Zöld babavárás - a mosható peluson túl

  • 2019. augusztus 01. 02:00
  • Csilla

Amikor gyermekvállalásra adod a fejed minden teljesen megváltozik. Hirtelen rájössz, hogy amit eszel, és amit teszel, mostantól nem csak rád van hatással, hanem egy új élet jövője is a te kezedben van. Talán ez az az érzés, ami leginkább megrémíti a kismamákat. Jobb, ha hozzászoksz, mert ez mostantól mindig így lesz! Elkezdesz majd gondolkodni gyermeked jövőjén, hogy mi lesz majd a foglalkozása, milyen párt talál magának, lesznek-e barátai és sajnos - ami egyre inkább fenyegető - hogy lesz-e neki hol élnie 20-30 év múlva? Lesz-e tiszta ivóvíz, levegő, lesz-e termőképes talaj, hogy egészséges táplálékhoz jusson? Aggasztó kérdések ezek, de a jó hír az, hogy rajtad is múlik, hogy milyen Földet hagyunk a gyerekeinkre, és néhány egyszerű rutin bevezetésével te is könnyedén tehetsz érte, hogy egészséges élete lehessen. Bejegyzésünkben segítünk néhány tippel, hol érdemes elkezdeni.

 

Mosható pelenka

Kezdjük a legnagyobb környezeti szennyezésért felelős témával, a pelenkázással. Egy gyermek kb. másfél tonna veszélyes hulladékot termel a pelenkákkal, ami a pelenka műanyag tartalma miatt minimum ötszáz év alatt bomlik csak le. Sajnos ezzel a fajta szeméttel jelenleg az égetésen és a hulladéktárolóban való lerakáson kívül nem lehet mit kezdeni, így csak gyűlik-gyűlik, ezzel is tovább szennyezve a környezetet… Ezzel szemben a modern mosható pelenkából elég 15-20 darabot venned. Persze a mosás során így is keletkezik szennyvíz, ez az említett két és féléves periódus alatt ~ 20000 liter, ami azonban nagyrészt tisztítható. Ehhez azonban lényeges, hogy környezetbarát (biológiailag lebomló) mosószert használj! Hogy mit érdemes tudni a mosható pelenkákról és hogyan lehet elkezdeni, azt ebben a bejegyzésben összefoglaltuk.

 

Popsitörlő kendő

Az eldobható pelenka mellett a babázás másik nagy hulladéktermelője az eldobható törlőkendő, amit egészségügyi okokból is érdemes kiiktatni. A babák bőre teljesen védtelen, még nem alakult ki a bőrfelszíni emulziójuk, ami megvédné a bőrüket a külvilág hatásaival szemben. Egy nemrég megjelent kutatás szerint a törlőkendőt átitató anyag megbontja a bőr felső rétegét, így csökkentve a védelmi rendszerét. Ez a bőr így már nem képes kívül tartani a kórokozókat vagy az allergén anyagokat, és így étel-allergia is nagyobb eséllyel fordulhat elő. A popsit ehelyett bevizezett textil törlőkendővel töröld le (ilyeneket magadnak is varrhatsz egy régi ruhából, de venni is lehet sok WAHM is készít).

mosható törlőkendő

 

Ruhák, játékok

A baba az első pár hónapban általában megduplázza a súlyát, ezt követően kb. fél évente teljes ruha- és cipőtár cserére van szükség. Mivel ennyi idő alatt képtelenség elnyűni a ruhákat és cipőket, tökéletes állapotban vehetsz használt gyerekruhákat fél vagy harmad áron turkálóban vagy használt termékeket áruló weboldalakon. Érdemes helyi Facebook csoportokat is felkeresni, szinte minden városban, kerületben működnek csere-bere és/vagy anyacsoportok, ahol az alig használt termékeket lehet megvenni töredékáron más családoktól. Játékokkal ugyanez a helyzet. Saját és ismerőseim tapasztalata szerint az első 7-8 hónapban a babának egy jó rágókán és egy játszószőnyegen kívül semmilyen játékra nincs szüksége. Neki egy műanyag doboz vagy egy fém kiskanál pont ugyanannyira érdekes, mint egy 5000 Ft-os csörgő fülű, zöld színű plüss kutyus. Sajnos bevett szokás, hogy baba látogatóba a vendégek mindig visznek valami játékot vagy ruhát, így egy hónap alatt olyan készletet halmozhatsz fel, amitől megszabadulni sem lesz egyszerű… Gondoljunk bele, mennyi hulladék lesz ezekből a nagyrészt műanyag termékekből! Már jó előre jelezd a rokonoknak, hogy nem kértek se ruhát, se játékot! Kérj helyette bio babaételt (jó lesz majd a hozzátápláláskor), mosható pelenka tartozékokat, ökomosószert, stb. Még várandósan járd körbe a környéket, és keresd meg a legközelebbi baba bizományit!

