Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztünnep 2020 eredmények és összefoglaló!

  • 2020. december 12.
  • Peti

Idén zajlott a 10. Komposztünnep, melyhez szép számmal csatlakoztak óvodák, iskolák, civil szervezet határon innen és túl. Az öszefoglalót írta és összeállította: Nagy Andrea.

Nézzük először is számokban, hogy is alakult az országos komposztünnep. 64 regisztráció érkezett be október 10-ig.  

26 óvodai, 10 iskolai és 4 civil szervezeti beszámolót olvashattunk végig nagy izgalommal, érdeklődéssel. Mindenkinek rövid értékelő reflexiót írtunk a beküldött pályamunkáról. 

Ezek a beszámolók 34 óvodai csoport és 12 teljes óvoda részvételét jelezték, 21 iskolai osztályét és 2 teljes iskoláét, civil oldalon 7 szervezetet fednek le.

Települések számát tekintve 22 települést érintett az óvodai megmozdulás, 9 települést az iskolai, valamint 9 települést a civil aktivitás. Kb. 1850 részvevőt becsültünk a beszámolók visszajelzései alapján.

Ezen a térképen jól láthatóak a 2020-as Komposztünnep beszámolóinak aktivitása országszerte és országhatáron kívül:

 

Összevetésre adhat alkalmat a 2019-es Komposztünnep beszámolók alapján készült google térképe is:

  

2020-ban 282 képet, 5 videót, 3 prezentációt és 43 szöveges dokumentumot kaptunk. 5 média megjelenés is volt a Határátlépők Egyesület és a Biatorbágyi Tájvédő Kör segítségével. A Kossuth Rádiónak köszönhetően (Vendég a háznál) a Humusz Szövetség is népszerűsíthette a Komposztünnepet, valamint a Zöldunió közreműködésével 7 db online magazinos megjelenésre is lehetőségünk nyílt.

December 15-ig még várjuk, hogy a Komposztünnep 2020 kutatási kérdőívet is minél többen kitöltsék. Eddig 21 fő jelzett vissza idei illetve korábbi ünnepek tapasztalatairól. Nagyon kérünk Benneteket, hogy intézményetekből minél több érintett töltse ki!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTMqWq-orFEDAj0eQrW5Evo9tnYM_D77mBF3u1NkQejTfDMg/viewform

10. komposztünnep

 

Díjazottak:

 

Óvoda

  1. Miske Óvoda és Bölcsőde, Felsőörs (nagycsoport – Nagy Zsuzsanna pedagógus)
  2. Pilismaróti Mesevár Óvoda, Pilismarót (Mazsola csoport – Markó Éva pedagógus)
  3. Gombai Gólyafészek Óvoda és Mini Bölcsőde, Gomba (Pillangó csoport - Tolvai Judit pedagógus)

Különdíj: XXII. kerületi Egyesített Óvoda Napocska Napközi tagóvodája (Botta Ágnes Sára, Gróf Judit pedagógusok és a Gólya és Rigó csoportok)

 

Iskola

  1. Esély Pedagógiai Központ Szakiskola EGYMI, Békéscsaba (Bonyhádi Péter és kollégái, valamint 8 iskolai osztályuk) 
  2. „Szól a szív" Alapítvány az alábbi helyszínen: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, EGYMI, Kollégiuma és Gyermekotthona, Budapest (Fusz Anna pedagógus és a 2. osztályosok) 
  3. Széchényi Ferenc Általános Iskola, Fertőszéplak (Jorsits-Tóth Alexandra pedagógus és az 5. és 6. osztály) 

 

Civil szervezet

  1. Biatorbágyi Tájvédő Kör, Biatorbágy (Határ Ágnes szervező)

Különdíj: Határátlépők Egyesület – Csíkszereda (Rusz-Ajtony Eszter és kollégái)

 

Rendkívül színvonalas és nagy munkátokhoz gratulálunk!  

A díjazottak nyereménycsomagját 2021.januárban adjuk postára, illetve igény szerint átvehetők a Humusz Házban is. A nyeremények felajánlásáért köszönet illeti a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet, a Zöldmatek oldalt és a Galgamenti Népfőiskolát.

mkne        zöldmatekgalgamenti népfőiskola

Minden beküldött beszámolót örömmel olvastunk, a csoportok számára e-mailben emléklapot küldünk.

