Redizájn e-book olvasó tok

  • 2017. augusztus 01. 02:00
  • Csilla

Születésnapomra kaptam egy e-book olvasót, és már a termék csomagolásában (...) felhívták a figyelmet, hogy ha szeretnénk sokáig használni az olvasót, akkor mihamarabb szerezzünk rá tokot. Sok helyen lehet kapni nagy választékban megfelelő tartókat, de ezek nem szoktak olcsók lenni, és ráadásul utánajárást is igényel (én személy szerint utálok vásárolni). Úgyhogy úgy döntöttem, inkább magamnak készítek egyet a kreatív újrahasznosítás jegyében.

 

Hasznosnak találod a cikket? Támogasd munkánkat, hogy a jövőben is tudjunk hulladékcsökkentési tippeket adni!
Bankszámlaszámunk: Magnet Bank 16200151-00174578
Köszönjük!

 

Gyorsan rákerestem a neten, hogy mások milyen technikát alkalmaznak. Miután sürgősen kellett a tok a hétvégi programra, lényegében 1-2 napom volt rá, hogy kivitelezzem. Ez sajnos látszik is a végeredményen, de jelen esetben a funkcionalitás és a gyorsaság volt az elsődleges szempont. Ettől függetlenül gondoltam, megosztom veletek, én hogyan csináltam, ennél nektek már csak szebb lehet. :)

Én egy könyvborító szerű kemény tokot szerettem volna, hogy minél többféle külső hatásnak ellenálljon. Ennek megfelelően kerestem is hozzá alapanyagot. Hogy minél kevesebbet kelljen foglalkozni vele, egy meglévő könyvborítóból indultam ki: egy régi földrajz tankönyv kemény borítóját vettem alapul. Az olvasó méretéhez képest ráhagytam 1-2 cm-t, és úgy vágtam ki sniccerrel a megfelelő méretű borítót. Ha valaki szeretné, akkor kartonlapokból is meg lehet oldani a borítót, de ezt azért találtam szerencsésebbnek, mert így készen van a merevítés gerince is, már csak egy szép borítást kell rá találni.

Egy régi szakadt farmert használtam fel borításnak. A farmer szára pont megfelelt a borítónak, így egy darabból meg tudtam varrni. Varrógépem nincs, így kézzel oldottam meg mindent. Vastagabb cérnát használtam, hogy jobban tartson. Igyekeztem úgy alakítani, hogy legalább az egyik hosszabb oldalán ne kelljen varrnom (ez a borító gerince), a többi oldalát pedig kifordítva varrtam be, hogy ne látszódjon a varrás. Természetesen az egyik rövidebb oldalát meg kellett hagynom, ahol bebújtattam a borítót. Én az anyag kivágásánál egy kicsit figyelmetlen voltam, illetve a farmer alakja és rugalmassága is kicsit bekavart, de fontos, hogy ne pont akkora részt vágjunk ki, amekkora a borító, hanem hagyjuk rá jó 1-2 cm-t. Nekem egy kissé passzentos lett, de éppenhogy jó.

redizájn e-book olvasó tok

Ha valaki elég ügyes és előre meg tudja tervezni, hogy néz majd ki a borító, akkor az olvasót tartó gumikat is az elején érdemes rávarrni, hogy minél kevésbé látszódjon. Nekem erre nem volt időm (tehetségem), így utólag kerültek rá. Nem túl elegáns megoldás, de a helyén tartja az olvasót, így nem bosszantom magam vele. Érdemes erős, széles gumicsíkokat választani (nekem még régről volt, ki emlékszik már, honnan), és ezeket kicsit megfeszítve rávarrni, hogy biztosan tartson. Mind a 4 sarokba raktam, így biztos nem fog kiesni az olvasó (vagy legalábbis nagyon-nagyon nehezen).

e-book olvasó tartó

Az utolsó lépés nálam elmaradt, de a végén még lehet egy plusz gumival a fedelet rögzíteni (akár egy gombot is lehet rávarrni, lényeg, hogy ne tudjon csak úgy kinyílni a fedél). Azonban így is megállta a helyét, a táskámban nem nyílt ki és az olvasó se esett ki belőle. Kényelmes, strapabíró és bár nem annyira mutatós, mint lehetne, nekem így is nagyon tetszik. Remélem, nektek is. :)

e-book olvasás

Tipp: ugyanez tablet tartónak is elmegy.

Vajon a könyv vagy az e-book a környezetbarátabb megoldás? Erről írtunk nemrég a nyári ÚjraSzedve magazinban.

 

Csilla