Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így zártuk 2020-at a Humusznál

  • 2021. január 06.
  • Csilla

A 2020-as év a Humusz háza táján sem úgy alakult, ahogy azt előre terveztük. A nehezített körülményekhez képest is sok mindent sikerült megvalósítani véleményünk szerint, és ezekből szeretnénk nektek egy pár eredményt kicsemegézni. 

 

25 éve a hulladékcsökkentésért 

2020-ban ünnepeltük a szervezet negyedévszázados fennállását, erre az alkalomra szerveztük a végül online térben megrendezésre kerülő Nulla Hulladék Konferenciát. Meghívott szakértőkkel és "ős-Humuszosokkal" beszélgettünk hulladékgazdálkodási kérdésekről, illetve a szervezet múltjáról, jelenéről és jövőjéről - érdemes a videókat visszanézni.

Humusz kerekasztal-beszélgetés

 

Elismerések

Nagyon öröm volt számunkra, hogy munkásságunk 2020-ban több elismerést kapott. A Highlights of Hungary jelöltjei közé is bekerültünk, továbbá Újbuda Önkormányzata a szervezetnek ítélte az "Újbuda Környezetének Védelméért" elismerő címet. 

Nagyon szépen köszönjük ez úton is az elismeréseket és a szervezetbe vetett bizalmat!

díjátadás

 

Környezeti nevelés

Az tavalyi évben a pedagógusok, környezeti nevelők kaptak nagyobb figyelmet. Két alkalommal is megtartottuk 18 órás Ökohírnök képzésünket, valamint szeptember 25-én Környezeti Nevelési Műhelykonferenciát szerveztünk. Többek között itt került bemutatásra új interaktív szemléletformáló játékunk, a LogIQka

Környezeti Nevelési Műhelykonferencia

 

Komposztprogram

2020-ban határozottan fókuszba került a komposztálás témája. Közösségi komposztpontunk továbbra is maximális kapacitással működik, ezzel évente legalább 2 tonna szerves hulladékot térítve el a lerakóktól és égetőktől. Frissült a honlapunkon található komposztkvíz, több komposzt témájú előadásunk is volt. 10. alkalommal hirdettük meg a Komposztálás Ünnepnapját, továbbá kiadvány készült az eddigi komposztünnepek eredményeiről. A közösségi komposztpont elindítása és üzemeltetése iránt érdeklődőknek pedig egy útmutatót állítottunk össze. Év végén a Főkerttel indult egy együttműködés, hogy minél több fővárosi parkban elindulhasson a közös komposztálás. 

komposztpont

 

Szemléletformálás

2020-ban is fő célunk volt a hulladékcsökkentés fontosságának eljuttatása minden szereplő számára. A Humusz saját kommunikációs csatornáin (honlap, heti hírlevélFacebook, Instagram) túl a sajtóban is több alkalommal jelentünk meg. Online filmvetítést szerveztünk, online kommunikációs kampányt és Műanyagmentes Pikniket a Műanyagmentes Júliusra, cikkek, szakmai anyagok kerültek lefordításra. Még egy fesztiválra is eljutottunk szemléletformáló játékainkkal. Ősszel félig offline, félig online tartottuk meg Zöld Kalandozások előadássorozatunkat háztartászöldítés témájában, megújult a Környezetbarát Termékek Polca is irodánkban.

szemléletformálás

 

Hova tovább, 2021?

2020. év végére a legtöbb projektünk kifutott, több pályázatot is beadtunk/beadunk, de sajnos így is nagy a bizonytalanság. A koronavírus járvány okozta korlátozások a szervezet egyik fő bevételi forrását, a társadalmi vállalkozásunkat érintetteék a leginkább, így óriási hiányokkal zártuk az évet. Ha úgy tűnik, hogy kevésbé vagyunk elérhetőek, aktívak, az azért van, mert gőzerővel dolgozunk a szervezet működésének fenntartásán, és természetesen továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy missziónkat teljesíteni tudjuk. Ehhez azonban a Ti segítségetekre is szükségünk van. 

adomány

Egyszeri vagy rendszeres adományoddal ahhoz járulhatsz hozzá, hogy minél több energiánkat tudjuk közhasznú tevékenységeinkre fordítani. 

Ajánljuk magunkat! Ha partnert keresel szakmai programodhoz, szakértői segítségre van szükséged vagy munkahelyedet szeretnéd zöldíteni (irodazöldítő programunkról bővebben), akkor keresd munkatársainkat bizalommal!