Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2024. augusztus 23.

A legfontosabb tudnivalók a betétdíj rendszeréről, és egy kis fogyasztói segítség a környezettudatos választáshoz.

2024. június 21.

Elérhetővé vált a szervezet 2023. évi közhasznúsági jelentése. Aki viszont szeretne a számok mögött rejlő tevékenységekről többet megtudni, azok számára itt van szakmai beszámolónk a tavalyi évről.

2024. június 21.

A Humusz Szövetség és a Gammapolisz Nonprofit Kft. 2023-ban kiírt „Komplex környezeti nevelés megvalósítása” pályázatán összesen 82 iskola mérettette meg magát. Három pályázatot hirdettünk ki győztesként, akik a 2023-/2024-es tanévben megvalósíthatták álmaikat, és ehhez intézményenként 2 millió forint támogatást is kaptak.

Első cikkünkben egy rövid körképet szeretnénk adni program koncepciójáról és történetéről. Felvillantjuk az iskolák zöldítési terveit, valamint az erősségeiket, amikkel más intézmények elé példát is állítanak. Cikksorozatunk további részeiben egy-egy iskola saját projektjét fogjuk bemutatni részletesebben.

2024. június 20.

Miután a környezet és az emberi szervezet legkülönbözőbb részeiben, legutóbb a méhlepényben és spermamintákban is megtalálták már a mikroműanyagokat, most a péniszben is kimutatták az apró szennyezőket, ami a merevedési zavarban vagy a férfiak – egyes kutatások szerint – rohamosan csökkenő termékenységében betöltött szerepükre is rávilágíthat.

2024. június 18.

A Humusz Ház 2024. július 1-7. között zárva tart.

2024. június 15.

A világ energiafelhasználásának átalakításában a biomassza egyre nagyobb szerepet kap. A biomassza-alapú energiatermelés nem csupán fenntartható megoldást kínál, de jelentős előnyökkel jár a klímaváltozás elleni küzdelemben és a helyi gazdaságok erősítésében is. Tekintsük át, miért érdemes kiemelten foglalkozni ezzel az energiahordozóval.

2024. június 13.

Egykutatás az összes megvizsgált emberi spermamintában talált mikroműanyag-szennyezést, és a kutatók szerint égetően fontos lenne megismerni, hogy ennek milyen káros hatásai lehetnek reprodukcióra – írja beszámolójában a Guardian.

2024. június 13.

Bár kertünkben írtjuk a gazt, könnyen lehet, hogy ehető gyomnövényeket dobunk ki. Ezek a gaznak hitt növények ugyanis nemcsak ehetőek, hanem egészségesek is, így az étrendünkbe is könnyedén beilleszthetőek!

2024. június 13.

A háztartások majdnem 80 százaléka nem vesz visszaváltható csomagolású terméket, a felüket nem is érdekli ez az egész, derül ki a KSH friss felméréséből.

2024. június 10.

A mulcsolás számos előnnyel rendelkezik, azonban oda kell figyelni alkalmazására, mert hátrányai is lehetnek, ha nem megfelelően alkalmazzuk őket.

2024. június 10.

Ha egy csodálatos és természetes pázsitot szeretnétek elérni a legtermészetesebb úton, akkor mindenképp olvassátok el a 24.hu jóvoltából íródott rövid kis szösszenetet.

2024. június 07.

A fast fashion üzletek mára leuralták a ruhaipart. Az olcsó árak, a hetente jelentkező új kollekciók folyamatos vásárlásra ösztönzik az embereket. De milyen áron?! A ruhaipar kevésbé ismert árnyoldalairól Mengyán Eszterrel, a Helló, Slow fashion! című könyv szerzőjével, a környezettudatos ruhatár szakértőjével beszélgettünk.

2024. június 06.

Az Európai Unió még 2018-ban döntött arról, hogy a műanyag kupakokat rögzíteni kell a palackokon. Bár ez elvileg több műanyag előállításával jár, a cél épp a környezetvédelem.

2024. június 06.

A zömében roma hátterű lomizós vállalkozók munkája alkalmanként 35 ezer hátrányos helyzetű embernek biztosíthat kiegészítő jövedelmet.

2024. június 06.