 

Tartalmi téren azt mondhatjuk, hogy rendkívül sokoldalú tevékenységek zajlottak az egész országban és országhatáron túl is! Így minden tekintetben sikerült a Biodiverzitás Szuperéve témát körüljárni, bemutatni a gyerekeknek.

Már itt az elején szeretnénk hangsúlyozni, hogy a célcsoportoknak szóló ötletek csak ajánlások, nem jelentik azt, hogy csak az adott célcsoport valósíthatná meg azokat! Ha pedagógusként úgy látjátok, hogy diákjaitoknak más feladatok alkalmasabbak, nyugodtan adaptáljátok nekik azt! Például a Tündérzug mese az alsós iskolásoknak épp olyan izgalmas és érdekes lehetett, mint az óvodásoknak. De természetesen az óvodában a mesét célszerű volt megrövidíteni, vagy részletekben mesélni, mesedramatizálással kiegészíteni. Tehát a célcsoportoknak ajánlott ötletek iránymutatóak, ugyanakkor átjárhatóak. Például, ha valaki speciális igényű diáknak, egyéni fejlesztésre keres megfelelő játékos tevékenységet választhat akár az óvodai, akár a civil, akár a tantárgyak szerinti ötletek közül is! 

https://humusz.hu/komposztalj/komposztos-otletek

 

A karantén adta nehézségek megjelentek a beszámolókban (pl: szülők nem jöhetnek be az intézménybe) de azt láttuk, hogy rugalmasan megoldották a pedagógusok a kihívásokat (facebook csoportban követhető események, otthoni projektek, megfigyelések, online játékok ajánlása). A Galgamenti óvodák regionális szervezője idén Boldog, Csicsergő Óvoda volt. Ők egy „Óvodához megy a Komposztbuli” program keretében Komposztbuli játékdobozokat állítottak össze a partner óvodák nagycsoportosainak (Galgahévíz, Zsámbok, Hévízgyörk), s az előírásokat figyelembe véve átadták nekik, így közös tematikával, de mégis külön-külön zajlottak az események a csoportszobákban, a különböző települési helyszíneken.

„Óvodához megy a Komposztbuli” – 10. Komposztünnepre komposztos játékok gyűjteménye – Boldog, Csicsergő Óvoda pedagógusainak munkája galgamenti együttműködő óvodák részére 

 

Ujvári Zsolt meséjét és diavetítését 8 szervezet, (több óvoda és 2 iskola) is jelezte, hogy sikerrel bemutatta a gyerekeknek. A szerző számára megküldtük a visszajelzéseket, melyeknek nagyon- nagyon örült, s várhatóan újabb mese is készül a jövőben. További kedvelt mesék Guszti a giliszta komposztál, Hulladék Históriák, A gomba alatt, Öcsike komposztál, sőt saját mesét is írtak óvónők, Géza Giliszta Garzonjáról (Soltvadkert) illetve Giliszta Gedeonról (Hódmezővásárhely). Az apró talajlakó élőlények közül a gömböcugrókák lettek az idei év felfedezettjei és talán mondhatjuk, hogy sztárjai is. Olyan nagyon megkedvelték őket a gyerekek, hogy szívesen keresték, kutatták az avarban, komposztban, illetve megalkották őket a diaképek alapján.

Itt látható 10 perces kisfilmen követhető a gömböcugróka-vadászat, melyet Ujvári Zsolt mutat meg. Egy fotótechnikai részlettel kezdődik, majd jönnek a gömböcök! Nézzétek meg a gyerekekkel! https://www.facebook.com/zsoltujvarinature/videos/701612817457583

 

Rendkívül ötletes alkotásokban láthattuk viszont a gömböcugrókákat (krumpli, gesztenye, citrom, méhviasz, zsenília, levélnyomda kép) valamint a földigilisztákat (fonaltekerés, horgolás, harisnya, papír, gesztenye, gyurma) sőt varázsbogarak néven kitalált élőlényeket is küldtek nekünk Szentendréről a Borókák. Emellett ászkák, százlábúak, sünök, katicák és számtalan élőlény készült még, akár kupakok felhasználásával is! Talán már nincsenek is a köreinkben olyanok, hogy „nemszeretem” állatok! 

