Pedagógusok

 

Tartalom:

 - Öko Hírnök Képzés 

 - NuHu Érzékenyítő Műhelysorozat (2019 tavasz)

 - Intézményre szabott továbbképzések

 - NuHu Bagoly Klub (2018)


 

 

Öko Hírnök Képzés

 

 

A Humusz Szövetség ingyenes 18 órás képzést indít 

általános iskolai (felső tagozat) és középiskolai tanárok, környezeti nevelők számára.

 

Célunk, hogy: 

-áttekintést adjunk a globális környezeti összefüggésekről, 

-a problémákra megoldásokat találjunk a résztvevők közös tudására alapozva, jó gyakorlatok megosztásával.

-konkrét eszközöket, „muníciót” adjunk a környezeti nevelők számára ahhoz, hogy a diákok felé minél hatékonyabban tudják közvetíteni a problémát és az arra adható megoldásokat.

-a képzés résztvevőinek szeretnénk a nevelő-pedagógia munka rekreációs megközelítését nyújtani, a meglévő erőforrásokat aktiválni, az egyéni és a közösségi motiváltságot növelni.

 

Módszer:

-A műhelyben a cselekedtető, élmény alapú pedagógiai megközelítést használjuk. 

-A globális környezeti helyzettől indulva a saját tapasztalatok, érzelmek útján keresztül szeretnénk eljutni az általános és egyéni megoldásokhoz, kiutakhoz. 

-A témákat olyan játékokkal, módszerekkel dolgozzuk fel, melyek a környezeti nevelési munkában (az általános és középiskolás korosztály számára) felhasználhatók.

 

Tematika:

1.Helyzetjelentés a Földről – A környezetvédelmi problémakör összefüggései 

2.Meddig faljuk még?  - A túlfogyasztás ördögi köre

3.A technológia majd mindent megold? – A technológia helye, szerepe, reklámok és egyéb csapdák 

4.Hogyan csökkenthető a hulladéktermelés? - zero waste alapismeretek

5.Helyünk az ökoszisztémában – Élet a természetben egy nagyváros közepén

6.Pedagógiai kitekintés - Kit nevelünk ma és milyen módszerekkel?

 

Projektfeladat

A program fontos eleme az egyéni projektfeladat megvalósítása saját terepen. A projekthez ötleteket biztosítunk, de fontosnak tartjuk a helyi viszonyokhoz való alakítását. Olyan projektötleteket várunk megvalósítani, amik növelik az adott intézmény/csoport tudatosságát a fenntarthatóság területén.

A projektek megvalósítási határideje a 2021/2022-es tanév I. félévének vége.

Jelentkezés:

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A résztvevők maximális létszáma 18 fő. A regisztrációs kérdőív kitöltése nem jelenti automatikusan a műhelysorozat résztvevőinek listájára való felkerülést.

A szervezők a beérkezett regisztrációk alapján fenntartják a jogot a résztvevői lista összeállítására. Túljelentkezés esetén várólistát hozunk létre. 

 

Regisztrációs kérdőív kitöltésének határideje: 2021. július 6.

Visszajelzést küldünk a jelentkezés sikerességéről legkésőbb július 9-ig. 

A 18 órás műhelysorozat (3x6 óra) 3 alkalomból áll. Előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják mind a három alkalmon való részvételt.

 

A soron következő képzés alkalmai és helyszínei:

2021. július 16. péntek 9.00-16.00 Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

2021. július 17. szombat 9.00-16.00 Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

2021. július 18. vasárnap 9.00-16.00 Budai Sas-hegy TT (1112 Bp, Tájék utca 26.)

 

A műhelyfoglalkozások alatt ökofrankó büfét és szendvics ebédet biztosítunk. 

 

Jár-e kredit a képzésért?

A műhelysorozat nem akkreditált képzés, viszont a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a kötelezően megszerzendő 120 (kredit) óra továbbképzés legfeljebb huszonöt százaléka (azaz 30 óra) elszámolható. Jelen esetben - 18 órás képzésről lévén szó – 18 kredit számolható el. A beszámítás a munkáltató által történik. 

A Humusz Szövetség, mint szervező, a résztvevők számára tanúsítványt állít ki a program végén. 

