Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

eReuse: hogyan lehet jelentősen növelni az újrafelhasználási és újrafeldolgozási arányokat az e-hulladék ágazatában

  • 2019. január 21.
  • Csilla

„Mit csinálsz, ha évente 30 000 számítógépes eszközt kell kidobnod, pedig 92%-uk még mindig működőképes?” Ez volt az a kérdés, amit a katalán kormánynak 2014-ben meg kellett oldania. A válasz erre a kérdésre egy innovatív rendszert eredményezett, amely jelenleg 10 városban és 8 országban működik: eReuse.org.

A digitális eszközök túlnyomó többsége idő előtt a szeméttelepre vagy a szelektív gyűjtőkbe kerül. Az eReuse célja, hogy ezt javítással, továbbhasznosítással és az újrafelhasználás előmozdításával megváltoztassa. Ráadásul minden 300 továbbhasznosított eszköz egy munkahely létrehozásához vezet. Az e-hulladék mennyiségének növekedése nem csökkenthető csupán az újrahasznosítással. Jelenleg az e-hulladék áramlás 76% -a nem ismert, valószínüleg ismeretlen körülmények között a szeméttelepen végzi, belép a hulladék kereskedelembe vagy újrahasznosítják.

„A körforgásos gazdaság megköveteli a termékek és anyagok teljes átláthatóságát és nyomon követhetőségét. Az eReuse tökéletes példája annak, hogy miként teremthet értéket, munkahelyeket, és csökkentheti a hulladékot a digitális technológiák és a hulladékgazdálkodási rendszerek közötti szimbiózis.’’
Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe ügyvezető igazgatója

Az eReuse innovatív rendszer a blockchain technológiát használja a teljes átláthatóság és nyomon követhetőség érdekében. Biztosítja, hogy az eszközök újrahasznosításra kerüljenek, ha további újrafelhasználásuk már nem lehetséges, és kontrollálja az időelőtti újrahasznosítást. Az eReuse egy online platform, valamint egy nyílt forráskódú projekt, amely a világ bármely városában működtethető.

Ez az úttörő rendszer előnyös a különböző szintű közösségek számára:

•    A nemkívánatos eszközöket adományozó közigazgatási szervek vagy magánvállalatok, amelyek megakadályozzák a hulladék keletkezését, és ezáltal munkahelyeket hoznak létre a környezetükben.
•    Újrahasználati központok és szakemberek a javító üzemekben és a kiskereskedelemben.
•    A megújult eszközöket méltányos áron elérő szervezetek és magánszemélyek.
•    Nulla hulladék és más szervezetek, amelyek a digitális szakadék ellen küzdenek.

„Az EU-nak hulladékgazdálkodási célokat kell meghatároznia a körforgásos gazdaság menetrendjének előmozdítására, és az eReuse által biztosított nyomon követhetőség lehetővé teszi a javítás és újrafelhasználás teljesítményének számszerűsítését oly módon, ami túlmutat az elektromos és elektronikus hulladékon.”
Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe ügyvezető igazgatója

Egy eszköz vagy annak összetevői újrafelhasználhatóak mindaddig, amíg értékkel bírnak valaki számára.
Az eReuse megőrzi a berendezések használati értékét, és amikor az végül véget ér, biztosítja a biztonságos újrahasznosítást.
David Franquesa, eReuse

Az előttünk álló nagy kihívás egy körforgásos gazdaság megteremtése: az elektronikus és digitális eszközök élettartamának meghosszabbítása amennyire csak lehetséges javítás, frissítés és újrafelhasználás által. Ily módon a társadalom nem pazarolja el a már legyártott termékekre fordított erőforrásokat. A projekt kiterjesztése a költségeket olyan bevételekké alakítaná, amelyek a helyi közösségben maradnak.

A Zero Waste Europe teljes mértékben ösztönzi a többi önkormányzatot, hogy kövesse a barcelonai példát.

A teljes esettanulmány angol nyelven elérhető.

Angol nyelvű webinar a témában február 5-én.

 

Forrás: Zero Waste Europe
Fordította: Bentamra Csaba