Zöld füge befőtt

  • 2016. november 01. 01:00
  • Csilla

A füge nem tipikus magyar gyümölcs, de a változó éghajlattal elterjedési területe lassan bekúszik hozzánk is, és egyre több helyen érik be a lédús, édes termés. Idefent a Pilisben a tavasz egy kicsit később érkezik és az őszi fagyok és hideg hamarabb oson be. A szomszéd fügefája egész nyáron szépen, fokozatosan adagolta az érett fügéket, a zöld héjú fajtából, ám így november elején, az éjjeli fagyok és a nappali hűvös mellett a fán ragadt szemeknek már nem lesz esélyük beérni. Még mindig rengeteg gyümölcs volt a fán, többnyire kis, még kemény, éretlen, vagy éppen puhulni kezdő szemek, de sajnáltam volna ezt a pár kiló gyümölcsöt veszni hagyni, feltúrtam hát az internetet. Mint kiderült, Dél-Afrikában a zöld, éretlen fügéből is befőttet csinálnak, és nem is sokkal több macera, mint bármi másból mondjuk lekvárt főzni.

Mint minden ételnek, ennek is számtalan variációja, receptváltozata megtalálható, legtöbbjük meszes vagy borkősavas vízben áztatja a gyümölcsöket, ami nekem picit drasztikusnak tűnt. Találtam persze „finomabb” megoldást is, ezt próbáltam ki, íme:

Az éretlen fügéket megmossuk és erősen sós vízbe áztatjuk éjszakára. Nekem kb. 100-110 db fügém volt, ehhez 5 ek. sót oldottam fel kb. 2 liter meleg vízben. A lényeg, hogy a lé elfedje a fügéket, ami nem is olyan egyszerű feladat, mert őkelmék kitartóan lebegnek a felszínen, úgyhogy egy fazékba illő kistányérral kellett lenyomnom őket. Így hagytam kihűlni 3-4 óra alatt, majd átöblítettem őket. A fenekükön ezután egy kis X alakú bevágást ejtünk, itt szívják majd magukba a szirupot. Tiszta vízben ezután 20 percig főztem a társaságot.

áznak a fügék

Majd újra öblítés, és szirupban főzés kb. 40-60 percig. Ez nagyban függ a fügék típusától, állagától is. Puhának kell lenniük, de nem szabad szétesni, mállani. Én a korábbi körtebefőzésből megmaradt levet használtam, amit megküldtem még cukorral. Persze ennek híján is könnyű elkészíteni a cukorszirupot:

•    fél kg cukor
•    fűszerek ízlés szerint, pl.: fahéjrúd, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, édesköménymag, bors, pár citromkarika
•    kb. 1,7 l víz

Én nem szeretem émelyítően édesen a befőtteket, de a cukor a tartósításhoz is elengedhetetlen. Az itt közölt recept nagyjából a minimum mennyiségű cukorral operál.

Ezt az egészet főzd fel fedő alatt, kb. 15-20 percig, hogy a fűszerek beleoldódjanak a lébe. Ezután halászd ki a darabokat (vagy ne, ízlés kérdése, ha benne hagyod, az üvegben még erősebbé válik a fűszeres íz) és főzd a lében a fügéket a már említett, állagtól függő 40-60 percig.

Szokás szerint forrón, fertőtlenített üvegekbe tesszük, és kb. 2 hét pihi után fogyasztható, ajándékozható. Vadhúsokhoz, marhához, sajttál mellé is kiváló, vagy csak egy szelet pirítóssal reggelire.

Dóri