A tanúsítvány megszerzésének feltétele a képzés egészén való részvétel, valamint egy egyéni projektfeladat megvalósítása a saját intézményben.

 

További információk:

Merza Péter

oktatási programvezető - Humusz Szövetség

peter(kukac)humusz.hu

 

 

Pilinger Zsuzsanna

környezeti nevelő, drámapedagógus  

pilingerzsuzsa(kukac)gmail.com  

06 70 6087992

 

 

 

 öko hinökök

Öko hírnökök a Sas-hegyen 2020 nyarán

 


 

 

 

 

NuHu Érzékenyítő Műhelysorozat

 

notesz

Kiutak keresése a környezeti válságból a Nulla Hulladék életszemléletét követve, felismerve az egyén felelősségét a közösségben

 

A Humusz Szövetség ingyenes 15 órás műhelysorozata

általános iskolai tanítók, középiskolai tanárok, környezeti nevelők számára

 

Első műhelysorozatunkat olyan kísérleti programnak szánjuk, ahol a résztvevőkkel közösen vizsgáljuk meg azt, hogy a környezettudatos magatartás kialakulásában mennyire számottevőek az érzelmeink,  mennyire korlátoznak a szokásaink, és a változó világ kihívásaival miként találkozunk a személyes életünkben.

A műhely résztvevőinek szeretnénk a nevelő-pedagógia munka rekreációs megközelítését nyújtani, a meglévő erőforrásokat aktiválni, az egyéni és a közösségi motiváltságot növelni.

A műhelysorozat célja, hogy fogódzót adjunk az oktatási/nevelési területen dolgozó szakembereknek ahhoz, hogy hatékonyan közvetíthessék a környezetvédelmi tudatosságot a diákok felé, valamint hogy áttekintést adjunk a globális környezeti összefüggésekről, a problémákra pedig megoldásokat találjunk a nulla hulladék elvét követve. 

A műhelysorozat résztvevőinek észrevételeit is felhasználjuk az oktatási segédanyag megalkotása során, mely tartalmaz módszertani játékgyűjteményt és tudástárat. Számítunk a résztvevők közös tudására, a jó gyakorlatok megosztásra. 

 

Mit értünk a NuHu kifejezés alatt?

“A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.

A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat

A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.”

 

 

A műhely tematikájának vázát a Humusz Szövetség által kidolgozott Nulla Hulladék című oktatócsomag adja.

A műhelyben a cselekedtető, élmény alapú pedagógiai megközelítést használjuk. Hangsúlyos lesz az érzelmi nevelés, a drámapedagógia, a konstruktív pedagógia.

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A résztvevők maximális létszáma 18 fő. A regisztrációs kérdőív kitöltése nem jelenti automatikusan a műhelysorozat résztvevőinek listájára való felkerülést.

A szervezők a beérkezett regisztrációk alapján fenntartják a jogot a résztvevői lista összeállítására. Túljelentkezés esetén várólistát hozunk létre. Nagy érdeklődés esetén még a 2019-es évben indítunk második csoportot. 

 

Regisztrációs kérdőív kitöltésének határideje: 2019. március 22.

 

 

A 15 órás műhelysorozat (3+3+3+6) négy alkalomból áll. Előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják mind a négy alkalmon való részvételt.

 

A műhelysorozat alkalmai:

2019. április 10. szerda 15.00-18.00

2019. április 17. szerda 15.00-18.00

2019. április  24. szerda 15.00-18.00

2019. április 27. szombat - külső helyszín Budapesten (szervezés alatt)

 

Helyszín: 

Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

 

A műhelyfoglalkozások alatt ökofrankó büfét biztosítunk. 

 

A műhelysorozat nem akkreditált képzés, viszont a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a kötelezően megszerzendő 120 (kredit) óra továbbképzés legfeljebb huszonöt százaléka (azaz 30 óra) elszámolható. Jelen esetben - 15 órás képzésről lévén szó - 15 kredit számolható el. A beszámítás a munkáltató által történik. A Humusz Szövetség, mint szervező, a résztvevők számára tanúsítványt állít ki a program végén.

