Főtt ételek tárolása – Légy tudatos, dobj ki kevesebbet!

  • 2024. május 15.
  • Jakab János

Mindenkinek megvan az érzés, amikor megmarad még egy adag a vacsorából, vagy túl sok rizs készült az ebédhez. Vajon mi lesz a maradék sorsa? Csípőből a kukában landol, vagy dobozokba kerül, és a hűtőben köt ki? Jó érzésű és környezetbarát emberként a másodikra voksolnék. De vajon helyesen tároljuk a maradékot? Meddig és milyen körülmények között érdemes hűteni az előző napi ételeket?

Mindennek a kulcsa a tervezés és a helyes kivitelezés. De mit ér a terv, ha az adagokat nem tudjuk jól kimérni? Ez egyébként is lehetetlen feladat: a magunk és mások étvágyát nem lehet előre eltervezni. Így a maradék szinte garantált. Ellenben: ha a tárolási folyamat helyes, ha megfelelő ideig és megfelelő hőmérsékleten hűtöd az ételeket, jó eséllyel sokkal kevesebbet kell majd romlottan kidobálnod, és így az élelmiszerpazarlás gonosz szörnyét is kordában tudod tartani.

 

sites

 

A maradék 3 ellensége

Az el nem fogyasztott főtt ételeknek 3 ellenségük van: a levegő, a nedvesség és a baktériumok. A hűtött maradékok általában 4-5 napig elállnak, ha megfelelően lezárva tárolod őket. A fagyasztott élelmiszerek akár hónapokig is elállhatnak az állandó fagypont alatti hőmérsékleten, bár nem megfelelően tárolva a fagyasztó sem életbiztosítás.

 

Ha az a célod, hogy a maradékok a gyomrodban és ne a kukában végezzék, hogy megfékezd az élelmiszerpazarlásod, biztosíts elegendő helyet a hűtődben és a fagyasztóban a megfelelő tároláshoz! Lehet, hogy kellemetlen gyomorbántalmakról beszélni, de a helytelenül tárolt élelmiszer a legfőbb oka a mosdóba rohangálásnak. Nézzük meg, mit tehetsz annak érdekében, hogy a gyomrod hálás és ne túlterhelt legyen.

 

Lépések, amelyeket mindenkinek meg kellene tennie

Mindenekelőtt győződj meg arról, hogy az ételt megfelelően megfőzték és biztonságosan fogyasztható. Bizony, a főzés közben és után is érhetnek meglepetések. 5 °C és 60 °C között szaporodnak leginkább a baktériumok. Ez azt jelenti, hogy az ételt az elkészítése után melegen kell tartani (60 °C-on vagy melegebb hőmérsékleten), hogy megakadályozd a baktériumok elszaporodását.

 

Ha kíváncsiak vagytok további részletekre és érdekel titeket Granát-Galló Tímea cikke, akkor ide kattintva tudjátok folytatni az olvasást.

Cikk és képek forrása: greendex.hu