Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2021. április 21.

Nemcsak jelentős pénzbírság sújtja majd azokat a francia cégeket, amelyek elégetik az el nem adott termékeket, de a francia kormány akár a sajtóban is beszámolhat a törvénysértésről – a cégek költségére.

2021. április 20.

Főleg az autók súrlódó kerekeitől, de az óceánokból és a mezőgazdaságból is rengeteg szennyezés jut a levegőbe.

2021. április 20.

Az ember és a természet újrakapcsolódási lehetőségeire reflektál új projektjével a *Kultúrgorilla* , amelyet a Bartók Béla úti Zipernowsky Stúdióban mutat be. A *Zöldmező* projekt keretében a kirakaton át tekinthetnek meg a látogatók egy haszonnövények nevelésére szolgáló magaságyásba ültetett, folyamatosan növekvő, szabadon burjánzó vadvilágot.

2021. április 20.

Minden év április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Ezen a napon rendszerint ökotudatosságot mélyítő, a környezetünkkel és annak védelmével kapcsolatos ismeretszerző programokba, eseményekbe van lehetőségünk bekapcsolódni, most azonban olyan programokat gyűjtött a Funzine egy csokorba, melyek a Föld napi kezdeményezéseken is túlmutatnak.

2021. április 19.

A Cseriti célja felhívni a figyelmet a háztartásokban feleslegessé váló tárgyak újrahasználatának lehetőségére, a Cseriti tevékenységének pozitív, környezeti-társadalmi hatásaira.

2021. április 19.
2021-ben újra Földhangoló Tábor
2021. április 16.

Az idők szavát meghallva nyílnak a csomagolásmentes boltok, amelyek a csomagolás hiánya mellett az áruik színvonala és származása miatt érdemelnek figyelmet. Rengeteg magyar kistermelő, ökogazdaság termékeit forgalmazzák. A budai oldalon tett virtuális kirándulásunk során a „ne pazarolj”-ban, a budakeszi Green Kiss Marketben és az újbudai Leméremben járunk.

2021. április 15.

A legfrissebb kutatások ketyegő bombaként emlegetik a járvány miatt generálódó egyre nagyobb mennyiségű hulladékot. Ha a vadvilágról beszélünk, ez a bomba már fel is robbant – legalább is ezt mondja egy friss holland tanulmány. Egy csapat biológus azt vizsgálta, milyen hatással van a COVID biztonsági felszerelés a vadvilágra.

2021. április 13.

Műszálas ruhák szennyezik világszerte a vizeket? Nem meglepő: ruházkodásunk az elmúlt két évtizedben szinte teljes mértékben átalakult, s mára minden második ruhadarab fosszilis tüzelőanyagból készül. Ez már nem csupán a fast fashion, sokkal inkább a fossil fashion kora – világított rá egy nemrég megjelent tanulmány.

2021. április 13.

Újabb két évvel kitolták a nagy fővárosi hulladékválogató mű átadását, a hasznát már az állam által kiválasztandó új koncesszor fölözheti le.

2021. április 13.

Célunk, hogy a hulladékmentes életmód minél szélesebb körben elterjedjen. Úgy érezzük, hogy vannak dolgok, praktikák, módszerek és fontos tudnivalók, amiket nem lehet elégszer hangsúlyozni. Arra hívunk Téged, ha elkötelezett környezetvédő vagy csatlakozz az Online Akadémia előadásaihoz. Tanulj, kérdezz, lépj a tettek mezejére! Hiszünk benne, hogy a jó példa ragadós, ezért olyan gyakorlatias előadásokkal készülünk nektek, ami felvértez a szomszédok, családtagok, barátok sokszor kétkedő, kukacoskodó ellenállásával szemben. Légy te is hulaldékcsökkentési szakértő! 

2021. április 13.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) összefogott a Nemzetközi Tengerészeti Szervezettel (IMO) és 30 országgal, hogy együttesen küzdjenek a tengeri hulladék problémája ellen és az óceánok tisztaságáért. A GloLitter Partnerség projekt a FAO felügyelete alatt valósul meg a norvég kormány támogatásából.

2021. április 09.

Egy ambiciózus szendrői fiatalember nyitotta meg a megyeszékhely első hulladékmentes üzletét.

2021. április 08.

Rövid időn belül hatalmas karriert futott be a körforgásos gazdaság koncepciója: egy alapvetően inkább kritikai felütésű ötletből alig több mint egy évtized leforgása alatt kormányok, világszervezetek és vállalatok felkapott fenntartható fejlesztési módszere lett.