 

Kismama holmik

Ahogyan a gyerekruhákat, úgy a kismamaruhákat sem egy életre veszed. Érdemes ezeket is használtan beszerezni. Sajnos a használtruha boltoknak általában nincs erre külön részlege, ezért érdemes megkeresni a helyi Baba-mama klubot (a jövőben úgyis szükséged lesz rá), és ha van Facebook csoportja, akkor ott érdeklődni, hogy nincs-e eladó használt ruha. Ha aktívabb vagy, menj el egy-két foglalkozásra, programra személyesen, akár találhatsz is valakit, aki a te testalkatod és ugyanabban az évszakban szült, amikor te is fogsz, akkor tőle érdemes egy az egyben átvenni a készletet. Szintén érdemes használt tárgyak adásvételére szakosodott oldalakat is böngészni, sok anyuka a babázós időben a feleslegessé vált jó minőségű anyacuccokat ezeken a honlapokon keresztül adja el. Sokszor szinte új termékeket tudsz beszerezni, töredék áron az említett csatornákon.

ruha bolhapiac

 

Tisztítószerek, mosószerek, öblítők, kozmetikukok

A vízi élővilág pusztulása az egyik legnagyobb környezeti probléma, ugyanis a kibocsátott szén-dioxid felét az óceánok élővilága nyeli el. A legtöbb tisztítószer és mosószer azonban olyan anyagokat tartalmaz, melyek napokig nem bomlanak le. A jelenlegi szennyvízkezelési módszerrel ezeket a vegyületeket kiszűrni sem lehet, tehát a csatornákon keresztül bekerülnek folyóinkba és tengereinkbe. Megváltoztatják a vizek kémhatását, mérgezik a planktont, halakat, tönkre teszik az élőhelyeiket. Jelenleg az óceánban már több szemét található, mint halivadék. Mindenképp kerüld azokat a tisztítószereket, amik klór tartalmúak vagy amik csomagolásán szerepel ez a mondat: “Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz”. Másik kérdés, ha rossz a halaknak, vajon milyen neked és az érzékeny babádnak? Csak néhány a lehetséges mellékhatásokból: asztma, bőrirritáció, hormonháztartás befolyásolása. Érdemes észben tartani, hogy gyermeked kb fél éven keresztül a földön fog csúszni és utána is jelentős időt fog ott eltölteni. Tehát már a várandósság alatt érdemes átállni az olyan tisztító- és mosószerekre, amik kizárólag környezetbarát anyagokat tartalmaznak. Ilyen például a mosódió és annak kivonata, a mosószóda és egyéb kizárólag növényi alapú vagy alkoholos tisztítószer. Ha igazán környezettudatos akarsz lenni, akkor a pálmaolajat tartalmazó termékeket is kerülöd!

Nem csak a szájunkon keresztül, de a bőrünkből is felszívódhatnak káros anyagok, tehát az alapszabály: semmi olyat ne kenj várandósan magadra, majd utána a babádra, amit nem ennél meg.  Egészségünk és az édesvizeink védelme érdekében keresd azokat a kozmetikumokat, amik nem tartalmaznak kőolajszármazékot (pl. paraffin, mineral oil). Főleg babakozmetikumok esetében kerülendő a sodium lauryl sulfate és a sodium laureth sulfate, amik a zsíroldásért és habképzésért felelnek, így a bőr felső zsírrétegét is megbontják, károsítva ezzel a védelmi rendszerét. Szakértők szerint a kisbabák bőrének egyáltalán nincs szüksége krémekre, vagy fürdetőkre, a vízzel lemosás bőven elegendő. A www.kremmania.hu oldalon megtalálhatod a legtöbb Magyarországon kapható kozmetikum összetételét, így otthonról ellenőrizheted, hogy mit érdemes megvenned.

 

Táplálkozás

Az már nem újság, hogy a kismama próbáljon egészségesen táplálkozni, de mi az, ami nemcsak egészséges, de környezetbarát is? A vegyszermentesen (bio) termesztett élelmiszerek. A kisbabánk szó szerint a testünkből építi fel a saját szerveit, a mi testünk pedig abból épül fel, amit megeszünk. Érdemes már várandósan kinézni a legjobb és legkönnyebben elérhető bioélelmiszer-lelőhelyet. Kisbaba mellet nehezebb vásárolni, ezért érdemes megkeresni a számunkra legmegfelelőbb, akár házhoz szállítást is végző termelőket összefogó oldalakat.

A kisbabánk első szilárd étele is legyen vegyszermentes, ugyanis a kicsik a súlyukhoz képest sokkal több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, mint a felnőttek (gondoljunk bele, ha egy 8 kg-os babának odaadunk egy fél reszelt almát az olyan, mintha egy 60 kg-os felnőtt 3-4 almát fogyasztana el egy nap), így ha nem bio terméket kapnak, akkor arányosan kb. 6-7-szer több vegyszer jut a szervezetébe, mint nekünk.

bio zöldség

 

Gyermekeink azt a példát viszik tovább, amit mi mutatunk neki. A felhalmozásnak és pazarlásnak nincs jövője. A reklámok zaja mögött sok család másképp gondolkodik, és tudatosan szeretné a jövő kisembereit felnevelni.

Mi ezeket a tapasztalatokat gyűjtöttük össze Zöld babavárás kiadványunkban.


 

A bejegyzés az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg.