Csilla blogja

Környezetbarát takarítás

 • 2019. augusztus 01. 02:00
 • Csilla
Hogyan válhat a házimunka valóban egyszerűbbé.

A nulla hulladék életmód nem csak abból áll, hogy milyen tárgyakat, eszközöket veszünk vagy éppen nem veszünk meg, hanem az is fontos része, hogy milyen szereket használunk háztartásunkban. Szerencsére ezen a téren is egyre több környezetbarát alternatíva van, de véleményünk szerint a takarítás az egyik olyan terület, ahol könnyen lehet nem csak hulladékot, de időt és pénzt is spórolni. 

 

Tematika: 

Zöld babavárás - a mosható peluson túl

 • 2019. augusztus 01. 02:00
 • Csilla
Gyermekeink azt a példát viszik tovább, amit mi mutatunk neki.

Amikor gyermekvállalásra adod a fejed minden teljesen megváltozik. Hirtelen rájössz, hogy amit eszel, és amit teszel, mostantól nem csak rád van hatással, hanem egy új élet jövője is a te kezedben van. Talán ez az az érzés, ami leginkább megrémíti a kismamákat. Jobb, ha hozzászoksz, mert ez mostantól mindig így lesz! Elkezdesz majd gondolkodni gyermeked jövőjén, hogy mi lesz majd a foglalkozása, milyen párt talál magának, lesznek-e barátai és sajnos - ami egyre inkább fenyegető - hogy lesz-e neki hol élnie 20-30 év múlva?

Menstruáció hulladékmentesen

 • 2019. augusztus 01. 02:00
 • Csilla
Intimkelyhekről és mosható betétekről tabuk nélkül

Élete során minden nő átlagosan 3000 napot, átszámítva 8,2 évet menstruál. Ez alatt az idő alatt átlagosan 12.000 betétet használ el, amely körülbelül 150 kg fejenként, vagy ha máshogy nézzük, pont elég arra, hogy megtöltsünk vele két minibuszt. Az átlagok alapján számítva minden menstruációs termék 90%-ban műanyagból áll. Tehát ha hulladékmentes életmódra akarunk áttérni, akkor elkerülhetetlen, hogy ezzel a kérdéssel is szembenézzünk.

Greenwashing = Brainwashing?

 • 2019. július 01. 02:00
 • Csilla
Néhány tipikus trükk, amikkel a zöldülni vágyó vásárlókat tévesztik meg.

Napjainkban a hétköznapi beszélgetéseknek egyre gyakrabban témája a tudatos vásárlás és fenntartható életmód, hiszen egyre többen ébredünk rá arra, hogy mindennapos döntéseinkkel valóban tehetünk a környezetünkért. De mi van akkor, mikor azt hisszük, jól döntöttünk, környezetettudatos lépést tettünk a fenntarthatóság felé, de közben félrevezetés áldozataivá váltunk? Ahogy a vásárlóknak egyre nagyobb igényük van "zöld" alternatívákra, úgy a vállalatok is szeretnének a változó igényeknek megfelelni, ezzel megtartani eddigi vásárlóikat, vagy újakra szert tenni.

Tematika: 

Redizájn e-book olvasó tok

 • 2017. augusztus 01. 02:00
 • Csilla
Ha nem szeretnél költeni drága tokokra, készítsd el saját magad!

Születésnapomra kaptam egy e-book olvasót, és már a termék csomagolásában (...) felhívták a figyelmet, hogy ha szeretnénk sokáig használni az olvasót, akkor mihamarabb szerezzünk rá tokot. Sok helyen lehet kapni nagy választékban megfelelő tartókat, de ezek nem szoktak olcsók lenni, és ráadásul utánajárást is igényel (én személy szerint utálok vásárolni). Úgyhogy úgy döntöttem, inkább magamnak készítek egyet a kreatív újrahasznosítás jegyében.

 

Barátunk, a fagyasztó

 • 2017. január 01. 01:00
 • Csilla
Amiért a nagyinál is mindig van egy olyan fagyis doboz, ami tök mást rejt.

Gyakran veszek húsokat, zöldségeket leárazva, közeli szavatossági idővel, és sajnos az is előfordul, hogy többet, mint amit megeszünk, mert valaki épp nincs itthon, vagy váratlan forrásból jutunk kajához (küld a nagyi), így néha szembesülök egy-egy doboz hússal, ami ma-holnap lejár. Ilyenkor, ha ez mondjuk este 11-kor történik, csak annyit csinálok, hogy szétporciózom tasakba vagy műanyag dobozba. Ritkán rakok el egyben nagyobb darab húst, mert ha csak mondjuk 20 deka kéne, akkor aztán küzdhetek, de a kisfejsze sem fog segíteni.

Tematika: 

Kirándulás szeméthegyek nélkül

 • 2016. november 01. 01:00
 • Csilla
Rendes ember nem szemetel, a legrendesebb pedig nem is termel hulladékot.

Aki volt valaha is kirándulni, tudja, milyen bosszantó az, amikor elhagyatott szemétkupacokkal, túlcsorduló kukákkal találkozik az erdő közepén. Tényleg arról kell szólnia a természetjárásnak, hogy a szemetünket a városból a természetbe hordjuk?

Rétes a lusta napokra

 • 2016. november 01. 01:00
 • Csilla
Csak nézz körül otthon, mit lehet felhasználni, és kész is a tuti vacsi!

Ha nagyon fáradt az ember vagy csak lusti, akkor sok esetben meg tudja menteni a vacsorát egy rétes. Anyukám általában tart egy csomag félkészen vehető rétestésztát, ami egyfajta vésztervként mindig készen áll a hűtőben. Nem kell hozzá nagy tudomány, azért olyan tökéletes az ilyen fáradt napokra, mindenesetre ha elhatározzuk magunkat, akkor érdemes minél előbb bekapcsolni a sütőt, hogy ezzel is időt spóroljunk meg. 

Tematika: 

Zöld füge befőtt

 • 2016. november 01. 01:00
 • Csilla
Az éretlen gyümölcsből is készülhet finomság, nem kell veszni hagyni!

A füge nem tipikus magyar gyümölcs, de a változó éghajlattal elterjedési területe lassan bekúszik hozzánk is, és egyre több helyen érik be a lédús, édes termés. Idefent a Pilisben a tavasz egy kicsit később érkezik és az őszi fagyok és hideg hamarabb oson be. A szomszéd fügefája egész nyáron szépen, fokozatosan adagolta az érett fügéket, a zöld héjú fajtából, ám így november elején, az éjjeli fagyok és a nappali hűvös mellett a fán ragadt szemeknek már nem lesz esélyük beérni.

Tematika: 

Oldalak