2021. április 08.

Kárpátalján a Tisza jó kétszáz kilométert kanyarog, mire a magyar határhoz ér. Ennél azonban sokkal nagyobb az a terület, ahonnan mellékfolyóival együtt nemcsak a vizet hozza a hegyekből, hanem a lakossági hulladékot is. A helyzet megoldása nem csak a háztartásokon múlik, sok helyen egyszerűen nincs megoldva a szervezett hulladékgyűjtés, a folyók mentén élőknek nincs sok választásuk: elássák, elégetik vagy spontán hulladéklerakókba rakják, amelyek gyakran a Tisza árterében vannak, így a folyó az áradással magával viszi a hulladékot. Ez még a legálisan számon tartott lerakóknál is előfordul. Az egyéni környezettudatosság nem elég a megoldáshoz, bár vannak, akik a szemétárral szemben küzdve foglalkoznak szelektív hulladékgyűjtéssel, ezzel is csökkentve a környezeti károkat. Valójában az emberek nem tesznek mást a hulladékkal, mint amit mindig is tettek. Csakhogy a műanyagok megjelenésével, a szennyezőanyagok növekedésével már nem lehet úgy kezelni a szemetet, ahogy a szervesanyagokkal lehetett. Sem elásni, sem elégetni nem lenne szabad, de nem lehet elintézni azzal sem, amivel évszázadokon el lehetett, azaz, hogy „a Tisza elviszi”.

2021. április 07.

Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is meg lehessen óvni a környezetet, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jager Csoport öntözőcső üzemének átadásán Nemesvámoson – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

2021. április 07.

A MÁV elszállította a hulladékot az illegális szemétlerakás szempontjából országosan is az egyik legfertőzöttebb területének számító helyszínről – közölte a MÁV az MTI-vel.

2021. április 06.

A fiatal férfi közel két éven át mindennap lement szemetet szedni a mellette lévő parkba, míg sikerült teljesen kitakarítania.

2021. április 03.

A klímaváltozásról már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy Európa sokkal gyorsabban melegszik, mint a Föld átlaga. Ha ez így folytatódik, az unokáink már nem fogják tudni, mi az a hó. Többek között ez derül ki a Zöldunió 2021-es előrejelzéséből. 

2021. április 02.

Szeretnétek többet tudni a hulladékproblémáról és a hétköznapi életbe is könnyen átültethető megoldásokat keresitek? Vagy esetleg a dolgozói zöld közösségeteket akarjátok erősíteni? A Humusz Szövetség nagy tapasztalattal rendelkezik környezetvédelmi témájú előadások tartásában, amiket a jelenleg online kínálunk vállalatok, közösségek számára. 

2021. április 01.

A Mount Everesten már egymást tapossák a turisták, a világ legmagasabb hegycsúcsa mindenki által elérhető látványossággá vált. A kereskedelmi expedíciók már bárkit fel tudnak vinni, szinte megszállják a csoportok a hegyet, ami rengeteg hulladékkal jár. A többi 8000 méteres csúcson is megszűnt az idilli állapot, a szemétteleppé váló területet nepáli hegymászók igyekeznek megtisztítani, tavaly 2,2 tonna hulladékot hoztak le a turisták elől lezárt hegyekről.

2021. április 01.

Egyelőre finoman szólva kusza a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének hulladékhasznosításra vonatkozó végrehajtása.

 

2021. április 01.

Több tonna vízinövényt szednek ki a Dunából évente Bécsben és Alsó-Ausztriában. A Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársai azon dolgoznak, hogy ezek a növények ne kerüljenek komposztálásra: inkább bio-csomagolóanyagot gyártanak belőlük. Az ötletet Energy Globe Niederösterreich díjjal is kitüntették.

 

2021. március 31.

A Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány kertművelő pályázatot hirdet 3-14 éves gyermekek részére. Olyan gyerekek jelentkezését várjuk, akik otthon vagy nagyszüleiknél kis kertet alakítottak ki maguknak szüleik, nagyszüleik segítségével, és művelik azt.

2021. március 31.

A Humusz Ház közösségi komposztpontját ideiglenesen nem lehet használni, ugyanis komposztkereteink teljesen beteltek, valamint a koronavírus harmadik hullámára való tekintettel sem tartanánk szerencsésnek egyelőre a nyitást. Továbbra is türelmeteket kérjük.

Oldalak