Menstruáció hulladékmentesen

  • 2019. augusztus 01. 02:00
  • Csilla

Élete során minden nő átlagosan 3000 napot, átszámítva 8,2 évet menstruál. Ez alatt az idő alatt átlagosan 12.000 betétet használ el, amely körülbelül 150 kg fejenként, vagy ha máshogy nézzük, pont elég arra, hogy megtöltsünk vele két minibuszt. Az átlagok alapján számítva minden menstruációs termék 90%-ban műanyagból áll. Tehát ha hulladékmentes életmódra akarunk áttérni, akkor elkerülhetetlen, hogy ezzel a kérdéssel is szembenézzünk. Mégsem beszélünk róla eleget, pedig a többször használatos alternatívák nem csak környezetbarátak, de költséghatékonyabbak és egészségesebbek is.

 

Vannak olyan területei az életnek, ahol gyorsan lehet látványos eredményeket elérni hulladékcsökkentés terén. Ilyen az egyszer használatos menstruációs eszközök leváltása is, aminek köszönhetően kapásból egy kukát el lehet tüntetni a lakásból. Azonban sokan ezt a lépést extrémnek tartják, és félnek attól, hogy esetleg nem ugyanazt a kényelmet, minőséget kapják, mint amit a reklámok ígérnek a tamponok és betétek esetében. Ezekről a tévhitekről szeretnénk elsősorban lerántani a leplet.

Először is fontos megértenünk, hogy az eldobható mensturációs termékek nem csak rengeteg műanyagot tartalmaznak, hanem különféle vegyszermaradványokat is, amik pl. a fehérítés során maradnak benne a termékben. A többször használatos termékek orvosi szilikonból vagy természetes anyagokból (pamut) készülnek, így nem csak kényelmesebbek (nem olyan érzése van az embernek, mintha pelenkában lenne...), de egészségesebbek is. A tamponok esetében pl. toxikus sokk szindróma (TSS) is kialakulhat, ha felsérti a nyálkahártyát vagy túl sokáig hagyjuk bent.

Ami meg az "undi faktort" illeti: a menstruáció egy teljesen természetes és egészséges folyamat, nem kell és nem szabad tabuként kezelni, pláne undorodni tőle! Ha azt gondolod, hogy a többször használatos termékek használata gusztustalanabb, mikor az eldobható termékek esetében sem lehet elkerülni a vért, akkor lehet, hogy a saját testedhez való viszonyodon érdemes elgondolkozni. Viszont, ha úgy gondolod, ez még nem fér bele neked, akkor ne erőltesd, vagy próbálj csak fokozatosan áttérni. Addig is próbálj meg nyitottan hozzáállni, és mások tapasztalatát, véleményét kikérni.

intimhigiéniás termékek

 

Menstruációs szegénység

Mielőtt belemegyünk a részletekbe, szeretnénk egy kis kitérőt tenni a társadalmi kérdések felé is, hiszen sok helyen a mai napig luxus termékeknek minősülnek az egyszer használatos menstruációs eszközök. Az Európai Unión belül például 10-ből 2 nő nem engedheti meg magának, ennek következtében az oktatásból is rendszeresen maradnak ki. A többször használatos alternatívák 6%-át teszik csak ki összegben az eldobható termékeknek.

Akit mélyebben érdekel a menstruációs szegénység témája, ajánljuk az alábbi Oscar díjas dokumentumfilmet.

  

 

Intimkehely

Az utóbbi időben kezdtek csak el terjedni a zero waste mozgalommal együtt, holott az első menstruációs kelyhet 1930-ban szabadalmaztatták. A tölcsért a tampon helyettesítésére szokták használni, ugyanis ugyanúgy a hüvelybe kell felhelyezni, így sokkal kényelmesebb vele sportolni (és még madzag sem kandikál ki belőle...). Jó minőségű, orvosi szilikonból készül, amit akár 10 évig is lehet használni. Elég csak 10-12 óránként üríteni, és mivel a vér nem érintkezik közvetlenül a nyálkahártyával, ezért nem büdösödik és TSS-től sem kell tartani. 

Ami nehézséget okozhat, az a megfelelő intimkehely kiválasztása és felhelyezésének, eltávolításának megtanulása, ugyanis ez a tamponoktól különbözik. Egy jó összefoglaló arról, hogy hogyan érdemes intimkelyhet kiválasztani magadnak. 

