Barátunk, a fagyasztó

  • 2017. január 01. 01:00
  • Csilla

Gyakran veszek húsokat, zöldségeket leárazva, közeli szavatossági idővel, és sajnos az is előfordul, hogy többet, mint amit megeszünk, mert valaki épp nincs itthon, vagy váratlan forrásból jutunk kajához (küld a nagyi), így néha szembesülök egy-egy doboz hússal, ami ma-holnap lejár. Ilyenkor, ha ez mondjuk este 11-kor történik, csak annyit csinálok, hogy szétporciózom tasakba vagy műanyag dobozba. Ritkán rakok el egyben nagyobb darab húst, mert ha csak mondjuk 20 deka kéne, akkor aztán küzdhetek, de a kisfejsze sem fog segíteni. Legegyszerűbb kockázva vagy szeletelve eltenni őket, a család méretéhez szabva (nálunk ez 5-6 szelet, illetve 40 dkg kockázott, 4 főre). A darált húst is nagyobb mennyiségben szoktam venni, mikor akciós, és 30-60 dkg-s porciókban lefagyasztom.

Ha egy kicsit több energiám van, akkor megfőzve, 2-4 adagonként pakolom tele a fagyasztót.  Ez azért is praktikus, mert ha több napig nem vagyok otthon, akkor sincs lelkiismeret furdalásom, hogy nincs főtt étel az otthoniaknak. Leginkább pörköltnek, vagy valami hasonló szaftos húsnak szoktam megcsinálni sertéscombot, lapockát, csirkét. Ezek nem lesznek gusztustalanok és csapódnak ki, mint mondjuk a tejfölös husi, ami nagy kedvenc, csak a türelmetlen mikrós melegítés nem tesz jót a kinézetének. Darált húsból bekeverve (hagyma, fűszerek benne) akár nyersen is eldobozolhatunk húsgolyókat, forró vízbe dobva kiválóan megfőnek, vagy már főtt, sült állapotban is szépen fagyaszthatók, és akkor csak ki kell őket olvasztani és máris mehetnek a paradicsomszószba (ami ütődött paradicsomból a legfinomabb!). Ugyanígy felkockázok megmaradt sülthúst és szépen beporciózom a fagyasztóba, vészhelyzeti vacsoraként pillanatok alatt felhasználható.

A nyári fűszerkert egy részét is sikerült a fagyasztóba átmentenem (a másik részét szárítottam). Fontos, hogy mindent szárazon tegyünk a fagyasztóba, és különösen igaz ez a zöldfűszerekre. Rengeteg bazsalikomot, lestyánt és petrezselymet rejt most a jég, zippzáras tasakban vagy műanyag dobozban ülnek. Az ilyen magas víztartalmú, vékonyka növények nem fognak túl mutatósan kinézni, ha kiolvadnak, de ez nem ront az ízükön, és mi ugyebár amúgy sem diszkriminálunk a kicsit csúnyácska, ütődött, plöttyedt zöldségekkel, gyümölcsökkel. Levesekbe, szószokba, sültekre tökéletesek. Legegyszerűbben akkor kezelhetők, ha azon hidegében, ahogy kivetted őket, felvágod a kívánt méretűre, mert olyankor még tartja a formát a jég, sokkal könnyebb, mint mikor már kicsit megmelegszik. Pesto-t nem ebből a bazsalikomból csinálunk, de erre majd visszatérünk nyáron, amikor mindenki hatalmas bazsalikom feleslegekkel küzd! Jól fagy a spenót és a sóska is, ezekből is gyakran lehet nagyobb mennyiséget egyben beszerezni, aztán ráébredni, hogy 1 kiló spenótot ketten bizony nem eszünk meg 3 nap alatt, főleg, ha egyikünk nem szereti. Megmentőnk a zippzáras zacskó és a fagyasztó. A koli hűtőjét is telepakoltam vele, egyszemélyes adagok, a zacskó utána pedig tökéletesen és természetesen újrahasználandó!

Ne feledjük, hogy sajnos azért a fagyasztóban sem tarthatók el örökké az ételek! Tartsuk számon, legalább nagyságrendileg, mi lapul a fagyasztónkban és fokozatosan fogyasszuk el. A fagyiból kivett készételeket pedig vigyük 100°C fölé (forralva, sütőben, mikróban) fogyasztás előtt!

Ha van valami tuti fagyasztós trükkötök, ne habozzatok megosztani!

Dóri