Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Példamutató intézkedések Európában az élelmiszer-hulladék mértékének csökkentése érdekében

  • 2022. szeptember 01.
  • Gyuri

Az élelmiszer-hulladék keletkezése és az élelmiszer pazarlása az utóbbi évtizedben igen nagy problémát jelent mind az Unió tagállamaiban, mind globálisan. Az Unió a tagállamaira nézve az élelmiszer-hulladék csökkentését célzó intézkedések bevezetését sürgető keretirányelvet fogalmazott meg. Az utóbbi években több uniós régióban kerültek bevezetésre olyan, az élelmiszer-hulladék csökkentését célzó hatékony intézkedések, amelyek pozitív példaként szolgálhatnak az Unió más régiói számára. 

 

Bár a hazai szabályozás alapvetően eltér az itt bemutatott régiók szabályozásától, bízunk benne, hogy az említett megoldások pozitív példaként szolgálhatnak majd a jövőben hazánkban is az élelmiszer-hulladék csökkentésére vonatkozó tervezetek kidolgozásakor.

Nézzük tehát, hol és milyen intézkedéseket alkalmaznak az élelmiszer-hulladék mennyiségének visszaszorítására:

 

1.Katalónia

Katalóniában 2020 márciusában a kormány átfogó intézkedéseket vezetett be, amelyek az élelmiszerlánc-vállalatokra, az élelmiszer elosztásával foglalkozó vállalatokra és a vendéglátóipari egységekre egyaránt vonatkoznak, szigorú hatósági ellenőrzés mellett. A jogalkotási folyamat során igen részletesen meg lettek határozva az élelmiszergyártó-, és elosztó vállalatokra vonatkozó szabályok, amelyek megsértése komoly szabálysértésnek minősül. Az intézkedések célja, hogy az élelmiszerek előállításának teljes útját követve, már az előállítás során megakadályozza a feleslegesen termelt élelmiszer-hulladék keletkezését, továbbá, hogy az elosztásra került élelmiszerek fel nem használt, hulladék részének begyűjtését erősen szabályozza. Az intézkedések elsősorban az élelmiszer-hulladék keletkezésének megelőzésére szolgálnak, másodsorban viszont olyan fogyasztói jogokat teremtettek, amelyek maximálisan lehetőséget adnak például az éttermekben a maradék elvitelére többletköltség nélkül, vagy a fogyasztók informálódhatnak az adott vállalat hulladékmegelőzési stratégiájáról is. Az átfogó intézkedések szabályozzák az élelmiszer-hulladék begyűjtési gyakorlatát is. Részletek a képre vagy IDE kattintva olvashatók magyar nyelven.

Katalán törvény az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladék megelőzéséről

 

2.Litvánia

2016 szeptemberében Litvániában olyan törvényt fogadtak el, amely célja az élelmiszer-hulladék adományozás útján történő csökkentése. A törvény részletesen szabályozza, hogy milyen jellegű élelmiszert és milyen módon és milyen szervezetek adományozhatnak. Ennek értelmében bizonyos élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbították az adományozás céljából – például a méz, ecet, cukor és a só szavatossági idejét. Ezek mellett az adományozás mikéntjét és az élelmiszer-adományok szállítási és tárolási biztonságát is pontosan szabályozzák. Az adományozó szervezetek ösztönzésül minden évben 40%-os adóvisszatérítést vehetnek igénybe. A törvénynek köszönhetően eredményesen vissza tudják szorítani a keletkezett élelmiszer-hulladék mennyiségét, ráadásul a rászorulók számára folyamatos segítséget tudnak nyújtani. Részletek a képre vagy IDE  kattintva olvashatók magyar nyelven.

Litván törvény az élelmiszer-hulladékok adományozásra

 

3.Franciaország

2019-ben Franciaországban olyan törvényt fogadtak el, amely új irányzatokat jelöl ki a hulladékmegelőzésben és a körforgásos gazdaságban. A törvény célja többek között az újrahasználható csomagolóanyagok mennyiségének növelése az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok rovására, illetve az ömlesztett termékértékesítés elterjedésének támogatása. A törvény értelmében bizonyos műanyag csomagolásokat betiltottak, a műanyag palackok forgalmazását folyamatosan csökkentik és az EPR rendszereknek szükségszerűen tartalmaznia kell a csomagolási hulladékra való csökkentési tervezetet. Tilos bizonyos áruk, például a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolásban történő értékesítése, helyettük az ömlesztett termékeket a fogyasztók saját tárolóedénybe pakolva vásárolhatják meg. Az italárusoknak pedig kedvezményes árat kell biztosítaniuk azon fogyasztók számára, akik saját tárolóedényüket hozzák magukkal. A törvény 2030-ig folyamatosan bevezetett és bevezetendő lépéseket fogalmaz meg, mint például a műanyag edények kitiltása az iskolai étkezdékről 2025-re. A törvénynek köszönhetően lassan, de biztosan sikerül visszaszorítani a műanyag hulladék mennyiségét és az élelmiszeripar műanyagba történő termékcsomagolását is. Részletek a képre vagy IDE kattintva olvashatók magyar nyelven.

Franciaország törvénye az ömlesztett termékek értékesítését és az újrahasználható csomagolást népszerűsíti

 

4.Írország

Írország sajnálatos módon kétszer annyi műanyag hulladékot termel, mint az EU átlag. Ennek köszönhetően 2020-ban az Ír Köztársaság olyan hulladékgazdálkodási cselekvési tervet fogadott el, melynek célja 2025-re drasztikusan csökkenteni a műanyag csomagolóanyagok mennyiségét, és ösztönözni a gyártókat az újrahasznosítható csomagolás gyártására. A cselekvési terv javasolja az egyszer használatos csészék kísérleti célú megszüntetését, és bizonyos műanyag csomagolóanyagok, tasakok teljes tilalmát. Bevezették a betétdíjas rendszert a műanyag csomagolású italokra és a „tejeskávé-illetéket” az egyszer használatos kávéscsészékre. Azon fogyasztókat pedig, akik saját csészét visznek magukkal, kötelező árengedményben részesíteni a kávé, tea fogyasztásakor. A cselekvési terv végső célja összességében, hogy az érdekelt felekkel együttműködve biztosítsa a kormány, hogy 2030-ra minden csomagolás újrahasznosítható vagy újrahasználható legyen gazdaságilag jövedelmező módon. Részletek a képre vagy IDE kattintva olvashatók magyar nyelven.

 Írország terve az egyszer használatos és műanyag csomagolásról