Az Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett Tisztítsuk meg az Országot! II. pályázaton 218 önkormányzat, civil és gazdálkodó szervezet, valamint egyházi jogi személy nyert el támogatást és valósíthat meg a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladékok felszámolását segítő és az illegális hulladéklerakás megelőzését szolgáló beruházást. A nagy érdeklődésre tekintettel a tárca a pályázati kiírás szerinti 1,8 milliárd forintos keretösszeget másfélszeresére, 2,7 milliárd forintra növelte.

2024. június 06.

Holland kutatók csirkeembriókkal nézték meg, mi történik nanoműanyag-szennyezés hatására a szívben. Az eredmény állatok és emberek számára is nyugtalanító.

2024. június 05.

A nyári melegben egyre több időt töltünk a szabadban: túrázunk, strandra járunk, sportolunk vagy akár csak rójuk a várost. Ilyenkor sokkal több folyadékot fogyasztunk, ezért újra felmerül a kérdés, miből igyunk, ha sem a környezetünket nem akarjuk terhelni, sem az egészségünket nem akarjuk károsítani. Környezeti szempontból jó választásnak tűnik, ha kulacsot viszünk magukkal, esetleg újra és újra feltöltünk egy flakont, a legtöbbször viszont marad az eldobható csomagolás, az egyszer használatos palack, fémdoboz vagy kávés pohár. Összeszedtük, hogy a környezeti szempontokon túl az egészségünkre milyen italcsomagolások jelenthetnek kockázatot, és melyek biztonságosabbak.

2024. június 04.

Az ukrán származású, régóta Magyarországon élő és tevékenykedő népszerű gerillaszobrász új munkáit ezúttal szervezett keretek között érhetik tetten azok, akik ellátogatnak Vácra és megnézik a Dunai cápa elnevezésű Kolodko Mihály-tárlatot. Ezt majdnem az év végig megtehetik és gondolkodhatnak el a képzőművészet és a környezetvédelem kapcsolatán.

2024. június 03.

Miért tart többre egy ósdi katódsugárcsöves tévét a ledkijelzős csodáknál egy hulladékkezelő? Hányszor lehet visszaforgatni egy PET-palackot? És egy sörösdobozt? Mennyi bálázott műanyaghulladékot tud egy nap alatt felpakolni egy igazán elhivatott targoncás? Lessen be a hulladékfeldolgozás kulisszái mögé a Téglagyárdűlőn!

 

2024. június 03.

Egyre gyakrabban találkozhatunk a közösségi platformokon szerveződő helyi zero waste csoportokkal, ahol a megunt, feleslegessé vált játékokat, dísztárgyakat, ruhákat ajánlhatjuk fel másnak, cserélhetjük el más termékekre vagy jelképes összegre. A kezdeményezések legfőbb üzenete az, hogy ami számunkra felesleggé vált, az másnak még lehet érték.

2024. június 03.

Amíg a 35 évre elnyert kukakoncesszión kívüli tevékenységek 12 milliárdos hasznot hajtottak, az „intézményi”, vagyis a lakossághoz kapcsolódó, de elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható hulladék üzlete kétmilliárdos veszteséggel kezd. Közben a begyűjtési arányszámok romlottak.

 

2024. június 03.

Megjelent a MOHU visszaváltást segítő applikációja a REpont, amely már letölthető a legnagyobb alkalmazás-áruházakból.

2024. június 02.

Több mint 150 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Észak-Korea Dél-Korea területére. A léggömbök helyi idő szerint kedd éjszaka érkeztek meg Dél-Korea területére és különféle helyeken landoltak, némelyik még az ország déli régióiba is eljutott – jelentette a szöuli vezérkar szerdán az MTI írása szerint.

 

2024. június 02.

A Trabant-expedíció immár 11. éve szervezett természetvédelmi rendezvénye újabb sikeres fejezetet írt, amelyen a résztvevők nemcsak környezetvédelmi feladatokban, hanem izgalmas autós túrákban és csapatépítő programokban is részt vehettek.

2024. június 02.

A kémiai adatbázis közel 15 ezer vegyületet sorol fel a perfluor-alkil és polifluor-alkil (PFAS) vegyületek között. Az 1950-es évek óta használunk ilyesmiket fogyasztási cikkekben. Ezek mindennapi termékek összetevői. Megakadályozzák az élelmiszerek tapadását a csomagoláshoz vagy az edényekhez, a ruhák és szőnyegek ellenállnak a foltoknak, és hatékony tűzoltó habot hozzanak létre. 

Oldalak