Példamutató intézkedések Európában az élelmiszer-hulladék mértékének csökkentése érdekében
Az élelmiszer-hulladék keletkezése és az élelmiszer pazarlása az utóbbi évtizedben igen nagy problémát jelent mind az Unió tagállamaiban, mind globálisan. Az Unió a tagállamaira nézve az élelmiszer-hulladék csökkentését célzó intézkedések bevezetését sürgető keretirányelvet fogalmazott meg. Az utóbbi években több uniós régióban kerültek bevezetésre olyan, az élelmiszer-hulladék csökkentését célzó hatékony intézkedések, amelyek pozitív példaként szolgálhatnak az Unió más régiói számára.
Bár a hazai szabályozás alapvetően eltér az itt bemutatott régiók szabályozásától, bízunk benne, hogy az említett megoldások pozitív példaként szolgálhatnak majd a jövőben hazánkban is az élelmiszer-hulladék csökkentésére vonatkozó tervezetek kidolgozásakor.
Nézzük tehát, hol és milyen intézkedéseket alkalmaznak az élelmiszer-hulladék mennyiségének visszaszorítására:
1.Katalónia
Katalóniában 2020 márciusában a kormány átfogó intézkedéseket vezetett be, amelyek az élelmiszerlánc-vállalatokra, az élelmiszer elosztásával foglalkozó vállalatokra és a vendéglátóipari egységekre egyaránt vonatkoznak, szigorú hatósági ellenőrzés mellett. A jogalkotási folyamat során igen részletesen meg lettek határozva az élelmiszergyártó-, és elosztó vállalatokra vonatkozó szabályok, amelyek megsértése komoly szabálysértésnek minősül. Az intézkedések célja, hogy az élelmiszerek előállításának teljes útját követve, már az előállítás során megakadályozza a feleslegesen termelt élelmiszer-hulladék keletkezését, továbbá, hogy az elosztásra került élelmiszerek fel nem használt, hulladék részének begyűjtését erősen szabályozza. Az intézkedések elsősorban az élelmiszer-hulladék keletkezésének megelőzésére szolgálnak, másodsorban viszont olyan fogyasztói jogokat teremtettek, amelyek maximálisan lehetőséget adnak például az éttermekben a maradék elvitelére többletköltség nélkül, vagy a fogyasztók informálódhatnak az adott vállalat hulladékmegelőzési stratégiájáról is. Az átfogó intézkedések szabályozzák az élelmiszer-hulladék begyűjtési gyakorlatát is. Részletek a képre vagy IDE kattintva olvashatók magyar nyelven.
2.Litvánia
2016 szeptemberében Litvániában olyan törvényt fogadtak el, amely célja az élelmiszer-hulladék adományozás útján történő csökkentése. A törvény részletesen szabályozza, hogy milyen jellegű élelmiszert és milyen módon és milyen szervezetek adományozhatnak. Ennek értelmében bizonyos élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbították az adományozás céljából – például a méz, ecet, cukor és a só szavatossági idejét. Ezek mellett az adományozás mikéntjét és az élelmiszer-adományok szállítási és tárolási biztonságát is pontosan szabályozzák. Az adományozó szervezetek ösztönzésül minden évben 40%-os adóvisszatérítést vehetnek igénybe. A törvénynek köszönhetően eredményesen vissza tudják szorítani a keletkezett élelmiszer-hulladék mennyiségét, ráadásul a rászorulók számára folyamatos segítséget tudnak nyújtani. Részletek a képre vagy IDE kattintva olvashatók magyar nyelven.
3.Franciaország
2019-ben Franciaországban olyan törvényt fogadtak el, amely új irányzatokat jelöl ki a hulladékmegelőzésben és a körforgásos gazdaságban. A törvény célja többek között az újrahasználható csomagolóanyagok mennyiségének növelése az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok rovására, illetve az ömlesztett termékértékesítés elterjedésének támogatása. A törvény értelmében bizonyos műanyag csomagolásokat betiltottak, a műanyag palackok forgalmazását folyamatosan csökkentik és az EPR rendszereknek szükségszerűen tartalmaznia kell a csomagolási hulladékra való csökkentési tervezetet. Tilos bizonyos áruk, például a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolásban történő értékesítése, helyettük az ömlesztett termékeket a fogyasztók saját tárolóedénybe pakolva vásárolhatják meg. Az italárusoknak pedig kedvezményes árat kell biztosítaniuk azon fogyasztók számára, akik saját tárolóedényüket hozzák magukkal. A törvény 2030-ig folyamatosan bevezetett és bevezetendő lépéseket fogalmaz meg, mint például a műanyag edények kitiltása az iskolai étkezdékről 2025-re. A törvénynek köszönhetően lassan, de biztosan sikerül visszaszorítani a műanyag hulladék mennyiségét és az élelmiszeripar műanyagba történő termékcsomagolását is. Részletek a képre vagy IDE kattintva olvashatók magyar nyelven.
4.Írország
Írország sajnálatos módon kétszer annyi műanyag hulladékot termel, mint az EU átlag. Ennek köszönhetően 2020-ban az Ír Köztársaság olyan hulladékgazdálkodási cselekvési tervet fogadott el, melynek célja 2025-re drasztikusan csökkenteni a műanyag csomagolóanyagok mennyiségét, és ösztönözni a gyártókat az újrahasznosítható csomagolás gyártására. A cselekvési terv javasolja az egyszer használatos csészék kísérleti célú megszüntetését, és bizonyos műanyag csomagolóanyagok, tasakok teljes tilalmát. Bevezették a betétdíjas rendszert a műanyag csomagolású italokra és a „tejeskávé-illetéket” az egyszer használatos kávéscsészékre. Azon fogyasztókat pedig, akik saját csészét visznek magukkal, kötelező árengedményben részesíteni a kávé, tea fogyasztásakor. A cselekvési terv végső célja összességében, hogy az érdekelt felekkel együttműködve biztosítsa a kormány, hogy 2030-ra minden csomagolás újrahasznosítható vagy újrahasználható legyen gazdaságilag jövedelmező módon. Részletek a képre vagy IDE kattintva olvashatók magyar nyelven.