Csilla blogja

Greenwashing = Brainwashing?

 • 2019. július 01. 02:00
 • Csilla
Néhány tipikus trükk, amikkel a zöldülni vágyó vásárlókat tévesztik meg.

Napjainkban a hétköznapi beszélgetéseknek egyre gyakrabban témája a tudatos vásárlás és fenntartható életmód, hiszen egyre többen ébredünk rá arra, hogy mindennapos döntéseinkkel valóban tehetünk a környezetünkért. De mi van akkor, mikor azt hisszük, jól döntöttünk, környezetettudatos lépést tettünk a fenntarthatóság felé, de közben félrevezetés áldozataivá váltunk? Ahogy a vásárlóknak egyre nagyobb igényük van "zöld" alternatívákra, úgy a vállalatok is szeretnének a változó igényeknek megfelelni, ezzel megtartani eddigi vásárlóikat, vagy újakra szert tenni.

Tematika: 

Redizájn e-book olvasó tok

 • 2017. augusztus 01. 02:00
 • Csilla
Ha nem szeretnél költeni drága tokokra, készítsd el saját magad!

Születésnapomra kaptam egy e-book olvasót, és már a termék csomagolásában (...) felhívták a figyelmet, hogy ha szeretnénk sokáig használni az olvasót, akkor mihamarabb szerezzünk rá tokot. Sok helyen lehet kapni nagy választékban megfelelő tartókat, de ezek nem szoktak olcsók lenni, és ráadásul utánajárást is igényel (én személy szerint utálok vásárolni). Úgyhogy úgy döntöttem, inkább magamnak készítek egyet a kreatív újrahasznosítás jegyében.

 

Barátunk, a fagyasztó

 • 2017. január 01. 01:00
 • Csilla
Amiért a nagyinál is mindig van egy olyan fagyis doboz, ami tök mást rejt.

Gyakran veszek húsokat, zöldségeket leárazva, közeli szavatossági idővel, és sajnos az is előfordul, hogy többet, mint amit megeszünk, mert valaki épp nincs itthon, vagy váratlan forrásból jutunk kajához (küld a nagyi), így néha szembesülök egy-egy doboz hússal, ami ma-holnap lejár. Ilyenkor, ha ez mondjuk este 11-kor történik, csak annyit csinálok, hogy szétporciózom tasakba vagy műanyag dobozba. Ritkán rakok el egyben nagyobb darab húst, mert ha csak mondjuk 20 deka kéne, akkor aztán küzdhetek, de a kisfejsze sem fog segíteni.

Tematika: 

Kirándulás szeméthegyek nélkül

 • 2016. november 01. 01:00
 • Csilla
Rendes ember nem szemetel, a legrendesebb pedig nem is termel hulladékot.

Aki volt valaha is kirándulni, tudja, milyen bosszantó az, amikor elhagyatott szemétkupacokkal, túlcsorduló kukákkal találkozik az erdő közepén. Tényleg arról kell szólnia a természetjárásnak, hogy a szemetünket a városból a természetbe hordjuk?

Rétes a lusta napokra

 • 2016. november 01. 01:00
 • Csilla
Csak nézz körül otthon, mit lehet felhasználni, és kész is a tuti vacsi!

Ha nagyon fáradt az ember vagy csak lusti, akkor sok esetben meg tudja menteni a vacsorát egy rétes. Anyukám általában tart egy csomag félkészen vehető rétestésztát, ami egyfajta vésztervként mindig készen áll a hűtőben. Nem kell hozzá nagy tudomány, azért olyan tökéletes az ilyen fáradt napokra, mindenesetre ha elhatározzuk magunkat, akkor érdemes minél előbb bekapcsolni a sütőt, hogy ezzel is időt spóroljunk meg. 

Tematika: 

Zöld füge befőtt

 • 2016. november 01. 01:00
 • Csilla
Az éretlen gyümölcsből is készülhet finomság, nem kell veszni hagyni!

A füge nem tipikus magyar gyümölcs, de a változó éghajlattal elterjedési területe lassan bekúszik hozzánk is, és egyre több helyen érik be a lédús, édes termés. Idefent a Pilisben a tavasz egy kicsit később érkezik és az őszi fagyok és hideg hamarabb oson be. A szomszéd fügefája egész nyáron szépen, fokozatosan adagolta az érett fügéket, a zöld héjú fajtából, ám így november elején, az éjjeli fagyok és a nappali hűvös mellett a fán ragadt szemeknek már nem lesz esélyük beérni.

Tematika: 

Legyen tök jó, de utána egy kis dió is de jó!

 • 2016. október 01. 02:00
 • Csilla
Tökös és diós receptek őszre.

Bizonyára az őszről mindenkinek a jól bevált "tökös" ételek jutnak az eszébe. Nem is véletlen, mivel nyakunkon az ősz és a halloween és ilyenkor mindent tökből szeretnénk elkészíteni. 

halloween tök

Tematika: 

Szárítás, aszalás napon

 • 2016. augusztus 01. 02:00
 • Csilla
Hogy ne csak mi aszalódjunk a nyári melegben.

Nyár van. Otthon mindenki csak szenved a borzasztó hőségtől. A nagy melegben nincs is kedvünk kimenni a konyhába sütni főzni, mert attól csak még rosszabb lesz. Felcsap a 100-200 fokos gőz, megreked a „kajaszag“ és még sorolhatnám.

Amit ma bátorkodok bemutatni, annak köze van a konyhához, de mégis könnyed és nyári tevékenység. Nem kell más csak egy kés, zöldségek, gyümölcsök és egy jó nagy tálca, no meg a tikkasztó nyár.

Szárítás, aszalás

Tematika: 

Kenyeret és… paradicsomot a népnek!

 • 2016. július 01. 02:00
 • Csilla
Nem kell a szikkadt kenyeret kidobni, rengeteg nyári finomság készülhet belőle.

A jó kenyér és az érett, zamatos paradicsom, mintha csak egymáshoz lettek volna kitalálva. Nem véletlen, hogy számtalan módon fogyasztják őket együtt. A mai gyűjteménybe főleg a mediterráneumból származó kenyeres-paradicsomos maradékmentő, és egyben könnyű nyári ételeket hoztam. Szikkadt, 2-3 napos kenyér, baguette, ciabatta, és akár ütődött, kicsit szottyadt, urambocsá’ penészedni készülő paradicsom. Nem ismeretlen vendégek a konyhában nyáron, de egyet se féljünk, ezekkel a receptekkel semmit nem kell kidobnunk!

 

Tematika: 

Oldalak