 

További információk:

Merza Péter

oktatási programvezető - Humusz Szövetség

[email protected]

06-1-3862648 (hétköznapokon 9.00-17.00)

 

Pilinger Zsuzsanna

környezeti nevelő, drámapedagógus  

[email protected]  

06 70 6087792

 

nuhu műhelysorozat

 

 


 

 

Intézményre szabott továbbképzések

 

Sok éves tapasztalattal, és több, mint 30 sikeres pedagógusképzéssel a hátunk mögött szívesen vállaljuk óvodák, iskolák munkaközösségeinek, pedagógusainak továbbképzését. Előzetes egyeztetés szükséges a tematika személyre szabásához. 

A résztvevők megismerkednek a hulladékgazdálkodás alapfogalmaival, a reklám - fogyasztás - hulladék összefüggésével és következményeivel, valamint a fogyasztói társadalomból a fenntartható társadalom felé vezető út hulladékgazdálkodással kapcsolatos lépéseivel a hétköznapi ember nézőpontjából.

A képzések során nagy hangsúlyt fektetünk a közös gondolkodásra, csoportmunkára. A résztvevők sok-sok érdekes módszerrel ismerkedhetnek meg, melyek segítik az ismeretek átadását a gyerekeknek, valamint gyakorlatias ötleteket adunk a környezetkímélőbb iskola működtetéséhez.

Számítunk az Ökoiskola, Zöldóvoda címre pályázó intézmények pedagógusainak, környezetvédelmi koordinátorainak jelentkezésére. 

Az intézményekkel együttműködve tudjuk vállalni óvodák, iskolák hulladékos felmérését, analízis készítését. 

 

További információ és árajánlat kérés:
Merza Péter
oktatási programvezető
peter(kukac) humusz.hu 
06 1-386-26-48

  

Ízelítő a korábbi képzésekből

 

Környezetvédelmi képzés óvópedagógusok és tanítók részére 

Tanárok hulladékos tanárai voltunk

Kedvcsinálónak néhány idézet a korábbi képzések résztvevőitől:

„A kapott anyagokat és a cd-ket, játékokat már kipróbáltam az óráimon, és nagy sikert arattak a gyerekek körében. Nagyon hasznos, módszertani ötletekben gazdag tanfolyam volt, propagáljátok, hogy minél többen ismerjék meg munkátoknak ezen területét is."

„A tananyag logikusan felépített, minden témát körbejárt. Az előadások, gyakorlatok élvezetesek, rendkívül hasznosak Bármikor szívesen hallgatnám még."

„Az itt alkalmazott módszerek, játékok segítik, hogy a gyerekeknek érthetően és változatosan tudjuk átadni az ismereteket."

 

 


 

 

NuHu Bagoly Klub

Pedagógusoknak és környezeti nevelőknek a hulladékcsökkentésről

 

A Nulla Hulladék nem utópia, hanem megvalósítandó cél. Szemléletformáló programjainkkal azt szeretnénk szolgálni, hogy a fenntartható, egészséges és hulladékmentes életmód minden ember számára elérhető legyen. 

A NuHu Bagoly Klub egy programsorozat, amihez várjuk környezeti nevelők, pedagógusok csatlakozását. Mottónk: "Taníts, tanulj a nulla hulladékról."

Ha érdekel a környezetvédelem és azon belül is a hulladékmegelőzés, ha szeretnéd elmélyíteni tudásodat, ha bővítenéd módszertani eszköztáradat, ha megvitatnád tapasztalataidat baráti légkörben, jelentkezz!

 

JELENTKEZEM

 

A programban részt vevők a Humusz Szövetség megújult Nulla Hulladék oktatócsomagját (korábban: "Belefulladunk?" címen) is kézhez kapják. Az oktatócsomag az elméleti és gyakorlati tudásanyag mellett feladatlapokat és kidolgozott módszertani segédanyagokat is tartalmaz.

 

TEMATIKA

 

Helyszín: Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az alkalmak a fent jelzett szerdai napokon 17.00-19.00-ig tartanak.

A klub alkalmain ökofrankó büfét biztosítunk. 

 A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

nuhu_bagoly_klub_plakát1 nuhu_bagoly_klub_plakat2

 

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. fm

www. szelektalok.hu

 

 

 

 

 

CsatolmányMéret
PDF ikon nuhubagolyklub_plakat.pdf907.77 KB