Katasztrófahelyzet a hulladékgazdálkodásban

  • 2024. március 24.
  • Jakab János

Gyakorlatilag összeomlott a visszagyűjtési rendszer! A napokban írta meg a sajtó, hogy a fémhulladékok területén a MOL-koncesszió tavaly nyári elindulását követően 40 %-nyi fémhulladék eltűnt a visszagyűjtési rendszerből.

sites

 

A Párbeszéd – ZÖLDEK által a MOHU MOL-tól kikért adatok alapján a helyzet még ennél is drámaibb.

 

A fémhulladékok messze nem a legrosszabb területe a koncessziós visszagyűjtési rendszernek, vannak olyan anyagtípusok, ahol 80-90 százalékos volt a visszaesés 2023. II. félévében a korábbi a rendszer által produkált – amúgy még mindig túl alacsony – számokhoz képest!

 

 

Az üveg visszagyűjtésében közel 90 százalékos volt a csökkenés, a műanyag esetében majdnem 80 százalékos, de kevesebb mint felére csökkentek a begyűjtött mennyiségek az akkumulátoroknál és a gumiabroncsoknál is, közel 40 százalékos visszaesés volt tapasztalható a papír és (a mi adataink szerint) több mint 30 százalékos a fémek esetében!

 

A rendszerből kieső, százezer tonnás nagyságrendű hulladékmennyiségek jobb esetben a hasznosítás helyett lerakásra kerültek, rosszabb esetben illegálisan szabadultak meg tőlük. A nem működő koncessziós rendszer nem csupán az EU-s előírásokat és célokat nem tudja teljesíteni (ezért a hírek szerint a kormány halasztás kíván kérni az uniós célok elérésére), de képtelen egy fenntartható, zöld, körforgásos hulladékgazdálkodás kialakítására is Magyarországon.

 

 

Ráadásul még az sem mondható, hogy a kezdeti bizonytalankodás, az új rendszer beállása után fokozatosan javulni kezdtek az eredmények. A visszagyűjtési adatok az egész 2023. II. félévben rosszak, hullámzó teljesítményt mutatva. Nincs jele annak, hogy a tanulási folyamatot követően működni kezdene a rendszer!

 

A Párbeszéd – ZÖLDEK egy éve folyamatosan figyelmeztet arra, hogy a koncessziós elképzelés drága, piactorzító, működésképtelen és alkalmatlan a környezetvédelmi célok, a körforgásos gazdaságra való átállás megvalósítására!