Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bringakonyha Budapest

Év: 
2010
Szám: 
Tavasz

A kerékpár, mint környezetkímélő közlekedési eszköz

   Napjainkban egyre többen választják a kerékpárt mindennapi közlekedésükhöz. Számtalan előnye mellett a kerékpár környezetbarát, mivel nem termel káros anyagokat, és akik az autó helyett kerékpárra ülnek, nem szennyezik tovább gépjárművükkel a levegőt.

Kerékpár, mint hulladék?

   Sokan elégedetten hátradőlnek: kerékpározom, nem szenynyezem a környezetet, mi kell még? Azonban közeleg a Föld napja, idézzük fel annak egyik jelmondatát: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A változás, a változtatás lehetősége bennünk rejlik, hogy ne csak unokáink, de unokáink unokái is használhassák azokat a természeti kincseket, amelyeket mi természetesnek veszünk. Bizony, a kerékpár, és annak alkatrészei is hulladékként végzik, azonban nem mindegy, mikor, és milyen formában.

   Vajon mit tehetünk mi, gyakorló kerékpárosok annak érdekében, hogy még kevésbé vegyük igénybe földünket, és kevesebb hulladékot termeljünk?

Vásárlás előtt

   Tartsuk szem előtt, hogy nem biztos, hogy a vadonatúj kerékpár a legjobb választás. Pénztárcakímélőbb lehet egy használt kétkerekű megvásárlása, amelyet rendszeres karbantartással, szervizeléssel még jópár évig használhatunk.

Használat közben

   Az elhasználódott, nem megfelelően karbantartott kerékpár alkatrészei hamarabb mennek tönkre, életciklusuk rövidebb. Mindig próbáljunk meg jó minőségű alkatrészekkel szerelt, jó állapotú kerékpárral járni, ez nemcsak biztonságos, de környezetbarát is.

   Látni és látszani – a kerékpáros élete múlhat rajta. Mindig legyen a kerékpárunkon világítás, amelyhez jó, ha újratölthető akkumulátort használunk. Amennyiben úgy alakul, hogy mégis egyszer használatos elemek kerülnek a lámpába, ne feledjük, hogy a használt elem veszélyes hulladék.

Ha tönkrement

   Szerencsére a kerékpár nem túl bonyolult szerkezet, így jól javítható. Ha egy alkatrésze tönkrement, nem kell az egész biciklit kidobni, egy új kerékpár árának töredékéért felújíthatjuk a régit. Ha meguntuk a kerékpárunkat, és más típusú kétkerekűre váltanánk, pl. mountain bike-ról országútira, az apróhirdetési oldalakon könnyen eladhatjuk a régi kerékpárunkat (persze ez is könnyebb, ha a kerékpár jó állapotú).

   Persze van, amikor már a kerékpár nem javítható gazdaságosan. Vegyük figyelembe, hogy a kerékpár és alkatrészei, ha tönkrementek, selejtként, roncsként szennyezik környezetünket. Akármennyire is szeretünk kerékpárokkal körülvett környezetben élni, az ezekből képződött elképesztő méretű szemétkupacok nem túl szívderítőek. Ilyen esetekben is keressük a környezetbarát megoldást!

Mi a Bringakonyha és miben segíthet?

   A Bringakonyha olyan közösségi esemény, ahol közös, saját, vagy többiektől kölcsönkért szerszámokkal szerelhetsz, megunt alkatrészeidet csereberélheted, tanácsot, segítséget kérhetsz vagy éppen adhatsz másoknak. Jó hangulatú, laza szerelőbuli kajával, sütivel, szörppel meg teával.

   A Bike Kitchen Budapest egy alulról szerveződő kezdeményezés, amely 2008. november végén indult a criticalmass. hu fórumon. Egy sérült lánynak kerestek biciklit, alkatrészeket, és egy hétvége alatt spontán módon annyi felajánlás érkezett a közösségből, ami mindannyiunk számára nyilvánvalóvá tette, hogy ebből ki lehetne hozni valami ennél sokkal-sokkal nagyobb dolgot.

   Azóta a Bringakonyha több átadást szervezett rászorulóknak, betegeknek.

   A Bike Kitchen Budapest igyekszik tenni azért, hogy az ide lehozott biciklik jó kondícióban legyenek, a gazdáik megtanulják őket jó karban tartani. Azzal hogy segítünk másoknak elsajátítani az egyszerűbb szerelési, karbantartási fortélyokat, ez a segítség túljut a helyiségünk fizikai falain. A tőlünk hazaérkezők ezután otthon is jobban karbantartják majd szeretett bringáikat, növelve azok élettartamát.

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

   Mivel műhelyként működünk, egy háztartáséhoz képest a szükséges vegyszereket, szerelési anyagokat jobb hatékonysággal tudjuk felhasználni. Azokat a tisztító folyadékokat, amiket otthon egy használat után gyakran kidobnak, mi addig használjuk, amíg csak tudjuk, és utána igyekszünk a lehető legbiztonságosabban gondoskodni az elhelyezésükről.

   Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és külön gondoskodunk a veszélyes hulladékok ártalmatlanításáról, együttműködésben a Hulladék Munkaszövetséggel.

   A műhelyfunkción kívül adományokat is gyűjtünk: ezekből igyekszünk minél több használható kerékpárt építeni,felajánlani azoknak, akiknek nagy szükségük van rájuk. Azt gondoljuk, hogy mi, biciklisták sokfélék vagyunk, de ami összetart minket, az a bringázás öröme.

   Ha szegénységben élő, vagy betegségből felgyógyuló gyerekeknek, felnőtteknek, bármilyen fogyatékkal élőnek ezt az örömöt át tudjuk adni, akkor azt gondoljuk, hogy a legtöbbet és a legfontosabbat tudjuk adni, ami tőlünk telik.

   Eközben igyekszünk minél több kidobásra ítélt kerékpárt megmenteni és újrahasznosítani, ha nem kerékpár formájában, akkor szerszámként (így lesz például kidobásra ítélt villából centírozóállvány, vagy elgörbült vázból csapágycsésze-kiütő szerszám).

   Azokat az alkatrészeket, amelyeket mi magunk nem tudunk újrahasznosítani, felajánlunk olyan társaságoknak mint a Recycle Mission, akik ezekből bútorokat, ékszereket és egyéb divatos holmikat készítenek.

   Mi így igyekszünk minimalizálni hulladék-kibocsátásunkat, tudatosságot ébreszteni közösségünk tagjainak körében, és aktív szerepet vállalni a jól ismert szlogen jegyében:

…” a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk KÖLCSÖN”…

Liptay Orsolya

Jelenleg a Szimplakertben van a műhelyünk, a nyílt foglalkozásokra minden héten kedden és csütörtökön lehet jönni, 18 - 21 óra között! www.bringakonyha.hu