Tájsebészet

Gerilla Kertészkedés

1973. New York: Liz Christy és még néhány helyi lakos megelégelték a lakóhelyük közelében fekvő gondozatlan, elhagyatott telek látványát, és elhatározták, hogy ők maguk fogják azt rendbe hozni. Némi munka és gondoskodás hatására az egykor lehangoló környéket egy takaros, zöld kert váltotta fel, amit később a város - a fiatal mozgalom előtti tisztelgés jeleként - park- ká nyilvánított.

Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!

osszegyujtott-Ipolytiszt3Befejeződött a szennyező-forrás felmérési és felszámolási programunk  első és második szakasza. 2004. december 1-én indítottuk el szennyező-források felmérésére és részbeni felszámolására irányuló programunkat az Ipolymente kistérség 13 településén. Célunk az volt, hogy elősegítsük a kistérségben a tiszta környezet megőrzését, felhívjuk a lakosság és a döntéshozók figyelmét azokra a rejtőzködő problémákra, melyek gátolhatják közép és hosszú távú terveik megvalósítását, vagyis a falusi és ökoturizmus kialakítását, a biotermények, -termékek előállítását.

Keress ládát -- vidd el a szemetet

A magyar geocaching mozgalom -- követve az amerikai ötletet -- 2001 júniusában indult. A téma idõvel egyre több érdekelt fantáziáját mozgatta meg, értõ kezek elkészítették az internetes megjelenést, és a fejlesztés azóta is folyamatos. Ma már 500-nál is több játékos vesz részt a ládakeresésében és -elrejtésben. A Tájsebészet önkéntes segítõi lehetnek, hiszen rengeteg adatoto küldhetnek az illegális szemétlerakók koordinátáiról.

Környezetvédelmi járõr Szentendrén

A szentendrei polgárõrök az Országos Polgárõr Szövetség és a Környezetvédelmi Minisztérium közötti megállapodás alapján környezetvédelmi járõrözést végzett 2001. év õszén és telén, együttmûködve a szentendrei Közterület Felügyelettel. A járõrökkel illegális szemétlerakó telepeket, valamint egyéb környezetszennyezõ anyagokkal terhelt területeket derítettünk fel, melyekrõl az alábbi fényképes dokumentációt állítottuk össze a készített fényképek töredékének felhasználásával -- kiemelve a két fõ tájvédelmi körzetet, Pismány, valamint Izbég-Kõhegy, melyek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal határosak.

Oldalak