A mensturáció alatt az egyes "ürítések" alatt elég a vizes vagy szappanos öblítés is (ha nincs rá lehetőség és amúgy megmostuk a kezünk, akkor tapasztalatunk szerint ez sem feltétlenül szükséges). A ciklusok között pedig vászonzsákban tároljuk (ezt adják hozzá), használat előtt pedig fertőtleníteni kell forró vízzel vagy mikrohullámú sütőben, kinek melyik megoldás szimpatikus. A menstruációs tölcsér mellé viszont mindig kapunk részletes használati utasítást is.

A tanulási fázisban nem árthat, ha mosható betéttel együtt használjuk, hiszen ha nem sikerül rendesen felhelyezni, akkor bizony mellé folyhat a vér. Ezért is fontos az elején végiggondolni, hogy nekünk melyik típusú intimtölcsér jöhet szóba, hiszen sokszor nem az a probléma, hogy ügyetlenek vagyunk hozzá, hanem az, hogy nem illeszkedik hozzánk jól. Alapvetően ha jól helyezzük fel, a vákuum tartja helyén a kelyhet, amit kivételnél kicsit össze kell nyomni, hogy könnyebben el lehessen távolítani.

Összességében egy kényelmes és praktikus megoldás, hiszen elég belőle egy darab, és utazás során sem kell amiatt aggódni, hogy visz-e magával eleget az ember, és azt sem kell mindig figyelni, hogy legyen belőle elég otthon mindegyik méretből.

intimtölcsérek

Az intimkelyhek sokszínűsége

 

Mosható betétek

A mosható betétekről szüleinknek, nagyszüleinknek valószínűleg azok a "régi szép idők" jutnak eszükbe, amikor rongyokat használtak erre a célra, és ezeket kellett mosniuk, mint a pelenkákat. De ne felejtsük el, hogy ezek a mosható betétek a modern kor követelményeinek abszolút megfelelnek, és már energia- és víztakarékos mosógépek is a rendelkezésünkre állnak. Egy pamut belső részből, nedvszívó maggal és egy vízhatlan külső rétegből állnak. Úgy vannak kialakítva, hogy patenttal lehet a bugyogóra rögzíteni, és használat után úgy lehet összecsukni, hogy a vízhatlan réteg legyen kívül. Azonban vízhatlan szütyőket is lehet hozzá kapni. A betéteknek az élettartama kb. 5 év, ez a használat gyakoriságátől függ. Ahogy az egyszer használatos betétek esetében is, itt is különböző méretek és formák találhatóak a menstruáció erősségétől függően. Ráadásul nagyon jópofa mintákkal lehet találkozni, vigyázni kell, nehogy a külsőségekre hagyatkozva vásároljunk csak.

Kezdésként érdemes egy-két darabot venni csak, hogy szokjuk az érzést és lássuk, melyik fajta és melyik méret felel meg nekünk. Egyszerű (és csendes...) cserélni, természetes anyaga miatt pedig nagyon kényelmes. Mosni akár a többi ruhával is lehet, viszont érdemes előtte hideg vízbe áztatni (esetleg használni mellé mosószappant vagy mosószódát). Fontos viszont, hogy környezetbarát mosószert használjunk és kerüljük az öblítőket, ugyanis utóbbi rontja az anyag nedvszívó képességét. 

Egyre többféle mosható betéttel lehet találkozni, de akár mi magunk is elkészíthetjük.

Mosható betétek

Emilla mosható betétek

 

Menstruációs bugyi

Itthon még kevésbé divat, de szerencsére egyre többen foglalkoznak ma már ezzel az alternatívával is. Közepes és gyenge vérzés esetén ajánlatos, esetleg kísérő megoldásként kehely mellé. Azonban pont abban rejlik az előnye, hogy önmagában is használható. Úgy vannak direkt fejlesztve, hogy nem szivárognak, nem büdösödnek (ahogy a mosható betétek sem) és kényelmesek.

menstruációs bugyi

Redy menstruációs bugyi 

 

Az összes alternatíváról elmondható, hogy a hétköznapokba könnyen beilleszthetők, sőt, sok esetben egyszerűsítik is, és még fesztiválokon is megállják helyüket. 

Úgyhogy nyugodtan merjünk belevágni, bármelyik megoldás mellett döntünk is! Csak azt fogjuk bánni, hogy ezt miért nem előbb kezdtük el...


 

A bejegyzés az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg.