Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyes műanyagok mérgezőek lehetnek a gyerekekre

  • 2020. május 22.
  • Gyuri

Egy tanulmány kimutatta: a fekete színű újrahasznosított műanyagból készült játékok súlyosan veszélyeztetik a gyermekek egészségét

Az IPEN sajtóközleményének magyar fordítása (Göteborg, Svédország)

Fordította: Vígh Krisztina

 

Áttörést jelentő tanulmány jelent meg, amely a gyermekjátékokban és fogyasztási cikkekben található mérgező vegyi anyagok hatását vizsgálta az emberi sejtekre: a kutatók kimutatták, hogy bizonyos újrahasznosított műanyagokból készült játékok mérgezőek az emberre, és jelentősen növelik a dioxin napi beviteli szintjét a szervezetbe, ha a gyerekek a játékokat a szájukba veszik. A vizsgált mérgező vegyi anyagok szintje valamennyi mintában a veszélyes hulladékokban (például az égetőművekből származó hamuban) található szintnek felelt meg. 

Egyes műanyagok mérgezőek lehetnek a gyerekekre

Az Arnika, a BioDetection Systems és az International Pollutants Elimination Network (IPEN, Nemzetközi Hálózat a Szennyezés Megszüntetéséért) kutatócsoportja megállapította, hogy a fekete műanyagból készült játékok mérgezőek az emberi sejtekre. A fekete műanyag gyakran égésgátló vegyi anyagokat tartalmazó elektronikus hulladékból újrahasznosított műanyag. A tanulmányból kiderül, hogy az ilyenfajta műanyagból készült játékokat a szájukba vevő gyerekek egészsége súlyos veszélynek van kitéve a mérgező anyag miatt. Ez az első tanulmány, amely megállapítja, hogy az újrahasznosított műanyagokból készült műanyagjátékok mérgezőek az emberi sejtekre.

A kutatók Argentínában, Németországban, a Cseh Köztársaságban, Indiában, Nigériában és Portugáliában vásárolt játékokat és játék-alkatrészeket vizsgáltak. A fekete műanyag gyakran rendkívül mérgező elektronikus hulladékból származik, amely mérgező, brómozott égésgátló vegyi anyagokat tartalmaz. A kutatók az égésgátlók és a dioxin veszélyesen magas – a veszélyes hulladékokban található koncentrációt megközelítő – szintjét állapították meg a vizsgált játékokban. 

A kutatók, hogy megállapíthassák a minták toxicitását az emberre, azt vizsgálták a laboratóriumban, hogy a műanyagminták hogyan hatnak az élő emberi sejtekre. A sejtmintákban magas aktív dioxinszintet találtak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hasonló játékokat a szájukba vevő gyerekeknél jelentősen nőne a napi dioxinkitettség szintje. A külső szakértők által lektorált cikk, amelynek vezető szerzője Clémence Budin, a Vrije Universiteit Amsterdam és a BioDetection Systems munkatársa, a  Chemosphere  tudományos folyóirat júliusi számában jelenik meg (251. kötet, 2020 július, 126579).

Egyes műanyagok mérgezőek lehetnek a gyerekekre

A dioxinok a világ legmérgezőbb vegyi anyagai közé tartoznak, és már nagyon kis mennyiségben is rendkívül káros hatásúak. A grammonként néhány tized pikogramm dioxin szint már aggodalomra ad okot – néhány vizsgált mintában a dioxin szintje a többezer pikogrammot is elérte grammonként. A brómozott dioxinok rendkívül veszélyes vegyi anyagok, köztudott, hogy befolyásolják az agy fejlődését, károsítják az immunrendszert, növelik a rák és a pajzsmirigy működési zavarok kockázatát. A dioxinok a brómozott égésgátlók előállítása közben spontán (nem szándékoltan) keletkeznek. A brómozott égésgátlókat tartalmazó műanyagok újrahasznosításakor a műanyagokat felhevítik, hogy új műanyag termékekké alakítsák azokat – a hevítés hatására pedig további brómozott és klórozott dioxinok jönnek létre.

