Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanulmány: a műanyag csomagolás nem oldja meg az élelmiszer hulladék problémáját

  • 2018. április 10.
  • Csilla

A műanyag élelmiszer-csomagolás emelkedése nem csökkenti Európa növekvő élelmiszer hulladék problémáját, és egyes esetekben elő is segítheti. Az új tanulmány azt mutatja, hogy a műanyag csomagolás egy főre jutó fogyasztói mennyisége egy időben nőtt az élelmiszerhulladék szintjével az 1950-es évektől – jelenleg 30kg-os és 173kg-os értékkel. Az uniós döntéshozóknak figyelniük kellene a nyilvánosság egyre növekvő igényére, hogy csökkentsék a műanyag mennyiségét, és segítsék Európát abban, hogy szigorú szabályokat fogadjon el az eldobható műanyagok korlátozása érdekében, és az élelmiszer-rendszert a nem eldobható csomagolás irányába tereljék.

Az angol nyelvű tanulmány itt érhető el!

Problémák a műanyag csomagolással és élelmiszer hulladékkal:

A műanyag csomagolás nem ad átfogó megoldást az élelmiszer hulladék problémájára, Európában az egy főre jutó műanyag csomagolás mennyisége egyidejűleg nőtt az élelmiszer hulladék mennyiségével az 1950 évektől.

A műanyag „megfojtja” az élelmiszereinket: a műanyag a legszélesebb körben használt anyag az európai élelmiszer kiskereskedésekben, az eladott élelmiszerek 37%-át abba csomagolják. Az Egyesült Királyságban azoknak az élelmiszereknek - amelyeknél elkerülhető az kidobás - a negyede csomagolásban kerül kidobásra, akár nyitva, akár felbontatlanul.

Népszerűtlen és nem kívánt: egy erős közösségi vélemény áll fent a túlcsomagolás megakadályozásával kapcsolatban, az Egyesült Királyságban a vásárlók 79%-a egyetért azzal, hogy az élelmiszerek túlcsomagoltak a kiskereskedésekben,  a németek 76%-a jobban szereti, ha a gyümölcsök, zöldségek nincsenek becsomagolva.

Égetésre vagy lerakásra kerül: Az európaiak átlagban több mint 30 kg műanyag csomagolást dobnak el évente, a műanyag többségét csak egyszer használják, 95%-a gazdasági értékét elveszti utána, ugyanis többsége hulladékégetőbe vagy hulladéklerakóba kerül.

Tengerparti szemetelés: műanyag teszi ki a 85%-át a tengerparti hulladékhalmoknak világszerte, amelyeknek 61%-a egyszer használatosak és az élelmiszeriparhoz kapcsolódnak, mint például a chipsek zacskók, élelmiszer csomagolások, evőeszközök, édességek csomagolása.

Elpazarolt élelmiszer, elpazarolt pénz: az elpazarolt élelmiszer az egyik legnagyobb gyengegége a gazdaságnak. Hozzávetőlegesen 88 millió tonna kerül kidobásra az Európai Unióban évente (ami személyenként 175 kg-ot jelent), ami az összes termelt élelmiszer 20%-a.

A nagyvállalatok vezetnek az élelmiszer és műanyag hulladékhoz: az európai kereskedelmet néhány nagy vállalat uralja, amelyek az élelmiszer és csomagolási hulladékot meghatározzák. A csomagolás mérete miatt az élelmiszer egy része kidobásra kerül. A több csomagolás növeli az élelmiszer-hulladék lehetőségét a választás korlátozásával és a fogyasztók kényszerítésével, hogy többet vásároljanak.

áfonya papírdobozban

 

A politikai döntés elfogult módszeren alapszik

A műanyag környezetterhelő hatását gyakran alábecsülik az élelmiszerek csomagolásának megtervezése során. A leggyakrabban használt eszköz a csomagolás elemzésére az életciklus-elemzés, amely kis mértékbe veszi figyelembe, hogy a műanyag csomagolás élelmiszer hulladék keletkezéséhez vezet, és nagyobb mértékben mutatja be a műanyag csomagolás előnyeit. A tanulmány a kulcsfontosságú környezeti hatásokra fókuszál, mint pl. szén-dioxid kibocsátás, a műanyag tényleges környezetre gyakorolt hatását mellőzi. A tanulmányban az életciklus végénél figyelembe veszik, hogy az állandó értéknek vett újrahasznosítás, égetés és lerakás nem tükrözi a valóságot a helyszínen, ahol az újrahasznosítás nagyon változatos és nagyon alacsony lehet, és a műanyag csomagolás jelentős része a környezetbe szivárog.  Az eredmények a tervezésben a könnyű műanyag csomagolást eredményezik, amelyeket lehetetlen újrafelhasználni vagy újrahasznosítani, mint pl. a műanyag tasakok, többrétegű műanyagok, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a műanyagszennyezéshez. 

Ennek ellenére ez az eszköz képezi a lobbi tevékenységek alapját a műanyag iparban, és az Európai Bizottság által is ezt alkalmazza, hogy támogassa a  műanyagszennyezés kezelését célzó új intézkedés csomagjának egy részét, beleértve az életciklus elemzés használatát a bio-alapú műanyagoknál, a biológiai lebontható és komposztálható műanyagoknál, valamint az egyszer használatos műanyagok helyettesítésénél, amint azt a közelmúltban közzétett Műanyag Stratégia megállapítja.

Mi történik az Európai Unió szintjén és mikor?

A Műanyag Stratégia 2018. januári közzétételét követően az Európai Bizottság készül egy sor jogalkotási és nem jogalkotási intézkedésre, amelyeknek célja a műanyagszennyezés leküzdése a következő néhány évben.  A főbb témák közé tartozik a május közepéig várható egyszeri felhasználásra szánt műanyagok csökkentését célzó törvényjavaslat. Foglalkozni fognak a 10 leggyakrabban használt egyszer használatos műanyag termékkel, beleértve a műanyag evőeszközöket, szívószálakat, műanyag edényeket, ezeket számos politikával kezelni fogják, beleértve a csökkentési célszámokat, termék tervezés fejlesztését, illetve a magas hulladékgyűjtést és nem műanyag anyagok gyártásának ösztönzését.

 

 

Forrás: Zero Waste Europe, Friends of the Earth Europe

Fordította: Kovács Viki