gömböcök

Felsőőrs, Miske óvoda gömböcugrókák apró krumpliból

 

Hódmezővásárhelyen a Klímanócskák (Bozókiné Szabó Ildikó ötletgazda – Szabadságtéri Tagóvoda) kezdeményezésére 12 óvoda 400 gyermeke egyedi programot vitt végbe - a sünök védelmére, az avarégetés megelőzése érdekében folytatott hatékony szemléletformálást, egyúttal klímavédelmi akciótervet is megvalósítottak. Szintén Hódmezővásárhelyen (Nádor utcai Tagóvodában) viszont a Tündérzug mese feldolgozása, diavetítés, és talajvizsgálódás zajlott 3 csoportban.

Nagyon érdekes egybeesés volt még a társasjátékok készítése. Három helyről érkeztek ilyen ötletek, melyek jól kiegészítik egymást. Kerti Kaland Csíkszeredából, Komposzmester társas a XXII. kerületi Napocska Tagóvodából Budapestről, és a Hernyócska társas Soltvadkertről (alma projekt keretben). Ez egy jövőbeli fejlesztési utat is mutat nekünk, köszönjük szépen. 

 

Beltéri komposztálás mellett döntöttek többek között a szegedi SZTE Gyakorló Általános Iskola iskolásai (4.o), a debreceni Benedek Elek Á.I. 2. osztálya (videóval), a pécsi Ökováros aktivistái és Csíkszeredában a Határátlépők Egyesület egyik tagja is.

gilisztakomposzt

Beltéri komposzt élőlényei Rusz-Ajtony Eszter „utazó kollégái” - Csíkszereda

 

Még benti játékok keretében megemlítenénk a jengát, mely jól modellezheti a biodiverzitás fontosságát (Pilismarót, Mesevár Óvoda Mazsola csoport), s ha egy-két elem kikerül, az oszlop könnyen összedől!  Illetve biztos ismert a LogiVár fajáték! Ezekkel a fa rudakkal könnyen lehet benti játékban modellezni a komposztkeretet majd aztán meg lehet építeni odakint is. (Boldog Csicsergő Óvoda - Pillangó csoport, Tatabánya Micimackó Tagóvoda, Tigris csoport, Szól a Szív Alapítvány Budapesti Vakok Intézete 2. osztályosai)

logi vár 

Előtanulmány az ujjacskáknak - komposztkeret makett a LogiVár elemekből (Vakok Általános Iskolája, Budapest)

 

Gyönyörű plakátok készültek Fertőszéplakon (Széchenyi Általános Iskola), Békéscsabán (Esély Pedagógiai Központ) illetve a kompomata Ebesen (Arany János Általános Iskola) és Biatorbágyon (Tájvédő Kör) adott felhőtlen játékra esélyt.  Egyedi memóriák készültek a talajlakók megismerése érdekében Szekszárdon (Waldorf Általános Iskola, 7. és 8. osztály), Tiszacsegén (Városi Óvoda Katica csoport) és Boldogon is (Csicsergő Óvoda - Cica csoport). A Dobble Composttal is fergetegeset játszottak sokan (Gomba, Békéscsaba, Galgahévíz, Boldog, Ebes).

komposzt memori

Laminált párosítós - memória talajlakókkal - Szekszárd Waldorf Á.I. 8. osztály alkotása

 

Burgmann Nóra online feladataival (zöldmatek.hu) is többen megpróbálkoztak és nagyon jónak találták (Békéscsaba, Ebes, Szeged).

