Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékmegelőzési jó gyakorlatok Európában

  • 2020. december 08.
  • Gyuri

Frissült a Humusz Tudástára! A Zero Waste Europe által közölt rövid, lényegre törő dokumentumok a hulladékmegelőzési szabályozás terén mutatnak be európai jó gyakorlatokat.

Habár a nemzeti szabályozás sok esetben akadályt jelenthet, nagyon fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk azokat a jó példákat, követendő gyakorlatokat, amelyek egy-egy országban, régióban vagy városban megvalósultak, hogy ezek a példák ösztönzőleg hassanak a lakosságra, a helyi és országos döntéshozókra.

A Zero Waste Europe frissen megjelent - és a Humusz által magyarul is elérhetővé tett - kiadványaiban európai példákat ismerhetünk meg, amelyek a hulladékhierarchia legmagasabb szintjeire helyezik a hangsúly: a megelőzésre és az újrahasználatra.

 

A Baleár-szigetek hulladékokra és szennyezett területekre vonatkozó törvénye

Az 1,1 millió lakosú régió tavaly elfogadott szabályozására azért volt szükség, mert népszerű turisztikai célpontként kiemelkedően magas itt a hulladéktermelés: 763 kg/lakos/év. A hulladékképződés problémája ellen a megelőzés és a javított újrafeldolgozás előnyben részesítésével szeretnének tenni. Ehhez kötelező hulladékcsökkentési célokat,valamint újrafelhasználási célokat határoztak meg a HORECA szektorban, továbbá a csomagolás teljes költségére (beleértve a nem válogatott hulladékot és a takarítást is) kiterjedő EPR rendszert vezettek be.

 

Flandria 2016–2022-es végrehajtási terve a háztartási hulladék és a hasonló ipari hulladék kezelésére

Belgium flamand régiójában az élelmiszerhulladék-megelőzés érdekében hoztak szigorú jogszabályokat, amelyek lefektetik az önkormányzatok által 2022-ig teljesítendő célkitűzések meghatározását a maradékhulladékok mennyiségi csökkentéséről, a hulladéktermelés felső határértékszintjét, 2022-re 7 kg/fő újrafelhasználási kvótát tűznek ki (amelyet az akkreditált újrafelhasználási központok révén érnének el), valamint 15%-os iparihulladék-csökkentési határoztak meg 2022-re a 2013-as szinthez képest.

 

Francia törvény az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy országos szintű jó gyakorlat: úttörő törvényt, amely az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem jegyében született, és amely megtiltja a szupermarketeknek az el nem adott élelmiszerek megsemmisítését, és kötelezi őket azok eladományozására. A 2016-os törvény azóta kiegészült, kiszélesítették az alkalmazási körét a vendéglátásra és az élelmiszer-forgalmazásra, valamint megerősítették az élelmiszer-pazarlás 2025-ig történő 50%-os csökkentésére irányuló általános célkitűzések által.

 

Olasz törvény az élelmiszerek és gyógyszerek adományozására és terjesztésére, az élelmiszer-pazarlás csökkentése végett

Szintén 2016-ból származó, szintén országos szintű, és szintén az élelmiszer-pazarlás ellen született szabályozás, amely azonban kiterjed a gyógyszeripari termékek adományozására és terjesztésére is. A törvény a hangsúlyt az élelmiszer-feleslegek és gyógyszerek adományozásának ösztönzésére és megkönnyítésére helyezik, kiemelten kezelve az emberi fogyasztást. Az élelmiszer-pazarlás tekintetében a törvény a szupermarketekben található termékekről szól, de a mezőgazdasági üzemekből közvetlenül származó mezőgazdasági termékekről is kitér.

 

Az eredeti, angol nyelvű változatok ITT találhatók.