Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne etessük a kukát! Karácsonyi maradék-újratervező

  • 2022. december 26.
  • Jakab János

Mostanra már lezajlottak a nagy karácsonyi lakomák, és talán szívesebben rendelnénk pizzát, minthogy a maradékot újramelegítsük. De ne etessük a kukát, az ünnepi ételek maradékából finom fogásokat lehet újratervezni, erre hozunk pár trükköt.

 

Ételmaradék a kukában: 1 év alatt 100 milliárd landol a szemetesben

 

sites

Idén háztartásonként átlagosan közel 10 000 forintnyi étel landol a szemetesben az ünnep időszakában.

 

A Nébih kutatása szerint éves szinten Magyarországon 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik, ez fejenként több mint 60 kg. Ennek jó része ételkészítés közben, illetve a vendéglátóiparban keletkezik, de ezt leszámítva is 500 000 tonna élelmiszer-hulladékot dobnak ki a háztartások. Ez 1 év alatt nem kevesebb, mint 100 milliárd forint. Ha osztunk-szorzunk, akkor hamar kijön, hogy egy átlagos családban 50 000 forintnyi élelem landol a kukában. És ennek 40%-a készételek maradéka. Gondoljunk csak bele! Ez nemcsak igen tetemes pénzbeli pazarlás, hanem ehhez hozzáadódik az étel elkészítéséhez, szállításához szükséges nyersanyag és energia is. Nem beszélve arról, hogy 500 000 tonna felesleges hulladékról van szó, amit el kell szállítani, feldolgozni vagy komposztálni. Ez igencsak megnöveli az ökológiai lábnyomunkat.

 

Tippek a karácsonyi maradék felhasználására

 

Természetesen itt is a legjobb a megelőzés, vagyis az, ha meg sem vesszük a felesleges élelmiszert, és tudatosan vásárolunk. Egy 2021-es felmérés alapján az ételpazarlás még mindig jellemző. A megkérdezettek fele az ételek mennyiségét nem a vendégek számához szabja, az ünnepi asztalra sokkal több és többféle étel kerül, mint más alkalmakkor. Idén karácsonykor átlagosan 27 000 forintot szántunk ételre, italra, és 10-ből csak 4 ember tartotta szem előtt a mértékletességet. Hogy ne dobjunk ki 10 000 forintot a kukába, most mutatunk pár hasznos trükköt a maradék újratervezésére.

 

Fontos a tárolás!

 

Az elkészült ételt mihamarabb takarjuk le, és a hűtőbe is lefedve, dobozolva tegyük, mivel a levegőből mikrobák kerülnek bele, amelyek szobahőmérsékleten gyorsabban szaporodnak! Jó tudni, hogy milyen ételt meddig lehet biztonságosan hűtőben tárolni. A karácsonyi kedvenc, a töltött káposzta savassága miatt biztonsággal tárolható három napig is. Ha a kinti hőmérséklet nem emelkedik 5 °C felé, bátran tegyük a káposztás kondért az erkélyre vagy a teraszra! A másik jellegzetes ünnepi hozzávalóval, a hallal már sokkal jobban kell vigyáznunk. Mivel puha, magas nedvesség- és alacsony savtartalmú, gyorsan romlik. Két nap után már ne fogyasszuk! Hasonlóan veszélyesek a nyers tojásból készült tejes, majonézes ételek. Ezeket mindig frissen fogyasszuk, mert megeshet, hogy a szagán nem érezzük, de a szalmonella már megjelent benne!

 

Ha szeretnétek többet megtudni a témával kapcsolatban akkor Hajas Gyula Bence teljes cikkét ide kattintva tudjátok elolvasni, melyben sok további hasznos tippel találkozhattok.

Cikk és képek forrása: greendex.hu