Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2024. február 19.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a ChemSec január 31-én közzétette egy kezdeményezés eredményeit, amely szerint több fontos európai vezető szervezetében úgynevezett „örök vegyi anyagokat” találtak. Minden vizsgált személynél akár hét PFA-vegyületet is találtak 3,24 és 24,66 µg/L közötti tartományban. Öt politikus esetében a mért érték meghaladta a jelenleg aggályosnak tekintett szintet. Ezek a szintek azonban nem különböznek jelentősen az európaiak átlagos expozíciójától. A vizsgálatok azt mutatják, hogy senki sem immunis a PFA-anyagok jelenlétére, még a magas rangú európai tisztviselők sem.

2024. február 16.

A Mindworks nemzetközi kutatócsapata hat országban, köztük Magyarországon vizsgálta azt, hogy milyen területeken és mennyire dühösek az emberek. Az eredmények alapján a magyar társadalom meglehetősen érzékeny a környezeti-éghajlati válságra: a klímaváltozás esetén a legmagasabb, „nagyon dühös” kategóriába hazánk esetén a megkérdezettek kevesebb mint 20% tartozik, ami alapján a hat országból Magyarország az ötödik. Azonban a második, „meglehetősen dühös” csoportba már több mint 30% tartozik, ami ebben a kategóriában a legmagasabb arány a résztvevő országok közül. A környezetszennyezésnél még előrébb vagyunk a düh mértékét mutató skálán, a lakosság több mint kétharmada esik a felső két legdühösebb kategóriákba. Azaz a magyarok közel harmada a második legdühösebb kategóriába esik, és összességében a lakosság közel fele „nagyon” vagy „meglehetősen” dühös a klímaváltozás és környezetszennyezés miatt. A kutatás alapján jelentős mértékű a tehetetlenség érzése, azonban a konstruktív dühű emberek érzelmeit célzó, cselekvésre sarkalló kampányokkal fontos szereplőket nyerhetünk a valódi változásnak. A kisközösségi cselekvés, kiváltképp az alkalmazkodással a fókuszban szolgálhat gyógyírként a magyarok tehetetlen dühére. Nemzetközi és hazai jó gyakorlatok sora is mutatja, hogy ez a fajta cselekvés nemcsak mentális megkönnyebbülést jelent az egyéneknek, de nagymértékben növeli a helyi jóllétet és akár globális pozitív folyamatokat (pl. klímaperek) is elindíthat, segíthet.

 

2024. február 14.

2022-ben 4 százalékkal kevesebb szemét keletkezett az Európai Unióban, mint 2021-ben. A csökkenés valószínűleg összefüggésben van a gazdasági gyengélkedéssel és az ebből fakadó gyenge fogyasztási adatokkal.

2024. február 14.

Műholdadatok elemzésével azonosították azokat a helyeket, ahol iszonyú mennyiségben szabadul fel metángáz. A hatalmas szeméttelepek többsége Ázsiában van. Számítások szerint 2050-re duplájára nő majd az a metánkibocsátás.

2024. február 14.

Tudatos fogyasztónak lenni nemcsak azt jelenti, hogy igyekszünk megfontoltabban vásárolni, de azt is, hogy ha már porosodnak a házban a felhalmozott, egyszer használt, megunt tárgyak, készek vagyunk azoktól megválni! A lomtalanítás erre jó alkalom, de megtörténik, hogy az embert épp felkészületlenül éri a dátum, és az év más részében végzett nagytakarítás után csak pislog a sok felszínre jövő kacatra. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük azokat a vásárokat és boltokat, ahova elvihetitek a megunt ruháitokat, használati tárgyakat, kiegészítőket, könyveket.

2024. február 13.

A kormány célja a hulladékgazdálkodási ágazat gazdaságpolitikai szerepének növelése és a körforgásos gazdaságra való átállás – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseinek átadásán. A Humusz 3. helyezést ért el az egyik kategóriában.

2024. február 12.

2022-ben az EU-ban az egy főre jutó települési hulladék mennyisége 513 kg volt, ami csökkenést mutat 2021-hez képest. Rossz hír viszont, hogy az egy főre jutó újrahasznosított hulladék mennyisége csökkent.

2024. február 12.

Magyarországon a háztartási hulladék 30 %-a biohulladék, amelyből 320.000 tonna a szemétlerakókban végzi, 600.000 tonna pedig a csatornarendszerben. Sok háztartásban bevett gyakorlat, hogy a maradékot jobb híján lehúzzák a vécén, pedig biogáz üzemekben hasznosulva több ezer háztartás energiaellátását biztosíthatnák.

2024. február 12.

A KSZGYSZ 270 tagvállalatával a magyar zöldipar legnagyobb érdekvédelmi szervezeteként a mindennapi gyakorlatban is előmozdítja a környezetvédelmi szempontok érvényesítését, a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósítását. Mostani tagi együttműködésükben a ProfiKomp Zrt. saját fejlesztésű lélegző dobkomposztálót helyezett ki a KSZGYSZ Irodájában, ami az Irodának is helyet adó társasház közösségi komposztálójaként fog működni.

 

2024. február 12.

A szelektív hulladékgyűjtést és a hulladékvisszaváltó REpontokat népszerűsíti a MOHU, a cég kampányaihoz nagykövetként Ördög Nóra és Till Attila televíziós műsorvezetők is csatlakoztak.

2024. február 12.

