Eddig csak hulladék volt – most értékesebb lehet, mint hinnénk

Környezetbarát csomagolóanyag fejlesztésén dolgoznak indiai kutatók, akik egy mellékterméket hasznosítanának újra innovatív módon.
Az indiai Visvesvaraya National Institute of Technology (VNIT) és a Central Citrus Research Institute (CCRI) együttműködésében olyan biológiailag lebomló csomagolóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amely narancshéj-hulladékból készül. A cél nemcsak a műanyag csomagolóanyagok kiváltása, hanem a mezőgazdasági melléktermékek értékes, újrafelhasználható alapanyaggá alakítása is.
A narancslégyártás során keletkező nagy mennyiségű narancshéj eddig főként hulladékként végezte, vagy alacsony értékű melléktermékként hasznosult. Az indiai kutatók most olyan technológiai eljáráson dolgoznak, amellyel ebből az anyagból fenntartható, nagy hozzáadott értékű csomagolóanyagot állíthatnak elő. A fejlesztés során a narancshéjban található rostokat és természetes polimereket használják fel olyan anyag létrehozásához, amely biológiailag lebomló és komposztálható.
A cél nemcsak a műanyag csomagolóanyagok kiváltása, hanem a mezőgazdasági melléktermékek értékes, újrafelhasználható alapanyaggá alakítása is. A tervek szerint az így kapott anyag kiválóan alkalmas lehet élelmiszerek, italok és egyéb termékek csomagolására, mindezt teljes mértékben fosszilis alapú műanyagok nélkül.
Forrás: agroinform.hu