Sajtóközlemény: a civil szervezetek elköteleződést várnak az EU-tól a megelőzés és újrahasználat mellett

  • 2024. január 11.
  • Gyuri

Az Európai Tanács álláspontja reményt ad a csomagolási jogszabályra nézve. A civil szervezetek felszólítják az intézményeket, hogy a háromoldalú tárgyalások (az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság) során jobban kötelezzék el magukat a megelőzés és az újrahasználat mellett.

 Az uniós környezetvédelmi miniszterek 2023. december 18-án megállapodtak a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelet általános megközelítéséről (general approach). A rekordmennyiségű csomagolási hulladék és az egyszerhasználatoscsomagolóanyag-ipar példátlan lobbitevékenységének fényében a tagállamok ellenálltak a legagresszívabb kísérleteknek, amelyek a hulladékkeletkezés megelőzését és az európai újrahasználati ágazat beindítását célzó rendelkezések felhígítására vagy törlésére irányultak.

Az elért megállapodásra több mint egy évvel az Európai Bizottság javaslata után került sor. Kritikus jelentőségű, hogy a Tanács megtartotta a felesleges csomagolások – például a gyümölcsök és zöldségek, valamint az éttermekben használt egyszer használatos csomagolások – korlátozására irányuló valamennyi intézkedést, valamint a 2030-ra és 2040-re vonatkozó ágazati újrahasználati célokat.

Bár a Tanács a Bizottság javaslatában az újrahasználati célértékek tekintetében előirányzottnál nagyobb rugalmasságot, és a kartonok esetében problémás ideiglenes mentesítést (derogation) vezetett be, a célértékek nagyságrendje és a lefedett ágazatok nagyrészt megmaradtak. Ez szöges ellentétben áll az Európai Parlament novemberi plenáris szavazáson elfogadott álláspontjával, amely számos intézkedést törölt, és gyenge indoklással széles körű mentesítéseket vezetett be.

A civil szervezetek határozottan elítélték, hogy – főként a gyorséttermek és a papír alapú csomagolóanyagok gyártói – az EP képviselőket agresszíven félrevezető lobbitevékenységet folytattak, ami az Európai Parlament végleges álláspontjában a hulladékmegelőzést célzó intézkedések elfogadhatatlan felhígulásához vezetett. A Tanács végül nem támogatta az Olaszország és Finnország – Európa legnagyobb gyorséttermicsomagolóanyag-gyártóinak otthona – által a Parlament javaslatainak elfogadására tett kísérletet. A civil szervezetek arra figyelmeztettek, hogy javaslataik évente akár 7,3 millió tonna további hulladék keletkezését kockáztatják.

 

Marco Musso, az EEB körforgásos gazdaságért felelős vezető szakpolitikusa elmondta:

„Biztató, hogy a példátlan lobbizással, nem transzparens tanulmányokkal és félrevezető áltudományokkal szemben a tagállamok ma megállapodásra jutottak a csomagolási rendeletről. A spanyol elnökséget illeti a dicséret, amiért keresztülvergődött az ellentétes nemzeti érdekeken, és olyan kompromisszumot kötött, amely megtartotta az újrahasználatra és a megelőzésre vonatkozó célkitűzéseket. A stafétabotot most Belgium veszi át, amelynek véglegesítenie kell a környezetvédelem és az európai körforgásos gazdaság szempontjából fontos háromoldalú egyeztetéseket.”

 

Sergio Baffoni, az Environmental Paper Network vezető papírcsomagolási kampányfelelőse elmondta:

„Az, hogy a Tanács támogatja a papírcsomagolásra vonatkozó mentességeket, sajnos aláássa a rendeletnek a csomagolási hulladék csökkentésére irányuló célját. Ehelyett csak a kartoncsomagolást fogja növelni, ami csak a csomagolás miatt évente kivágott 3 milliárd fa mennyiségét növeli! A valódi célokat nem lehet elérni e mentességekkel. Az erdők nem csomagolóüzemek.”

 

Sajnálatos módon a kompromisszum részeként a Tanács eltörölte a borra vonatkozó újrahasználati célokat, újra bevezette a kartonra vonatkozó mentességeket, és a gyümölcsök és zöldségek felesleges csomagolására vonatkozó korlátozásokat csak a műanyag csomagolásra korlátozta. Az újrahasználaton és a megelőzésen túl a megállapodás a javaslat egyéb szempontjaival is foglalkozott. Az újrafeldolgozhatósági fokozatok új meghatározásával csökkentették az arra irányuló intézkedések ambícióját, hogy 2030-ra minden csomagolás újrahasznosítható legyen. A Tanács emellett egy igen kevéssé ambiciózus mentességet ajánlott fel az egyszer használatos műanyag palackok és dobozok DRS-rendszerének létrehozása alól, amennyiben 2026-ra sikerül elérni a 78%-os begyűjtési arányt. A Tanács a Parlamentnél óvatosabb volt a csomagolásban található veszélyes vegyi anyagokkal kapcsolatos kérdésekben is – csak abban állapodott meg, hogy 2026-ig jelentést készít a kérdésről.

Egyedül Olaszország szavazott az átfogó megállapodás ellen, amelyet minősített többséggel fogadtak el. Olaszország a tárgyalások kezdete óta ellenezte a hulladékmegelőzést és az újrahasználatot, vakon a saját eldobhatócsomagolóanyag-iparának érdekei mellé állt, és figyelmen kívül hagyta a csomagolási hulladék környezeti hatásaira vonatkozó tudományos bizonyítékokat.

Az új évben megkezdődnek az intézményközi tárgyalások (háromoldalú egyeztetések) a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendeletről. A 2024 tavaszán esedékes európai parlamenti választások miatt a három intézmény (az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság) között korlátozott számú ülésen belül kell megállapodásra jutni. Korábban a belga kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy elnöksége alatt véglegesíti az ügyet, hivatkozva annak a körforgásos gazdaság szempontjából való fontosságára.

 

Forrás: EEB.org

Fordította: Uray Katalin

 

Megjegyzések:

Az Európai Unió felülvizsgálja a meglévő csomagolási irányelvet, mivel az nem foglalkozott a csomagolási hulladék ellenőrizetlen növekedésével, ami a települések és a polgárok számára egyaránt problémát jelentő egyik legfontosabb környezetvédelmi probléma. 

A legfrissebb, idén ősszel készült éves hulladékadatok azt mutatják, hogy az európaiak minden eddiginél több csomagolási hulladékot termelnek – évente fejenként mintegy 190 kg-ot. Ez a hulladék jelentős környezeti hatással jár, mivel a műanyag- és a papírfelhasználás 40%-át teszi ki, valamint Magyarország éves szén-dioxid-kibocsátásának megfelelő szén-dioxid-kibocsátással jár. 

Az érvek tömör összefoglalása megtalálható ebben a GYIK-ban: Megelőzés és újrahasználat – az egyetlen megoldás a rekordmennyiségű csomagolási hulladékra.

További információért olvassa el az Újrahasználható elviteles csomagolásokról szóló adatlapot, és az „Eldobható papír alapú élelmiszercsomagolások: A csomagolási hulladékválság hamis megoldása” című jelentést.

Kérjük, olvassa el az iparági lobbizásról és a PPWR folyamatos felhígításáról szóló médiatájékoztatót, valamint ezt a médiatájékoztatót a papírcsomagolás robbanásszerű terjedéséről az EU-ban.