kerületében a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítását. Az FKF logóval és „Kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” felirattal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot meghatározott napokon szállítja el a Társaság Budapesten. Az évente nem kevesebb, mint 30 ezer  tonna zöldhulladék  meghatározó hányadát a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ komposztáló üzemébe  szállítják, kisebb  része pedig néhány agglomerációs település hasonló célú létesítményére kerül.

2024. február 29.
  • Az E.ON Hungária Csoport második alkalommal hirdeti meg „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát, melynek célja a gyerekek környezeti fenntarthatóságra nevelése 
  • A pályázatra gyerekekből, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, akik elkötelezetten tennének a szebb, zöldebb jövőért 
  • A legjobb programok megvalósulását összesen 25 millió forinttal támogatja az energiavállalat, intézményenként akár 2,5 millió forint is pályázható
  • A zsűrit Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója és dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató mellett a fenntarthatósághoz kapcsolódó szakemberek és közéleti szereplők alkotják, egy pályázatot pedig a közönség juttathat a győztesek közé
2024. február 29.

Új-mexikói kutatók egy több éve folyó kutatási sorozathoz kapcsolódó újabb vizsgálatot folytattak, amiben méhlepények mikroműanyag-tartalmát vizsgálták. Az eredmények lesújtóak: a felajánlott és elemzett méhlepények mindegyikében találtak mikroműanyagokat, ráadásul még annál is nagyobb koncentrációban, mint ahogy ezek a részecskék a véráramban egyébként megjelentek, írja a Science Alert.

2024. február 28.

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja.

Oldalak