Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2024. augusztus 23.

A legfontosabb tudnivalók a betétdíj rendszeréről, és egy kis fogyasztói segítség a környezettudatos választáshoz.

2024. július 22.

A kidobált ruházati termékek kevesebb mint fél százalékát hasznosítjuk újra, ez pedig elképesztően szennyezővé teszi a textil- és divatipart.

2024. július 17.

Hacsak nem egészen tudatos az ember, szinte kikerülhetetlenül mindenféle műanyag dobozban veszi, hozza-viszi az ételét. A műanyagokból pedig többféle vegyi anyag juthat az ételünkbe. Sajnos mára a műanyagot kiváltó, papír alapú vagy lebomló műanyagból készült tárolókról is kiderült, hogy bár a természetbe kidobva hamarabb eltűnnek, egészségi szempontból korántsem biztonságosak. Cikkünkben végigvesszük, hogy mennyire biztonságosak a különféle anyagokból készült tárolók, dobozok és kiderül, milyen szabályozások, tilalmak jönnek, mi változik műanyag doboz fronton az EU-ban.

2024. július 17.

Fecskendő, gyerekjáték, autóroncs, hűtőszekrény, PET palack. Mi a közös bennük? A Maros, a Bodrog, a Tisza, és a Tisza tó partján sok helyütt bizony összefuthatunk ezekkel, ami nemcsak Ukrajnából és Romániából érkezik, mert sok magyar is aktív részese e szennyezésnek. Egy fiatal PET kalóz: Bachrathy Bendegúz szemétgyűjtő élményei.

2024. július 14.

A Mol elkötelezte magát a körforgásos gazdaság előmozdítása mellett.

2024. július 13.

A ToxFree Life for All az EU frissen indult tudatosságnövelő akciója. Célja, hogy a fogyasztók csökkentsék a vegyi anyagok egészségükre és a környezetre gyakorolt kockázatait. A figyelem középpontjában az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, a hormonrendszerünkre nagyon veszélyes biszfenolok állnak.

2024. július 13.

A Queens Park Rangers volt az első angol profi klub, amely 1981-ben, szintetikus pályát épített a Loftus Road-on. Az új pálya beton alappal készült, a tetején nejlonszőnyeg-szerű szövetréteggel és homokkal. Remekül pattogott rajta a labda, az időjárásálló felület pedig bírta a terhelést – csak éppen a játékosok sérüléseket és horzsolásokat szenvedtek tőle. A QPR pályáját később elbontották, miután az Angol Labdarúgó Szövetség 1988-ban betiltotta a műanyag pályákat a sérülések és a nem megfelelő játszhatóság miatt.

2024. július 11.

Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis hétfőn írta alá a lufitilalmi törvényt, amelynek értelmében már egyetlen léggömb elengedése is szemetelésnek számít. A korábbi szabályozás szerint 24 óra alatt legfeljebb 9 léggömböt lehetett elereszteni, csak 10 lufi felett büntettek. Eddig engedélyezték a biológiai úton lebomló léggömbök használatát is, de a mostani tilalom azokra is vonatkozik. A hét éven aluli gyerekeket nem büntetik, ha elszáll a lufijuk, épp elég nagy trauma az már magában is.

2024. július 11.

Több mint ötmilliárd forintos nyereséget könyvelt el a MOHU MOL már a hulladékkoncesszió első fél évében. A milliárdos profit mellett kompenzációt is kért a magyar államtól; hogy mire hivatkozva, az titok. A Transparency International eközben bejelentést tett a hatóságoknál, mert nem a közbeszerzési pályázat szerint működik a hazai koncessziós rendszer.

2024. július 09.

Ha sok éven át használjuk, mindig újratöltjük és megfelelően tisztítjuk, a saját kulacs garantáltan fenntarthatóbb választás annál, mintha minden alkalommal elbobható palackos vagy dobozos italt veszünk. Mivel azonban többféle kulacsból is juthatnak kockázatos anyagok, mikroműanyagok az italunkba, érdemes odafigyelni, hogy milyen anyagból készült, mennyire jó tisztítható a kulacs, amit veszünk. Fontos az is, mit tölthetünk és mit nem tölthetünk bele.

2024. július 09.

A Magház Egyesület munkatársától Lipka Boritól érkezett olvasóinkhoz egy fotópályázati felhívás, amelynek részletei lentebb olvashatóak. A pályázat segítségével szeretnék egy kicsit felhívni a figyelmet rá, hogy a mezőgazdasági sokféleség nem csak elengedhetetlen jelentőségű, hanem szép is. A pályázatokat augusztus 8-ig várják, öt kategóriában, a győztesek pedig könyv- és magcsomagokkal, valamint oktatási lehetőségekkel díjazzák.

2024. július 06.

Egy e-mail átlagos karbonlábnyoma 0,3 gramm körül alakul. De miért fontos ez? Hiába költöztetjük az életünket az online térbe, ha ezt nem követi egy tudatos szemléletformálás, csak folytatódik a környezetpusztítás újabb eszközökkel. Ezért hisz a szemléletformálásban és az oktatásban Simon Anita, az ALTEO Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese.

2024. július 05.

