Rétes a lusta napokra

  • 2016. november 01. 01:00
  • Csilla

Ha nagyon fáradt az ember vagy csak lusti, akkor sok esetben meg tudja menteni a vacsorát egy rétes. Anyukám általában tart egy csomag félkészen vehető rétestésztát, ami egyfajta vésztervként mindig készen áll a hűtőben. Nem kell hozzá nagy tudomány, azért olyan tökéletes az ilyen fáradt napokra, mindenesetre ha elhatározzuk magunkat, akkor érdemes minél előbb bekapcsolni a sütőt, hogy ezzel is időt spóroljunk meg. 

Egy csomag általában elegendő 2-3 rúd elkészítéséhez, attól függ kettő vagy három réteget szeretnénk. A töltelék a következő. Benézünk a hűtőbe, konyhaasztalra, és felmérjük a helyzetet. Anyukám általában szeret almát venni, aminek az az egy hátránya van, hogy a ráncos gyümölcsök már nem túl étvágygerjesztőek, ellenben ha lereszeljük, beszórjuk fahéjjal, cukorral és egy csipet sóval, akkor tökéletes töltelék is válhat belőle. Ha nem zavar minket a héja, akkor nyugodtan rajta lehet hagyni, viszont akkor alaposan mossuk meg. Ha levet eresztene, akkor kekszmorzsával, és/vagy almacsipsszel szórjuk meg. Ha nem szeretnénk kekszmorzsát használni, akkor a boltokban kapható természetes lékötő anyag vagy használhatunk finomra darált diót, mandulát stb. A töltés a következő (én két lappal szoktam): egy nedves konyharuhára fektetem a lapokat és valamilyen zsiradékkal, olajjal bekenem a lapok között vékonyan. Utána a tölteléket elhelyezem úgy, hogy utána könnyen feltekerhető legyen. A konyharuha segítségével ráfordítok egyet, majd rúd formájúra simítom. Utána könnyedén továbbtekerem és óvatosan elhelyezem a zsiradékkal kikent tepsiben. 180-200 fokon körülbelül 5-10 perc szükséges neki, a fő, hogy érjük el a szép aranybarna színt.

A szeleteléssel várjunk 10 percet míg kicsit kihűl, utána viszont jó étvágyat!

Zöldséges rétest is készíthetünk, ha van pár kallódó répa, zeller, hagyma, burgonya a hűtőnkben, ezesetben érdemes a reszelés után kicsit kipirítani pici zsiradékon, először a gyökeres zöldségeket, és a legvégén a burgonyát. A tökéletes töltelék eléréséhez szórjuk meg liszttel, kössük be keményítővel, szórjuk meg kenyérmorzsával, kenyérkockával. Ízesítsük tetszés szerint. Hagyjuk kicsit hűlni, mert ha forró a töltelék, akkor könnyebben kiszakad a rétes sülés közben. 

Köszi, anyu, jó ötlet volt! :)

Brigi