Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagytakarítás, kistakarítás…

Év: 
2009
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Perneczky László

Jóval szerényebb keretösszeggel, de egyszerűbb e-pályázat formájában idén is folytatódik a Tiszta Magyarországért program.

Tavaly sok minden indult el az illegális hulladéklerakás ügyben. Az adófizetők felajánlásaiból származó 248 millió forintot a minisztérium 350 millióra kerekítette föl. A nyílt pályázat keretében mintegy 250 pályázatból132 db kapott támogatást. Igaz, számos támogatott csak télvíz idején jutott a pénzéhez, márpedig a rövid téli napok hidegében nem könnyű erdőt takarítani– így viszont még több „tavaszi nagytakarításra” jut forrás a tavalyi pályázatokból. Azóta, a HuMuSz véleménye szerint hibás és indokolatlan döntéssel, az 1517-es technikai számú kiemelt közcélt a kormány megszüntette. Egyébként idén mára milliárdos tételt jelentő parlagfű-közcél is erre a sorsra jutott. Nyilván ezeket a jókora, ámde az adózók által címkézett összegeket jobbnak látták a költségvetési lyukak betömködésére átcsoportosítani. Egy vívmánnyal ismét kevesebb.

Tervek, tények, célok

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium becsületére legyen mondva, Dióssy László Tamariska dombon tett ígéretét megtartották: a Tiszta Magyarországért program idén is folytatódik. Igaz, immár csak kormányzati forrásból. Így a licit eleve a tavalyi keretösszeg harmadáról indult, és most, a válságnak betudható kurtítások időszakában jó, ha 80-100 millió forint jut országos szinten e célra.

A jó hír: a Minisztérium (részben a HuMuSz bevonásával)a tavalyinál jóval egyszerűbb pályázati feltételrendszert alakított ki. Idén már nem kell több kilónyi másolatot beküldeni:a pályázati űrlapokat és fényképeket elektronikusan lehet majd benyújtani – várhatóan valamikor húsvét után. A megtisztítandó területek közterület-jellegét elég lesz majd szerződéskötéskor igazolni.

Az egy pályázó által elnyerhető keretösszeget 3 millió forintra csökkentettük, nem csak a pénzszűke miatt. Ahogy idén, már a tavalyi pályázatokban is az lett volna a fő cél, hogy ne pusztán a mások szemetének takarításáról szóljanak a projektek, hanem legyen előfeltétel az egészséges lakossági-szomszédsági lokálpatriotizmus is. Magyarán, ne bérmunkások és gépek rendezgessék a „senki földjét”,hanem a „köz-területeket”a lakosság-szomszédság tekintse a sajátjának és a szerint tegye rendbe, tartsa tisztán és védje meg. Sajnos a tavalyi programok jelentős része alig-alig jutottmesszebb a szeméthordós - alvállalkozós megoldásoknál, kevés volt a valós és távlati jellegű közösségi program és együttműködés. Márpedig a takarítás önmagában szélmalomharc, közösségi igény és felelősség nélkül a világ pénze sem lesz elég. Mondhatnánk, a tiszta Magyarország érdekében a pénz, az a legkevesebb.

Képes beszámolók és további részletek a

www.tisztamagyarorszagert.hu honlapon.

Térkép-e táj?

A 2006-os felmérés csak Budapesten 626 illegális hulladéklerakót írt össze. Ezek fele párköbméteres kisebb szemétkupac, viszont legalább 100 területen több mint 20, mintegy 20 terepen több, mint 100 köbméter szemét halmozódik. A tanulmány nem is tér ki a köztéri szemetelésre, pedig – mint tudjuk– ami a szemetelés kicsiben, az az illegális hulladék elhagyás nagyban. Az EMLA egyesületa KMOP támogatásával és a HuMuSz együttműködésével 2010-re egy részletes illegális hulladék katasztert készít a közép-magyarországi régióra.

Perneczky László