Saláta hírek

2024. április 03.

A Magosfa Alapítvány műhelymunkát szervez elsősorban 9-12 éves gyerekeket oktató pedagógusok, környezeti nevelők részére. A műhelymunka keretében bemutatják a "Tanuljunk a természettől – fenntarthatóbb jövő a természet ötleteivel” (BioLearning for the Future) c. projekt keretében kidolgozott oktatóanyagokat, eszközöket, játékkártyát. 

Biomimikri dióhéjban: Mi az összefüggés a jégmadár és a japán szuper-expresszek között? El tudunk-e törni egy tojást a tenyerünkkel? Lehet-e valami színes festékanyag nélkül?
A fenti kérdések mind a biomimikri témakörébe tartoznak. Ez a – fenntarthatóságot is szem előtt tartó – tervezési módszer a természettől kölcsönöz ötleteket. Több tudományterület eredményeit és módszereit is felhasználja, az oktatásban is kiválóan alkalmazható.

2024. március 25.

Idén már 33. alkalommal kerül megrendezésre a Környezet- és Természetvédő Civil szervezetek Országos Találkozója. Röviden csak Zöld OT-ként emlegetjük. A Humusz 2024-es szótárának egyik leggyakrabban használt kifejezése ez, hiszen idén mi vagyunk a főszervezők. A rendezvény célja a szakmai diskurzus mellett a kapcsolódás és együttműködés erősítése is. A civil szervezetek mellett nagyon nagy szeretettel várjuk a magánszemélyek, pedagógusok, fiatalok jelentkezését, valamint a zöld átállásért dolgozó vállalatok munkatársaira is számítunk. 

A Budai Tájvédelmi Körzet szívében található Nagykovácsi ad otthont a 2024-es Zöld Országos Találkozónak. A gyönyörű természeti környezetben megbújó községben találjuk a Teleki–Tisza-kastélyt egy csodálatos park ölelésében. Aki ide betér, garantáltan felüdül.

A találkozón kapacitásfejlesztő és élményközpontú workshopok, aktivitások, valamint közösségi programok is helyet kapnak. Reméljük, hogy mindenki megtalálja a számára vonzó zöld programot.

2024. március 08.

A Föld Napjához közeledve a zöld szervezeteknél égnek a telefon és email vonalak, mindenhova hívnak minket is, hogy tartsunk programokat. Ennek egyrészt örülünk, másrészt sajnos nem minden felkérést tudunk elvállalni. Ha Te is úgy érzed, hogy iskoládban szívesen tartanátok szakmailag is megalapozott, hiteles programokat, akkor az alábbi online képzést Neked találta ki a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A képzés ideje:        2024. március 19. kedd, 17:00 – 18:30

A képzés helyszíne a zoom felület.

2024. február 29.
  • Az E.ON Hungária Csoport második alkalommal hirdeti meg „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát, melynek célja a gyerekek környezeti fenntarthatóságra nevelése 
  • A pályázatra gyerekekből, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, akik elkötelezetten tennének a szebb, zöldebb jövőért 
  • A legjobb programok megvalósulását összesen 25 millió forinttal támogatja az energiavállalat, intézményenként akár 2,5 millió forint is pályázható
  • A zsűrit Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója és dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató mellett a fenntarthatósághoz kapcsolódó szakemberek és közéleti szereplők alkotják, egy pályázatot pedig a közönség juttathat a győztesek közé

A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére idén újra meghirdeti a „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát az E.ON Hungária Csoport. A pályázatra olyan közösségek jelentkezését várják, amelyek elkötelezetten tenni akarnak a fenntartható jövőért. Ezek lehetnek diákokból, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai csoportok. 

 

2024. február 22.

Az Erdei Vándor több mint vándortábor: közösségi hasznossággal bíró ügy, amely a felnőtt élet felé közelítő generációk számára ad természetközeli élményt, környezettudatos szemléletformálást, az erdőben megtapasztalható értékek sokaságát, ezzel pedig összességében jelentős mértékben járul hozzá a magyar társadalom szemléleti fenntarthatóságához.