Ugyan ezeket világszinten még nem tiltották be, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) a brómozott dioxinokat ugyanolyan mérgező anyagként sorolja be, mint a velük közeli rokonságban álló klórozott dioxinokat. A szakértők a brómozott dioxinok szigorúbb szabályozását szorgalmazzák.

A vizsgálatok drámai eredménye aggasztó a gyermekek egészségére nézve szerte a világon, és veszélyes hiányosságot tárt fel a körforgásos gazdasági modellben, amely a műanyag hulladék mennyiségét a megnövelt műanyag-újrahasznosítással kívánja csökkenteni. A jelenlegi újrahasznosító rendszerekben az égésgátló vegyi anyagokat tartalmazó műanyagok és a dioxinok bekerülhetnek az újrahasznosításba, így pedig az újrahasznosított műanyagokból veszélyesen szennyezett termékek készülnek, mint például azok a játékok, amelyeket ez a tanulmány is vizsgált.

Egyes műanyagok mérgezőek lehetnek a gyerekekre

Dr. R. Thomas Zoeller Ph.D. elismert egészségügyi szakértő, a Massachusetts-i Egyetem biológiaprofesszora, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében, arra hívja fel a figyelmet, hogy a rákkeltő műanyagok jelenléte a vizsgált játékokban komoly gondot okoz. „Mindenütt műanyagok vesznek körül bennünket, és ez különösen igaz a játékokra. Nem mindig tudjuk, hogy milyen vegyi anyagokat használtak fel a műanyag előállításához, különösen nem, ha újrahasznosított műanyagról van szó. Ez egy nagyon fontos tanulmány, amely nemcsak a kémiai elemzés nehéz munkáját végezte el, hanem újfajta elemzési módszert is használt, amelynek segítségével meg tudjuk állapítani az adott műanyag teljes toxicitását. A kutatók arra jutottak, hogy a fekete műanyag időnként nagy mennyiségben tartalmaz rákkeltő vegyi anyagokat. Egyetlen szülő sem szeretné toxikus anyagoknak kitenni a gyermekét.” – mondta el.

A kutatók cselekvést sürgetnek, a globális újrahasznosító rendszerek azonnali átalakítása mellett szólaltak fel, hogy meg lehessen akadályozni a veszélyes vegyi anyagok bejutását az újrahasznosítási láncba.

„Az általunk alkalmazott módszertan – amelynek részeként a legkorszerűbb megoldásokat, emberi és emlősöktől származó sejteket, illetve kémiai elemzést használtunk fel a vizsgált műanyagok toxicitásának meghatározására – bővíti tudományos ismereteinket arról, hogy a műanyagokban található mérgező vegyi anyagok hogyan befolyásolhatják az ember egészségét. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok olyan fogyasztási cikkben, amelyet újrahasznosított, brómozott égésgátlókat (például PBDE-ket, polibrómozott difenil étereket) tartalmazó fekete műanyagból állítottak elő, rendkívül mérgező, brómozott dioxinhoz hasonló vegyületek jelenlétére kell számítani, és ezt nemcsak felügyelni kell, de sürgősen meg is kell akadályozni” – mondta Dr. Peter A. Behnisch, a BioDetection Services, az elemzéseket végző amszterdami laboratórium igazgatója. 

