Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alkoss az esőerdőkért! - környezetvédelmi pályázat

  • 2019. november 08.
  • CsViki

Hozd nyilvánosságra a véleményed egy képpel, festménnyel, rajzzal, hanganyaggal, videóval novellával vagy akár verssel is! A Jane Goodall Intézet és a SzóKiMondóka pályázati kiírása.

A világ minden táján pusztító erdőtüzek intő jelet küldenek mindannyiunknak. Az erdők védelme közös felelősségünk. Nem hagyhatjuk egyedül a szegény országokat azzal a hatalmas feladattal, hogy megvédjék a Föld tüdejének számító esőerdőket. Ebből a felismerésből született a Jane Goodall Alapítvány művészeti alkotói pályázata.

Az olajpálma-ültetvények végeláthatatlan, monoton sora váltja fel az addigi sokszínű őserdei ökoszisztémát, mindezt a biodízel, az élelmiszerek, valamint a kozmetikai- és tisztítószerek egyik alapvető alapanyagaként, amely túl olcsó, túl nagy hozamú és túl jól hasznosítható. Mindezeket megesszük, magunkra kenjük, de még házikedvenceink számára is ezt adjuk, anélkül, hogy eszünkbe ötlenének az égő esőerdők, menekülő orángutánok, a haldokló kisebb állatok és a füst, amely még az űrből is látszik. A leginkább bio üzemanyagként használt pálmaolaj (pálmamagolaj) az élelmiszeriparban is jelentős mértékű szerepet tölt be, de egyes kozmetikai- és tisztítószerek alapanyagául is szolgál.

A rendkívül nagy mennyiségben történő felhasználás komoly következményeként tapasztalhatjuk a folyamatos erdőirtásokat, az olajpálma ültetvények pedig súlyosan veszélyeztetett fajok fennmaradását is kétségessé teszi.

Már azzal is sokat tehetünk az esőerdők védelmében, hogy elkerüljük azokat a termékeket, melyek pálmaolajat tartalmaznak. Nézzük meg az összetevőket a nápolyik, pékáruk, töltött csokik, mogyorókrémek, pirított magok, kekszek, pattogatott kukorica, kozmetikumok, stb. feliratán. Ne vegyük meg, ha tartalmaz pálmaolajat, pálmamagolajat, pálmazsírt, palmitate-ot, stb.!

 

A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a következményekre, amelyet elkényelmesedett életünk okoz a világ másik szegletén. Ha úgy érzed, hogy ez fontos a számodra és szeretnéd megosztani másokkal is a véleményedet ezzel kapcsolatban, akkor indulj Te is a pályázaton!

 

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, akkor látogass el a következő oldalakra:

https://tudatosvasarlo.hu/

https://www.janegoodall.hu/

https://holnaputan.hu/

 

Jelentkezés a pályázatra

A pályázatokat a [email protected] címen várják (csak az erre a címre érkezett műveket tudják elbírálni). 

A pályamű mellé mindenkinek mellékelnie kell egy adatlapot, melynek hiányában a mű nem kerül majd elbírálásra. Az adatlapnak tartalmaznia kell a nevező hivatalos nevét, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, a pályamű címét, a mű kategóriáját.

 

A következő kategóriákban lehet nevezni:

Képzőművészeti: rajz, festmény, szobor, stb.

Irodalmi: novella, vers, próza, mese, stb.

Zene: dal, hangszeres mű.

Egyéb (Aki ezen kategórián belül szeretne nevezni, az vállalja, hogy pályaműve más, a fentebbi kategóriákba nem besorolható, egyéb művekkel kerül majd elbírálásra.)

 

Pályázati anyagok feltöltése, valamint a pályázat véglegesítése

Egy pályázó maximum 3 pályamunkával nevezhet. Az érvényes pályázat feltétele a pályamű címének megadása és az adatlap elküldése.

 

Határidő

A pályázatok leadási határideje: 2019. december 20. 12:00 óra. A határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni. Nincs nevezési/részvételi díj.

 

Zsűrizés , díjazás

A zsűrizés időpontja: 2019 december. A zsűri valamennyi, érvényes pályázatot benyújtott pályázó pályaművét áttekinti és többfordulós zsűrizés során bírálja el. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő pályaműveket. A zsűri az 1. fordulóban, az ún. előzsűrizés során, a kategória kiírásoknak megfelelően előszűri a pályaműveket, azzal a céllal, hogy a következő fordulóba csak a kategória tartalmának megfelelő, szakmailag és technikailag kifogástalan pályaművek kerüljenek. A további fordulók során a zsűri tovább szűkíti a kategóriák képanyagait, míg végül kialakítja a döntőbe jutott képek végső sorrendjét. A zsűrizés anonim módon történik.

 

A zsűri

A pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai az érintett szakmák, diszciplínák képviselői (pl.: reklám, művészet, társadalomtudományok, kritika, civil szféra). A különdíj elbírálásakor a zsűri kiegészül a különdíj felajánlójának képviselőjével. A Kiíró felhatalmazza a zsűrit, hogy a saját maguk által megállapított szempontrendszer alapján tetszésük szerint válasszanak be vagy hagyjanak ki pályamunkákat, valamint saját ízlésük szerint ítéljék oda a meghirdetett díjakat. A díjazás A zsűri az 1., 2., 3., valamint a különdíjak nyertesét a fő témára beérkezett alkotások közül választja ki.

 

Díjátadás

A díjátadást egy rendezvény keretében/postai úton bonyolítják le. A nyerteseket előre értesíti a Kiíró.

 

Pályázati feltételek

Pályázat kiírója a Jane Goodall Intézet nonprofit szervezet. Jogi és személyi feltételek: Érvényesen pályázhat minden természetes személy. Pályázni csoportosan is lehet. A pályázat Kiírójának tagjai, tisztségviselői, alkalmazottai, illetve a felsoroltak hozzátartozói és közeli hozzátartozói nem pályázhatnak.

 

Alkoss az esőerdőkért! - környezetvédelmi pályázat

 

Forrás és további információ: Jane Goodall Intézet FB oldala