Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ehető házakat építenének cement formált élelmiszer-hulladéból

  • 2022. június 22.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A klíma- és egészségtudatos meseírók talán már fantáziáltak arról, hogy mézeskalácsház helyett komposztkunyhóba költöztetnék a Jancsi és Juliska gonosz boszorkáját, de talán ők sem hitték volna, hogy ez megvalósítható. Macsida Kota és Szakai Juja, a Tokiói Egyetem kutatói pedig éppen olyan technológiával álltak elő, amely nagyon közel áll az ehető ház ötletéhez. A két japán tudós olyan módszert fejlesztett ki, amellyel sikeresen alakítanak élelmiszer-hulladékot potenciálisan ehető cementté - írta szerdán az AP.

 

A kutatók elmondása szerint ráadásul az általuk előállított termék szakítószilárdsága közel négyszerese az általánosan használt betonnak. Macsida és Szakai azt reméli, hogy az újfajta építőanyag csökkentheti az élelmiszer-hulladékhoz kapcsolódó problémákat, például azt, hogy a hulladéklerakókban elásott maradék rengeteg metánt bocsát ki magából. 

Szakai, a Tokiói Egyetem ipartudományokkal foglalkozó intézetének docense eredetileg fenntartható anyagokat kutatott, amelyek képesek lehetnek a cement-alapú beton kiváltására, de végül egy új technológiát dolgozott ki erre – először porított fát vetett alá hőkompressziónak. A szárításból, porításból és kompresszióból álló, háromlépcsős folyamatot egyszerű eszközökkel végezték el, olyanokkal, amelyek a kutatók szerint akár az Amazonon is beszerezhetők.

Később tanítványával, Macsidával ezt a módszert próbálták ki élelmiszer-hulladékkal is. Korábbi kísérletekben az élelmiszer-hulladékot műanyaggal vegyítették, hogy az anyagok jobban összeálljanak. Több hónapnyi kísérletezés során azonban a két kutató arra jött rá, hogy a cement a megfelelő hőmérsékleten és nyomás alatt műanyag nélkül is megfelelően megköt. 

Az írás folytatását ide kattintva elolvashatod.

A kép forrása: quibit.hu