Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Végleges formába öntötte az EuRIC a fémhulladék-hasznosítás előnyeiről szóló új brosúráját

  • 2020. február 25.
  • CsViki

Végleges formába öntötte az EuRIC új brosúráját, amely a fémhulladék-hasznosítás előnyeire hívja fel a figyelmet. A rövid összefoglaló rengeteg adat és ábra segítségével mutatja be az acél-, az alumínium-, illetve a rézhulladék-hasznosítás környezeti és gazdasági előnyeit.

Az EuRIC (European Recycling Industries’ Confederation) a hulladékhasznosító ipar európai szervezete, amelyben a hazai hulladékhasznosító vállalatokat a HOSZ képviseli.

A fémek a körforgásos gazdasági modell ideális jelöltjei, hiszen minőségromlás nélkül, kedvező tulajdonságaikat megőrizve korlátlan alkalommal hasznosíthatók. Az újrafeldolgozásnak köszönhetően a fémhulladékok másodlagos nyersanyaggá alakítva visszakerülnek az ipari termelésbe, így csökken az elsődleges nyersanyagok (ércek) felhasználása. Ez nemcsak a Föld véges nyersanyagkészleteivel való takarékoskodás érdekében kulcsfontosságú. Az elsődleges nyersanyagok kitermelésének és felhasználásának a visszaszorításával csökkennek az ezekhez kapcsolódó negatív környezeti hatások is. A fémtermékek másodlagos nyersanyagból történő előállítása az elsődleges nyersanyagból történő gyártáshoz képest rendkívül jelentős csökkenést eredményez az energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátás, a légszennyezés, a vízszennyezés és a vízfelhasználás terén. A fémhulladékok hasznosítása tehát kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben és a környezetvédelem más frontjain is.

Az EuRIC kapcsolódó sajtóközleményében hozzáteszi, hogy jelenleg számos akadály hátráltatja Európában a hulladékhasznosítást. Ezekre a problémákra minél hamarabb megoldást kell találni ahhoz, hogy az EU teljes mértékben ki tudja aknázni a hulladékhasznosításban rejlő potenciált, és a hulladékhasznosító ipar hozzá tudjon járulni a körforgásos gazdaság felé való elmozduláshoz és a klímasemlegesség eléréséhez. E két cél kiemelt helyen szerepel az Európai Bizottság napirendjén, ahogyan ezt a Bizottság a tavaly decemberben közzétett európai zöld megállapodásban is egyértelművé tette.

Az EuRIC brosúrája és kapcsolódó sajtóközleménye angol nyelven ezen a linken érhető el.

 

Forrás: EuRIC/zipmagazin.hu