Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékmentes menstruáció: fél éve nem használok eldobható eszközöket

  • 2020. június 17.
  • CsViki

Bár a konyhánkban még bőven lenne mit zöldíteni, a fürdőszoba hulladékcsökkentése kapcsán folyamatos sikerélményeim vannak. Alig vártam, hogy beszámolhassak arról, fél éve egyetlen tampont vagy betétet se dobtam a kukába… és máshova sem. Megtaláltam ugyanis azt a két terméket, amivel ki tudom váltani az egyszer használatos, eldobható menstruációs eszközöket - írja Mengyán Eszter a holyduck.hu-n.

Hogy kerül a hulladékmentes menstruáció témája a blogra?

Olyan termékeket kezdtem el használni, amelyeknek közük van a varráshoz és a textilekhez is, ezért gondoltam, hogy írok a tapasztalataimról. Korábban is előfordult már, hogy az öltözködésen kívül megjelentek a környezettudatossággal kapcsolatos egyéb témák is a blogon, és szeretném folytatni ezt a vonalat.

A hulladékmentes menstruáció témája már akkor érdekelt, amikor a VOUS magazinnál dolgoztam főszerkesztőként. Tudom, hogy sokak számára az öltözködés áll az utolsó helyen, ha a hulladékcsökkentésről van szó, nekem viszont pont a ruhavásárlás, illetve ruha-nemvásárlás témája hozta meg a löketet ahhoz, hogy az életem egyéb területein is változtassak – több-kevesebb sikerrel.

Tudom, hogy mindenkinek megvan a maga útja és sorrendje, ha a hulladékcsökkentésről van szó, és nem lehet egyiket sem igazán összehasonlítani a másikkal, de én meglehetősen gyorsan eljutottam addig a pontig, hogy nem szeretnék több eldobható betétet és tampont használni. (Érdekes egyébként, mert a konyhában közben a mai napig megjelennek egyszer használatos műanyag zacskók, amit – feltételezéseim szerint – sokkal egyszerűbb lenne elkerülni. Bizonyára megvan ennek is a magyarázata, csak még nem találtam meg.)

Elég volt néhány megdöbbentő adat ahhoz, hogy ne akarjam azokat a termékeket használni, amelyeken szocializálódtam. Pedig emlékszem, amikor anyu azt mondta, milyen szerencsés vagyok, hogy ilyen fantasztikus tamponok és betétek léteznek. Bezzeg neki kész kínszenvedés volt a menstruáció. Nem csodálom, ha az előttünk lévő generáció nem érti, miért akar valaki a mosható betéttel „szenvedni”, amikor van ennél sokkal egyszerűbb és könnyebb megoldás.

Csak az a baj, hogy ennek az egyszerűbb és könnyebb megoldásnak komoly ára van, amellyel akkor is jó tisztában lenni, ha valaki még nem áll készen a változtatásra.

 

Az első termékek, az első pozitív tapasztalatok és csalódások

Jó néhány cikket végigolvasva és belépve néhány Facebook-csoportba nemcsak interjút készítettem Csete Mónikával, az Emilla termékek kitalálójával, hanem azzal a lendülettel meg is rendeltem az első mosható betéteimet is. Emellett elkezdtem magam méricskélni, figyeltem a testemet, és megvásároltam egy intim kelyhet is, amelynek használatához nagy reményt fűztem.

A kezdők szerencséjének tudom be, hogy az első két hónapban aránylag jól működött számomra az intim kehely, a harmadik és negyedik hónap azonban keserű tapasztalatokat hozott. Végül úgy voltam vele, a kehellyel majd akkor próbálkozom újra, ha eljön az ideje, addig marad az eldobható tampon és a mosható betét kombinációja – végül is ez is valami.

A mosható betét ugyanis maximálisan bevált. Megfelelő méretet rendeltem, szeretem az anyagát is. Használat után hideg vízzel kiöblítem, makacsabb folt esetén marhaepe-szappannal kezelem. Ezután van, hogy kézzel mosom ki, van, hogy mosógépben, a fehérneműkkel együtt. A mosható betét önmagában azonban nem adta meg a kellő biztonságot, ezért használtam mellette tampont. Mindez egészen addig így volt, amíg nem találkoztam egy új termékkel.

A cikk folytatását a holyduck.hu-n olvashatjátok. Rengeteg hasznos információt nyújt pl. az alábbi témákban: a menstruációs bugyi és a mosható betét használata, magyar gyártók (Hip-hip, Redy, Emilla), rettegett kérdések ("Nem kényelmetlen/büdös/meleg/zavaró?").

 

Szerző: Mengyán Eszter

Szöveg és kép forrása: holyduck.hu