Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elérhető a Humusz 2019. évi közhasznúsági jelentése

  • 2020. november 10.
  • Csilla

A járvány miatt szeptemberben készült el a szervezet közhasznúsági jelentése, amelyet honlapunkon is megosztottunk. A Humusz szakmai tevékenysége mellett azt is látni, hogy miből gazdálkodott a szervezet 2019-ben. Összefoglalónkat olvashatjátok.

A 2019. évi közhasznúsági jelentésben az előző év eredménykimutatását is feltüntettük, így továbbra is látszik az a korábban már megírt tendencia, hogy egyre kevesebb és kisebb összegű pályázaton tudunk csak indulni, és ezeken sem tudunk mindig nyerni a nagy verseny miatt. Ez alól kivétel a 2019 év végén indult ERASMUS+ projekt, amelyben partnerként veszünk részt.

A támogatások közül kiemelnénk a SZJA 1%-ot, amire tavaly sosem látott összeg gyűlt össze (1.176.000 Ft). A Telekom Hello holnap! applikációjával 2018-ban 710.204 Ft gyűlt össze, 2019-ben 622.820 Ft, amely összegeket 2019-ben kaptunk meg. A Magnet Bank Segítő Bankkártya programjával 217.962 Ft, Közösségi Adományozási Programjával 216.032 Ft gyűlt össze. Mindenképpen szeretnénk még megemlíteni azt a nagyobb támogatást (4 millió Ft), amelyet pedagógusképzésünk, az Ökohírnök képzésre fordítunk. 

A társadalmi vállalkozásunk bevételei az előző évhez képest is határozottan megnőtt, így továbbra is az egyik legfontosabb forrása a szervezetnek. Ahogy ezt a korábbi cikkben is kifejtettük, ez alatt értünk minden olyan tevékenységet, ami alaptevékenység, de pénzt hoz a konyhára. Előadások, workshopok, óvodai, iskolai foglalkozások, rendezvényeken való megjelenés, szakmai tanácsadás, irodazöldítés - hogy csak néhányat emeljünk ki azokból a tevékenységekből, amelyekre felkérést kapunk vállalatoktól, önkormányzatoktól, oktatási intézményektől. Nagyon fontosnak tartjuk ezeket a programokat nem csak azért, mert segítik a szervezet fennmaradását, de azért is, mert ezeknek köszönhetően még több emberhez tudunk eljutni, izgalmas együttműködések tudnak belőlük születni.

A COVID-19 járvány így a Humuszt is nagyon mélyen érinti, a tavaszi "főszezon" alatt gyakorlatilag semmilyen megrendelést nem kaptunk, és ez a helyzet mostanra sem javult. A szervezet jelenleg az utolsó tartalékait és pályázati forrásait éli fel.

Civil szervezetek fontos bevételét jelentik még a magánszemélyek adományai, hiszen ezzel lehet a szervezeti függetlenséget és fennmaradást biztosítani. Azonban a Humusz össz bevételeinek 2%-át sem érték el 2019-ben a magánszemélyektől érkező adományok, így a mi helyzetünkben jelenleg nem tekinthető fő bevételi forrásnak. A pályázati források beszűkülése, a járvány miatti kiesések mellett kérdésessé válik a szervezet jövője. 

 

Amennyiben hasznosnak találod munkásságunkat, megköszönjük, ha támogatsz bennünket! Egyre több módon van erre lehetőség, hogy megtalálhasd a számodra legkényelmesebb megoldást. Bővebben az adományozási módokról.

 

Alább olvashatjátok a Humusz 2019. évi szakmai beszámolóját.

 

OKTATÁS, SZEMLÉLETFORMÁLÓ KOMMUNIKÁCIÓ

• A 2019-es év a szervezet oktatási programjának megújulásával telt, így kevesebb csoportot tudtunk fogadni. Azonban továbbra is népszerű a Humusz környezettudatos szabaduló szobája, a Pucolj ki! (főleg gimnazista, ill. felnőtt korosztály számára), amelyet külső helyszínekre (pl. fesztiválok) el szoktunk vinni. Több felsőoktatási intézményből fogadtunk gyakornokokat az év során, akiket irodai és szakmai munkába is bevontunk.