Június 27-30. között rendezte meg a PET Kupa Egyesület az V. Tisza-tavi PET Kupát. 2023 vége és 2024 márciusa között 7 árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban. A petkalózok felkészültek a feladatra: soha ennyien nem szálltak még vízre a Tisza-tónál!

2024. július 05.

A Magyar Víziközmű Szövetség, mint a hazai ivóvízszolgáltató- és szennyvízelvezetéssel foglalkozó vállalatok szakmai érdekképviseleti szervezete, kiemelten fontos feladatának tartja a csapvíz népszerűsítését és az ivóvíz presztízsének védelmét, valamint jóhírének erősítését!

2024. július 04.

Idén is meghirdette ökotudatos pedagógusoknak szóló környezetvédelmi pályázatát a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a Zöld Követ Egyesület szakmai támogatásával.

2024. július 04.

A műanyagszennyezés már a világ legtávolabbi részeit is érinti, és jelen van az emberi testben.  Ez kifejezetten problémás a bolygónkra, az élővilágra és egészségünkre nézve, ám a műanyaggyártás mértéke az 1950-es évek óta továbbra is töretlenül emelkedik, ami rendkívül aggasztó. Olyan nagy a baj, hogy minden olyan megoldást kiemelt figyelem kísér, amely azt ígéri, hogy segít megszabadítani bolygónkat a műanyagszennyezéstől. Ezek többsége azonban nem más, mint a probléma terelése, vagyis álmagoldások sora.

2024. július 04.

Kinőttük a sárga és zöld nosztalgiakukákat, újakat kapunk helyettük. Az új hulladékgyűjtők jobban ellenállnak a fagynak, hőnek, UV sugárzásnak, szennyeződéseknek és a rongálásoknak és a városképhez is jobban illeszkednek.

2024. június 30.

Új csomagolásban sorakoznak a boltok polcain az italok: jövő hétfőtől a gyártók már csak visszaváltható üvegekben hozhatják forgalomba a termékeiket. A legtöbb italnál 50 forint betétdíjat kell fizetnünk, amit csak akkor kapunk vissza, ha az üres palackot bedobjuk a MOHU egyik automatájába. A régi csomagolású termékeket viszont nem kell kidobnia a boltoknak, ezért egy jó ideig még a nem visszaváltható palackokkal is találkozhatunk.

2024. június 30.

Nem sikerült jogszabálynak megfelelően elkészítenie a 2023-as beszámolóját a magyar hulladékgazdálkodás nagy részét állami koncesszióban 35 évre elnyerő MOHU-nak, a beszámolót így nem fogadta el a területet felügyelő Energiaügyi Minisztérium – írja a Szabad Európa. A portál megszerezte a beszámolót és a szaktárca reakcióját is, amiben a minisztérium elég keményen beszól a MOHU-nak.

2024. június 30.

Létezik-e még a szemét fogalma? – ez volt a mottója az ESG Summit rendezvény hulladékgazdálkodásról szóló panelbeszélgetésének, amit Borsfay-Horváth Judit, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. anyag és termékáram vezetőjének előadása nyitott meg.

2024. június 27.

Homokszentgyörgy egy aprócska somogyi település, Balogh Sándort a faluban mindenki ismeri. Az ügyes kezű ezermester számára nincs felesleges tárgy, törött csapágy, kicsorbult fűrészlap, kopott fémcsavar nyer új életet munkája által.

2024. június 27.

Június 27-30. között ötödik alkalommal száll vízre a PET Kupa tisza-tavi flottája. 19 csapatnyi mindenre elszánt petkalóz fogja felvenni a harcot a műanyagáradat ellen!

2024. június 26.

Egyre több visszaváltható aludobozzal, üveggel és PET palackkal találkozhatunk az üzletek polcain, MOHU REpont automatát pedig alighanem már mindenki látott. Utánajártunk, hogy hogyan működik a fokozatosan bevezetett új rendszer: mit, hogyan válthatunk vissza, mire jó az 50 forintos visszaváltási díj és a rendszerhez fejlesztett alkalmazás.

2024. június 26.

Már műholdak mérik: mint ismert, a metán gáz (CH4) egy légköri „szuperszennyező”, amelynek minden grammja harmincszor nagyobb felmelegedést okoz, mint ugyanannyi szén-dioxid. Ez a gyorsan lebomló, de erőteljes üvegházhatású gáz kibocsátását eddig csak becsülték az amerikai szervezetek, de most végre több műholddal, érzékeny szenzorokkal mérni is tudják azt. Ki is derült a NASA friss kutatási anyagából, hogy eddig jelentősen alábecsülték az USA metán-kibocsátását.

2024. június 26.

Kávézacc. Egy melléktermék, amely körülvesz minket, akár kávézunk mi magunk is, akár nem; hiszen egy kávéfogyasztó kultúrában élünk. De mit kezdjünk a kávézaccal, miután elkészítettük és megittuk a jól megérdemelt – esetleg sokadik – kávét? A kávézacc egyébként rendkívül hasznos maradék, és az újrafelhasználás (a 3R) jegyében számtalan módon fel lehet használni a háztartásban és a kertben.

Oldalak