Mérgező anyag lehet a fekete színű konyhai eszközökben és a gyerekjátékokban – nem is kevés

  • 2024. október 06.
  • Jakab János

Amerikai kutatók szerint az elektronikai eszközök újrahasznosítása során olyan égésgátló anyagok is bekerülnek az új eszközöben, amik rendkívül károsak az egészségre. A témával kapcsolatban már egy tanulmányt mi is bemutattunk korábban, melyet ide kattintva tudtok elolvasni.

A gyermekjátékokban, az ételtartó dobozokban, az élelmiszerek – például húsok – csomagolásához használt tálcákban és a konyhai eszközökben található fekete színű műanyagok riasztó mennyiségben tartalmazhatnak mérgező égésgátló anyagokat – állapították meg a Toxic-Free Future környezetvédemi csoport szakemberei. A vizsgálat szerint a mérgező anyag az elektronikus eszközök újrahasznosítása során mosódhat ki a termékekből.

 

Megan Liu, a Chemosphere című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint a legnagyobb koncentrációban egy gyermekjátékban találták meg az égésgátlókat, amit a gyerekek nyakláncként viselnek magukon. Ez összesen 22 800 ppm koncentrációt jelent – 1 millió részecskéből 22 800 volt ilyen –, ami majdnem 3 tömegszázalékot takar. Mivel a gyerekek jellemzően több napon át játszanak egy játékkal, így ez rendkívül veszélyesnek minősül – húzta alá a CNN.

 

A tanulmány azt is megállapította, hogy a termékekben talált legveszélyesebb égésgátlók ugyanazok, mint amit a televíziók és más elektronikai készülékek burkolatában is megtalálni. Az egyik sushi csomagolásában – egész pontosan a műanyag tálcában – dekabróm-difenil-étert (dekaDBE-t) találtak 11 990 ppm koncentrációban.

 

sites

 

Egy 2024 áprilisában megjelent tanulmány rámutat, hogy azok, akiknek a vérében a legmagasabb mennyiségben találták meg az ilyen és ehhez hasonló adalékanyagot, 300 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint azok, akiknek a szervezetében alacsonyabb volt a koncentráció.

 

A CNN emlékeztet: a dekaDBE-t a daganatos megbetegedések kialakulásával, endokrin- és pajzsmirigy-problémákkal, magzati és gyermeki fejlődési rendellenességgel, valamint a reproduktív szervek és az immunrendszer toxicitásával is összefüggésben hozták már a szakemberek.

 

Az Európai Unióban jelenleg 10 ppm a maximális határérték, így az Egyesült Államokban lefolytatott vizsgálat 5-1200-szor magasabb értéket mutatott ennél. A szakemberek a fekete konyhai eszközök expozíciója alapján úgy becsülik, hogy egy átlagos ember naponta 34,7 ppm dekaBDE-nek lehet kitéve. A kutatók emiatt azt javasolják, mindent kerüljenek az emberek, amiben fekete színű műanyag található.

 

A szakemberek kiemelik: azokat a műanyagokat, amelyek veszélyes anyagokkal érintkeznek, nem szabad újrahasznosítani. Ilyen égésgátló anyag egyébként nemcsak az elektronikai eszközökben, de az ülőgarnitúrákban, az autós gyerekülésekben vagy a laminált padlóban is lehetnek.

 

Ahol fekete színű műanyag található, ott érdemes rendszeresen takarítani, kezet mosni és szellőztetni, ezek ugyanis mind csökkenthetik a levegőbe került részecskék számát. A konyhai eszközöket érdemes rozsdamentes acélra lecserélni, a gyerekjátékok esetében pedig kifejezetten kerülni kell a fekete műanyag használatát.

 

Cikk és kép forrása: hvg.hu