Szolnokon indult el Magyarországon elsőként a háztartási biohulladék szelektív gyűjtése, majd másodikként Székesfehérvár, most csütörtökön pedig Kaposvár lépett be a rendszerbe. Az idénre ígért 460 ezerből mintegy 60 ezer ember már megkapta a háztartási biokukáját, de a közeljövőben Miskolcon és Cegléden, márciusban pedig várhatóan Budapesten is elkezdhetik az érintett háztartások az élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtését.

2024. február 01.

Újraértelmezte a textilhulladék felhasználhatóságát és új életet adott a már nem használt, európai áruházaiból összegyűjtött munkaruháknak az IKEA a VÄXELBRUK nevű kollekciójában. A kísérleti projekt során a svéd bútoráruházlánc arra kereste a választ, hogyan lehet második esélyt adni a használt ruháknak, és miként kezelhetők az újrahasznosítási folyamatok a saját értékláncán belül. A VÄXELBRUK sorozat 2024 februárjától lesz kapható a hazai IKEA áruházakban.

2024. február 01.

A kutatók szerint csökkentenünk kell a palackozott vízfogyasztásunkat, miután megdöbbentő mennyiségű apró műanyagot fedeztek fel literenként. 

2024. január 30.

Nem nyereséges az akkumulátorhulladék feldolgozása, viszont komoly környezeti veszélyeket rejt magában. Az Orbán-kabinet mégis erőlteti az újrahasznosító üzemek építését.

2024. január 28.

Amatőr természetbúvárok közösségi médiában megjelent fotói alapján egy lengyel kutatócsoport a Science of The Total Environment folyóiratban megjelent tanulmánya azt állítja, hogy a szárazföldi remeterákok (Coenobitidae) a világ egyre több régiójában használnak emberi szemetet a maguk álcázására – írja a BBC.

2024. január 28.

Belga kutatók új tanulmánya kimutatta, bizonyos “környezetbarát”-nak gondolt szívószálakban szinte 100% az esélyünk az örök vegyi anyag szennyezettségre. Másfélékben alig találtak.

2024. január 28.

Márciusnál előbb nem várható, hogy a nagyobb ismert márkák termékeinek új, logóval ellátott csomagolóanyagai megjelennének a polcokon. Addig pedig a kihelyezett, működésre képes visszaváltó automaták is kihasználatlanul várják az áttörést. Utánanéztünk az okoknak.

2024. január 25.

Egyedülálló innovációk sora – Plasztikkajak, Ivóvíz Cserebere Pont, GPS-szel ellátott hulladék nyomkövető palack, az első tiszai Folyómentő Központ – és több mint 100 tonna hulladék összegyűjtése az eddigi eredménye a PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Coca-Cola Magyarország közös programjának, a 2019-ben indult Hulladékmentes Tiszának, amely a The Coca-Cola Foundation, a cég globális alapítványának támogatásával valósul meg.

2024. január 25.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság cukorrépatermesztésének 60 százalékáért felelős British Sugar a jelentősebb cukoripari beszállítókkal együtt 2020-ban hivatalosan deklarálta, hogy három év alatt megoldja a neonikotinoid hatóanyagú növényvédőszerek kiváltását a szabadföldi gazdálkodásból, 2024 első napjaiban a londoni kormány ismét engedélyezte az ilyen kemikáliák használatát – írja a BBC.

2024. január 25.

Nulla Hulladék Tanösvény, Giliszta Fesztivál, közösségi adományozás, biohulladék, újrahasználat, Ökohírnökök, Hulladékmegelőzési Világnap – ha csak néhány címszóval kellene a tavalyi évünket leírni. Nagyon mozgalmas és sikeres évet tudhatunk magunk mögött, erről szeretnénk most egy kicsit bővebben mesélni nektek. A cikkben arra is fény derül, miből gazdálkodtunk 2023-ban. 

2024. január 23.

Mikroműanyag. „Divatos” kifejezés – csak épp a legtöbben nem tudják, mit jelent. Azt pedig még annyian sem, hogy nem olyasvalami, amiről csak úgy elfeledkezhetünk. A mikroműanyagok ugyanis nem távoli tengerekben lebegő kis izék, hanem ott vannak mindenütt: a folyóinkban, a levegőben – és mindabban, amit elfogyasztunk. Csepelyi Adrienn mikroműanyag-gyorstalpalója, avagy: ha az vagy, amit megeszel, akkor elég nagy bajban vagyunk.

2024. január 22.

Megjelent az új ökotudatos térkép azoknak, akik tovább zöldítenék a mindennapjaikat! A Humusz pedig örömmel támogatja a Beeco kezdeményezést!

2024. január 20.

Szeretnél tanulni a hulladékcsökkentésről és értékes ajándékokat nyerni? Járd végig önállóan vagy barátaiddal közösen a tanösvényt a vezetőfüzet segítségével, válaszold meg a kérdéseket, és vegyél részt a sorsolásban! Nem kell aggódnod, a kérdéseket úgy állítottuk össze, hogy alapvetően saját szokásaidat ismerhesd meg, így minden hiánytalanul kitöltött kérdéssorral lehet a játékra nevezni. Barangolásra fel!

2024. január 19.

Van, aki csak most szembesül vele, hogy oda a korábbi kedvező szemétdíja, ott, ahol a szolgáltató vagy az önkormányzat a tavaly bevezetett hulladékkoncesszióval párhuzamosan kivezette a korábbi szemétdíjkedvezményt. Ha sokallja a díjat, váltson kisebb kukára – javasolják az érintetteknek.

Oldalak