• Újbuda Önkormányzatával való együttműködésnek köszönhetően a kerület 9 óvodájának telephelyén az összesen 27 tagintézmény dolgozóinak tartottunk előadásokat óvodazöldítés témájában.

• Pedagógusoknak szóló hírlevelünket több mint 1900 regisztráltnak küldjük ki kéthavonta.

• Pedagógusok, környezeti nevelők számára új, ingyenes, 18 órás képzést indítottunk, amelyet az év során két alkalommal (tavasszal és ősszel) tartottunk meg. A képzésen az évben 38 fő vett részt.

pedagógus képzés

 

• Oktatási programvezetőnk több pedagógiai szakmai konferencián, programon vett részt előadóként és résztvevőként egyaránt pl. Zöld Óvoda Konferencia.

• Lakossági tanácsadó tevékenységünket napi szinten folytattuk telefonon, e-mailben és személyesen. Éves szinten átlagosan 500 megkeresésre válaszoltunk. Adatbázisaink közül a legnépszerűbbek a javítóműhelyes és hulladékátvevős adatbázisok, továbbá a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunk.

• A humusz.hu oldalunkat naponta frissítjük tartalommal, 2019-ben kb. 1.300.000 oldalmegtekintés volt és 337.000 egyéni felhasználó, a javitomuhelyek.humusz.hu adatbázisunk esetében pedig 165.000 oldalmegtekintést értünk el. A heti hírlevél regisztrációk száma meghaladja a 3100 főt. Jelen vagyunk a közösségi médiumokban is, Facebook követőink száma az év végére meghaladta a 20.000 főt, Instagramon pedig a 2.000 főt.

• Márciusban Műanyagböjt néven közösségi média kampányt indítottunk, valamint Úton a nulla hulladék felé c. kampányunk keretében videók és infografikák készültek.

 

wasteros

 

• A tárgyi adományozást lehetővé tevő www.tulsokcucc.hu oldalát 2014-ben indította el a szervezet. 2016 tavaszán Maradéktalan kreativitás program keretében egy új aloldallal bővült, a Maradékbazárral (www.tulsokcucc.hu/maradekbazar), ahol gyártási maradékokat, alapanyagokat lehet felajánlani kézműves, kreatív célokra oktatási intézmények és művészek számára. Jelenleg 820 adomány- és maradékanyag fogadó, ill. közel 1500 adomány- és maradékanyag felajánló van, az oldalmegtekintések száma 32.000 volt.

• A sajtómunka 2019-ban a következő eredményeket hozta: rádióban 19, tévében 11 alkalommal szólaltunk meg; nyomtatott sajtóban 8, online sajtóban pedig 46 cikk jelent meg munkánkról.

• A fentieken kívül szemléletformáló standjainkkal és előadásokkal több, mint 30 helyszínen vendégeskedtünk, továbbá több fesztiválon is jelen voltunk. Összesen mintegy 75.000 főt értünk el.

A Humusz Ház kertjében közösségi komposztpont üzemel, amely olyan népszerűségnek örvend, hogy nyáron az új regisztrálók elől le kellett zárni. 2019-ben több mint 2 tonna hulladékot sikerült a hulladéklerakóktól és –égetőből eltérítenünk. Vállalati önkéntes program keretében készült el a kert mezítlábas ösvénye és rovarjotelje. Továbbá használt farmereket is gyűjtünk, amelyet a társadalmi vállalkozó Old Blue részére továbbítjuk értéknövelt újrahasznosításra (upcycling). Ez 2019-ben kb. 250 kg volt.

• Önkéntes adatbázisunk 2019 év végén meghaladta a 300 főt. Ősszel önkéntes képzést tartottunk, valamint az év során több alkalommal is szerveztünk programot önkénteseink részére. Önkénteseink 2019-ben több mint 900 munkaórával segítették a szervezetet. Intenzív, jól szervezett, napi szintű önkéntes koordináció folyik. Ebben az évben összesen 74 fő jelentkezett aktivistáink közé.