 

Múzeumpedagógiai foglalkozásra, kiállításra tudtak elmenni Békéscsabán az Esély Pedagógiai Központ szakképzős diákjai.

múzeumpedagógiai

Múzeumpedagógiai foglalkozás Békéscsabán szakiskolásoknak – Esély Pedagógiai Központ

 

Aktív kinti munkálatokról sok-sok pályázó beszámolt (avargyűjtés – s a „levelező” kialakítása a homokozó mintájára (Határátlépők), terménybetakarítás, komposztáló környékének vizsgálata, kirándulás, séta, tanösvény látogatás). 

levelező

„Levelező” – a homokozó mintájára, szalmabálákkal körülvett területre frissen hullott faleveleket hordani, s ebbe lehet ugrálni – Csíkszereda, Határátkelők Egyesület.

 

Volt, ahol új komposztkereteket építettek, sőt a komposztkas fonásába is belevágtak (Hódmezővásárhely HOE Süni csoport, Tatabánya Micimackó tagóvoda Tigris csoport).

 

A talajlétra, mint a talajrétegeket feltáró és kutató módszer nagyon ötletes, a fertőszéplaki 5. és 6. osztályosok ezzel vizsgálódtak. Speciális igényű gyermekekkel is lehet talajvizsgálatokat végezni, szép példáját küldte el nekünk Jászberényből (Szent István körúti EGYMI) Gulyás Sándorné, Budapestről (Vakok Intézete) Fusz Anna. 

talajlétra

Fertőszéplak (Széchenyi Általános Iskola 5. és 6.o) – Talajlétra vizsgálat

 

Ásónyomnyi talajvizsgálatokat majd minden óvodai csoportban megvalósítottatok! Visszajelezték nekünk az óvónők, hogy érdemes ilyen kutatásos, megfigyelős, gondolkodtató feladatokkal is megszólítani az óvodásokat! Gombai óvodában egy ötletes nagyítóval (fókuszálóval) is találkozhattak hetekig a gyerekek, melyet kiürült mosogatószeres flakonból készítettek a pedagógusok!

Ásónyomnyi talajvizsgálatok, illetve 5 literes mosogatószeres flakon, mint mikroszkóp – Gomba, Gólyafészek Óvoda

 

Iskolakerti őszi tevékenységek bőven zajlottak idén is. Komposztkeretek készítése, komposztálók feltöltése levelekkel, magaságyások készítése, talajtakarás, ágdarálás, Fertőszéplakon, Nyíregyházán, Békéscsabán. Erdélyben pedig komposztáló szépségversenyt is hirdettek a Határátkelők és további civil partnereik.

 

A civil szféra idén 4 pályamunkával jelzett nekünk vissza, 7 szervezetet/9 települést érintve! 

Pécsen (Ökováros Alapítvány) a beltéri komposztálást tanították workshop keretein belül. 

 

Biatorbágyon a Tájvédő Kör egy délután kinti, interaktív, vegyes korosztálynak szervezett eseménnyel hívta fel a város lakosainak figyelmét a komposztálásra. Plakátjukat itt láthatjuk: 

biatorbágyi tájvédő kör

Plakát a szabadtéri rendezvényre a 10. Komposztünnep alkalmából Biatorbágyon

 

Itt hangzott el „Nem kell félni a komposztálástól!” Baranyai Vitália 45 perces előadása – itt érhető el. 

Romániában Csíkszeredában, Csíkszentmártonban szerveztek előadásokat (beltéri komposztálásról is), interaktív játékokat, permakultúrás tanulmányi kirándulást (Gyergyó), komposzt szépségversenyt. A homokozó helyett „levelezőt” alakítottak ki gyermekeknek. Kerti kaland társast fejlesztettek. 4 média megjelenéssel hangsúlyozták a témát s mint írták, a vírus mellett az ősz a komposztról szólt Erdélyben a Határátlépők Egyesületének szervezésében.

Hátrányos helyzetű településeken a közösségi kertészkedést tanítják a Pillangó Fejlesztések Egyesület munkatársai, így Nagydoboson és Szamosszegen tudtak ásónyomnyi vizsgálatokat, komposztos ötleteket megvalósítani az idén gyerekek és felnőttek bevonásával.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a 10. Komposztünnep nagyon sok izgalmas újdonságot hozott, s még további új utakat nyitott!

 

maszatos kezek

Éljenek a maszatos kezek! Dolgos munkához illően, aztán irány a kézmosás. (Gomba, Gólyafészek óvoda)