Főtt ételek tárolása – Légy tudatos, dobj ki kevesebbet!
Mindenkinek megvan az érzés, amikor megmarad még egy adag a vacsorából, vagy túl sok rizs készült az ebédhez. Vajon mi lesz a maradék sorsa? Csípőből a kukában landol, vagy dobozokba kerül, és a hűtőben köt ki? Jó érzésű és környezetbarát emberként a másodikra voksolnék. De vajon helyesen tároljuk a maradékot? Meddig és milyen körülmények között érdemes hűteni az előző napi ételeket?
Mindennek a kulcsa a tervezés és a helyes kivitelezés. De mit ér a terv, ha az adagokat nem tudjuk jól kimérni? Ez egyébként is lehetetlen feladat: a magunk és mások étvágyát nem lehet előre eltervezni. Így a maradék szinte garantált. Ellenben: ha a tárolási folyamat helyes, ha megfelelő ideig és megfelelő hőmérsékleten hűtöd az ételeket, jó eséllyel sokkal kevesebbet kell majd romlottan kidobálnod, és így az élelmiszerpazarlás gonosz szörnyét is kordában tudod tartani.
A maradék 3 ellensége
Az el nem fogyasztott főtt ételeknek 3 ellenségük van: a levegő, a nedvesség és a baktériumok. A hűtött maradékok általában 4-5 napig elállnak, ha megfelelően lezárva tárolod őket. A fagyasztott élelmiszerek akár hónapokig is elállhatnak az állandó fagypont alatti hőmérsékleten, bár nem megfelelően tárolva a fagyasztó sem életbiztosítás.
Ha az a célod, hogy a maradékok a gyomrodban és ne a kukában végezzék, hogy megfékezd az élelmiszerpazarlásod, biztosíts elegendő helyet a hűtődben és a fagyasztóban a megfelelő tároláshoz! Lehet, hogy kellemetlen gyomorbántalmakról beszélni, de a helytelenül tárolt élelmiszer a legfőbb oka a mosdóba rohangálásnak. Nézzük meg, mit tehetsz annak érdekében, hogy a gyomrod hálás és ne túlterhelt legyen.
Lépések, amelyeket mindenkinek meg kellene tennie
Mindenekelőtt győződj meg arról, hogy az ételt megfelelően megfőzték és biztonságosan fogyasztható. Bizony, a főzés közben és után is érhetnek meglepetések. 5 °C és 60 °C között szaporodnak leginkább a baktériumok. Ez azt jelenti, hogy az ételt az elkészítése után melegen kell tartani (60 °C-on vagy melegebb hőmérsékleten), hogy megakadályozd a baktériumok elszaporodását.
Ha kíváncsiak vagytok további részletekre és érdekel titeket Granát-Galló Tímea cikke, akkor ide kattintva tudjátok folytatni az olvasást.
Cikk és képek forrása: greendex.hu