Kémiai szakértők véleménye szerint a tanulmány tovább súlyosbítja az újrahasznosított műanyagok biztonságával kapcsolatos aggályokat, és a szakértők felszólítják a műanyagok gyártóit, illetve a felügyeleti szerveket, hogy tartsák távol a mérgező műanyagokat az újrahasznosítási lánctól. Jindrich Petrlik, az Arnika vezérigazgatója, az IPEN tanácsadója és a projekt vezető kutatója hozzátette: „Ez a tanulmány rávilágít, hogy a jelenlegi rendszer lehetővé teszi, hogy veszélyes anyagok kerüljenek a játékokba. Erkölcsi kötelességünk a szigorúbb ellenőrzés annak megakadályozására, hogy a fogyasztói cikkekbe a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (POPs) kerüljenek. Le kell állítanunk az elektronikus hulladék és az égésgátlókat tartalmazó műanyagok beáramlását az újrahasznosítási láncba, és megfelelően szigorú határértékeket kell meghatároznunk a POP anyagok hulladékban való jelenlétére nézve. Amennyiben ezt nem tesszük meg, toxikus körforgásos gazdasággal találjuk szembe magunkat.” – mondta.

Egyes műanyagok mérgezőek lehetnek a gyerekekre

Leslie Adogame, a Sustainable Research and Action for Environmental Development Nigeria (SRADev, Fenntartható Kutatás és Cselekvés a Környezetvédelmi Fejlesztésért) vezérigazgatója, aki szervezetével részt vett a mintavételben, kiemelte, hogy Afrikában a toxikus kitettségi kockázat nemcsak a mérgező termékektől származik. Ezen a kontinensen  a magas dioxinszintet az elektronikus hulladékkal és az égetéssel is összefüggésbe hozták. „Nagyon sok közösség van kitéve a veszélyes brómozott égésgátlóknak és dioxinnak Afrikában, amelyet a világ elektronikushulladék-lerakónak, és egyre inkább műanyag hulladéklerakónak használ, és ahol a nem megfelelő normák mérgező termékekhez és szennyezett újrahasznosításhoz vezetnek. Szigorítanunk kell az elektronikus hulladékok és az újrahasznosított műanyagokban lévő POP anyagok globális ellenőrzését, hogy megvédjük a gyerekek egészségét Afrikában és az egész világon. Az elektronikus hulladékban található toxikus vegyi anyagok nem kerülhetnek be semmilyen fogyasztási cikkbe, különösen nem a gyermekjátékokba. A válasz a globális fellépés a toxikus újrahasznosítás leállítására.” – hangsúlyozta.

A szülők átmeneti intézkedésként csökkenthetik gyermekeik toxikus vegyi anyagoknak való kitettségét, ha elkerülik a fekete műanyag felhasználásával készített játékokat. A fekete műanyag esetében a legvalószínűbb, hogy elektronikus hulladékból származó műanyag újrahasznosításával készült, azonban egyéb színezett műanyagok is tartalmazhatnak mérgező vegyi anyagokat.

 


 

Szerkesztői megjegyzés: Ha a jelentés szerzőivel és a szakértőkkel Zoom interjút kíván készíteni, vagy további információra van szüksége, kérjük forduljon Laura Vydához ([email protected], telefon vagy WhatsApp+1 510-387-1739). 

IPEN (Nemzetközi Hálózat a Szennyezés Megszüntetéséért) – globális környezetvédelmi hálózat, amely több mint 125 országban közel 600 civil szervezetet tudhat tagjának, és azért dolgozik, hogy a legveszélyesebb anyagok mennyiségét csökkentse és méregmentes jövőt teremtsen mindenki számára. ipen.org

  • Arnika – Cseh civil szervezet. Célja a környezet védelme és az egészséges környezet megteremtése a jövő generációk számára Csehországban és külföldön. A közép- és kelet-európai régióban ez a szervezet az IPEN regionális központja. arnika.org
  • BioDetection Systems (BDS) – Biztonsági, minőségi és bioaktivitási vizsgálatokhoz bio-alapú szűrési technológiákat biztosító amszterdami laboratórium. A BDS nagy tapasztalattal rendelkezik számos fontos szerves szennyező anyag, mint a dioxin és az ahhoz hasonló vegyületek, az endokrin diszruptorok (pl. műanyag adalékok), és más, a környezetben tartósan megmaradó szennyező anyag (POP anyagok) detektálásában. Bds.nl

 

 

A sajtóközlemény és a képek forrása: IPEN