önkéntes találkozó

 

• 2019 őszén is megrendeztük a Komposztálás Ünnepnapját, amelyre pályázatot hirdettünk, és amelyre 38 óvodai és iskolai pályamunka érkezett, beleértve két civil szervezetet is. Tagszervezeteinkkel közösen bizonyos vidéki óvodákban komposztálással kapcsolatos előadásokat tartottunk.

• A Humusz Házban 2019-ben több közösségi programot is szerveztünk, így nulla hulladék workshopokat, illetve a Conscious Cinema Budapesttel közösen kertmozikat.

• Tovább folytatódott a Zöld Kalandozások lakossági előadássorozat, tavasszal és ősszel 6-6 előadót hívtunk meg, hogy a környezetvédelem különböző szakterületeit mutassák be a nagyközönség számára.

• A Magyar Környezeti Nevelési Konferencián vettünk részt szeptemberben, ahol készülődő a Környezeti Nevelési Stratégia Anyagi kultúra c. fejezetét mutattuk be.

 

HÁLÓZAT

 

• Üzemeltetjük levelezőlistáinkat, ezeken és a hírleveleinken keresztül szolgálunk hírekkel, javaslatokkal a tagságunk és hálózatunk számára, és kérjük véleményüket. Márciusban két napos találkozót szerveztünk Pápateszéren.

Pápateszéri találkozó

 

• A Zero Waste Europe találkozóján márciusban hoztunk-vittünk jó gyakorlatokat, részt vettünk a Zero Waste Cities konferencián. Májusban a European Environmental Bureau találkozóján Brüsszelben, illetve Berlinben egy nemzetközi betétdíjas találkozón vettünk részt.

• A Zero Waste International Alliance, a #breakfreefromplastic mozgalom, és az európai RReuse hálózat hírfolyamát, belső kommunikációját is folyamatosan követjük, továbbá tagjai vagyunk a Global Alliance for Incinerator Alternatives égetőellenes nemzetközi szervezetnek.

• A települési önkormányzatok számára indított Nulla Hulladék Kartának 26 csatlakozója van.

• 2019-ben a Budapesten szervezett zöld civil szervezetek Országos Találkozójának egyik helyszíne a Humusz Ház volt, ahol szakmai szekciókon lehetett részt venni, illetve egyik este közösségi programot szerveztünk.

 program

 

 • A Környezet-és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködésének Koordinációs Tanácsa 2019-ben egy alkalommal tartotta ülését a Humusz Házban. 

• Több alkalommal is részt vettünk Globális Klímasztrájkokon.

 

HULLADÉKOS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG

 

• A Humusz elnöke az Országos Környezetvédelmi Tanács civil delegáltjaként tevékenykedik. Továbbá a hazai Zöld Civil mozgalom Koordinációs Tanácsának is tagjai vagyunk, az elnöki posztot oktatási programvezetőnk töltötte be.

• Aktívan részt vettünk az ipari szimbiózis témájával foglalkozó TRIS (Interreg Europe) projekt Tanácsadó Testületében szakértőként.

• A Környezetvédelmi Szolgáltatók  és Gyártók Szövetsége által alapított Illegális hulladékelhagyás munkacsoportjában vettünk részt.

• Márciusban az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság küldöttségének meghívására bemutattuk a szervezet álláspontját a hazai hulladékgazdálkodási helyzetről.

• Több civil szervezettel közösen állásfoglalást adtunk ki a biológiailag lebomló műanyagokkal kapcsolatosan.

• Munkatársainkat több előadás megtartására kérték fel szakértőként, valamint résztvevőként több szakmai konferencián, programon is képviseltük magunkat.

Társadalmi vállalkozásunk keretében vállalatok szemléletformálását és irodazöldítést (hulladékanalízis, irodafelmérés) folytattunk.