Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2019. március 22.

Negyedszer hirdette meg a fenntarthatósági témahetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) idén; a témahéten a minisztérium parlamenti államtitkárának ismertetése szerint kétszer annyi intézmény és ötször annyi diák vesz részt, mint négy évvel ezelőtt.

 

2019. március 22.

Norvégiából érkezik a legtöbb hulladék az Európai Unióba, olvasható ki abból a statisztikából, amelyet az Eurostat tett közzé hétfőn.

2019. március 22.

Az idei évben már 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére adott engedélyt a minisztérium és jelenleg elbírálás alatt van további 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem. A 22 millió facsemete tehát az erdőfrissítést szolgálja, míg a 6000 hektár az új erdőtelepítéseket.

 

2019. március 21.

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger – számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn. A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le.

 

2019. március 21.

Eldobható helyett elmosható üveg- és műanyag edényt használnak

2019. március 21.

2019-ben a víz világnapjának a mottója: Vizet mindenkinek! Az elmúlt 26 évhez hasonlóan most is az a cél, hogy az édesvízkészletek, a kulcsfontosságú vizes élőhelyek és a tiszta ivóvíz védelmére irányuljon a figyelem.

 

2019. március 21.

Több mint 100 ország 1500 városban vonultak utcára a fiatalok a globális elit klímaváltozással szembeni tétlensége ellen tiltakozva. S míg néhány politikus szerint a tanulóknak az iskolában a helyük, addig a tudósok a diákok mellé álltak.

 

2019. március 21.

Hollandiában már sok helyen tilos léggömbbel ünnepelni

2019. március 21.

Ez már elérhetetlen mélység, egy olyan, civilizációtól elzárt hely, ahol maximum kocsonyatestű lények, és David Attenborough él meg. Na, ide sikerült eljuttatni a modern kor nagy találmányát, a mikroműanyagokat.

 

2019. március 21.

Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság - jelentették be Brüsszelben.

 

2019. március 21.

Megismételjük: hárommillió tonna. Ennyi műanyag csomagolást termel egy évben a Coca-Cola, a cég most először közölte ezt az adatot, ami 2017-es.

 

2019. március 21.

Kína egy éve leállította a legtöbb műanyag és egyéb hulladék importját. Negyed századon át a világ újra feldolgozható hulladékának csaknem a felét ott dolgozták fel – most viszont drámaian új helyzet állt elő.

 

2019. március 21.

Egy most készülő jogszabálytervezet szerint a szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek fog számítani - mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki szerint a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért elmondása szerint a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye. 

 

2019. március 21.

A SPAR a szegedi, győri, és tatabányai áruházaiban újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokkal buzdítja vásárlóit a környezettudatos magatartásra. A SPAR újabb zöld kezdeményezése egyedülálló a hazai kiskereskedelemben, hiszen akár több éven keresztül is használhatjuk az egyszerűen kezelhető, többször használatos zsákokat.

2019. március 20.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. számos lépéssel kívánja csökkenteni a műanyag felhasználást üzleteiben.

2019. március 20.

Az életben különös szimbolikája van az ablakos borítéknak. Ez az a jellemzően bankok vagy közművek által használt boríték, amelynek az átlátszó részén keresztül láthatóak a címzett adatai. Amellett, hogy pár nappal ezelőttig nem tudtam, hogy ablakos borítéknak hívják, hosszú évek óta visszatérő dilemmát okozott, hogy hova dobjam ki.

2019. március 20.

Berlin, 2019. március 15., péntek (MTI) - A politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához - mondta Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap hírportálján pénteken, a Fridays for Future elnevezésű mozgalom világméretű tüntetésének alkalmából közzétett írásában.

2019. március 20.

Megkezdte működését Szigetszentmiklóson a SungEel Hitech Hungary Kft. üzeme, ami a lemerült lítium-ion akkumulátorokat, valamint a gyártásukból keletkezett hulladékokat környezetbarát módon dolgozza fel. Dél-Korea, Kína, Malajzia, USA, valamint India után Európában elsőként, Magyarországon létesült az akkumulátor újrahasznosításban globális piacvezető társaságnak leányvállalata.

 

2019. március 20.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében. Az ehhez kapcsolódó videó magyarul is elérhető.

2019. március 18.
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem övezte a hulladékgazdálkodás környezeti és egészségügyi problémáit, így a műanyaggyártók kénytelenek voltak egyre nagyobb erőkkel elfedni azokat. A kormányok és a fogyasztók azonban nem nézik tovább jó szemmel a műanyagok káros hatásait, és a tényt, miszerint a műanyag minden egyes életciklusában gondot okoz, nem csak a hulladékká válás után.
2019. március 18.

A műanyag egy összefoglaló név, több száz féle anyagot tartalmaz. A műanyagböjt keretében most annak nézünk utána, mely típusokkal találkozhatunk a leggyakrabban, és mit érdemes róluk tudni.

2019. március 14.
Új kihívás terjed a neten Trashtag challenge néven. A kezdeményezés a szemétszedés fontosságára hívja fel a figyelmet úgy, hogy közben a barátaidat is takarításra ösztönzi.
2019. március 14.
Valószínűleg nem a bolygó megmentése az első, ami eszünkbe jut egy tintahal láttán, azonban a legfrissebb tanulmányok szerint nagyban hozzájárulhatnak a környezet védelméhez ezek az állatok.
2019. március 12.
Spanyolország második legnagyobb régiója állt elő nulla hulladék kibocsátási tervvel, melyben konkrét célokat tűzött ki maga elé 2025-ig. A 4,5 millió lakossal rendelkező régió, ahol jelenleg a hulladéknak csak 30 százalékát gyűjtik szelektíven, nem sok reménnyel kecsegtet arra vonatkozóan, hogy betartsa az 50 százalékos újrahasznosításra vonatkozó célkitűzéseit 2020-ra.
2019. március 12.

Az Európai Parlament képviselői megkezdték a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló bizottsági javaslat megvitatását a 2021-2027 közötti időszakra. Ugyanakkor az aktuális hulladék keretirányelvvel összhangban a Bizottságnak felhatalmazáson alapuló jogi aktust kell elfogadnia, amely március végéig meghatározza az élelmiszer-hulladék mérésére vonatkozó közös módszertant.

Az élelmiszer pazarlás elleni küzdelemnek ezért továbbra is kiemelt fontosságúnak kell maradnia, határozott intézkedésekkel.

Oldalak