 

A díjról

Az Erdei Vándortáboroknak 2022-ben lettek először Nagykövetei, akik a táborozó fiatalok közül, pályázat útján lettek kiválasztva. Most először szervezik meg az Erdei Vándor Nagykövet Awardot, ahol felnőttek, vállalkozások és civil szervezetek közül, 5 kategóriában, online szavazás útján választják ki 2024 Nagyköveteit! A kategória győzteseket április 22-én, a Föld napján fogják kihirdetni.

 

2024. január 18.

Újra kötődni a Természethez a KÉPZELET-MOZGÁS-ALKOTÁS-JÁTÉK segítségével

 

Számtalan módja van, hogy hogyan kapcsolódjunk a természet csodálatos kincseihez. Amikor kapcsolódunk a Természethez, akkor megérezzük, felismerjük, hogy a részei vagyunk, és felelősséggel tartozunk iránta. Az IllaBerek Műhely ezt a kötődést segíti elő új utakat keresve a természet-játék-élmény és mesepedagógia felhasználásával.

Az IllaBerek Műhely az óvodás és kisiskolás korú gyermekekkel dolgozó pedagógusoknak , nevelőknek, illetve szülőknek szeretne olyan, újszerű módszert adni, ami elősegíti a természethez való igazi kapcsolódást, tiszteletet, és újra építi a természettel való egység érzését.

2024. január 02.

Több mint 300 köbméter hulladékot szedtek össze a fővárosi közterületekről a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF köztisztasági divíziójának munkatársai január 1-jén, a szilveszteri ünnepléseket követően.

Mint írták, már reggel 6 órakor megkezdték a kezelésükbe tartozó közterületek takarítását, egész nap kézi és gépi erővel dolgoztak az óévbúcsúztató közterületi rendezvények helyszínein, valamint a Kis- és a Nagykörúton, az aluljárókban és azok környékén. A tájékoztatás szerint a szilveszter utáni takarítást a Budapesti Közművek 230 köztisztasági takarító munkatársa, valamint 40 járműve végezte.

2023. december 18.

A 2023-as Komposztünnep felhívásban az év emlősére, a vakondra is felhívtuk a figyelmet. Összefoglalónkban betekintünk a legjobb pályamunkák közé és kihirdetjük az idei év nyerteseit. Természetesen minden részt vevő csoportnak elismerés jár. Köszönjük, hogy velünk együtt ünnepeltétek a komposztálást idén is.

2023-as év komposztünnepét a következő gondolatokkal kezdtük, emlékeztek? Egyrészt az év emlőse a vakond, így reá irányítottunk kiemelt figyelmet. Tudjuk, hogy a kertészek sokszor megorrolnak a kis furkászra, így igazán megérdemli, hogy hangsúlyozzuk azon jó tulajdonságát, ahogy a kártevő pajorokkal, férgekkel elbánik.

2023. október 13.

Az Act Local! Green Startup Challenge egy középiskolásoknak szóló országos üzleti fenntarthatósági verseny, ami azt a célt tűzte ki, hogy megmutassa a diákoknak, mennyire elengedhetetlen a fenntarthatóság és a vállalkozói gondolkodás együttműködése a jövőnk érdekében.

A 3 fordulós kihívás során a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy valódi projekteken dolgozzanak, amelyek nem csak a környezetet védik, hanem vállalkozói készségüket is fejlesztik. Ezek mellett betekintést nyernek zöld civil szervezetek munkásságába is, mindezt értékes nyereményekért!

A felhívás a BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum jelenlegi és egykori diákjaitól érkezett, akik kezdeményezték iskolájukban, hogy több cselekvés legyen a fenntarthatóságért.

 

2023. október 06.

Egyre több intézmény dönt a fenntarthatóság mellett. A Budapest XVI. Kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium is közéjük tartozik. Hosszú utat tett meg az intézményi szinttől a nemzetközi kapcsolatokig. Ennek az utazásnak egyik mérföldkövét mutatja most be az intézmény októberben.

Az első törekvéseket 2008-ban az ökoiskolai cím megszerzése és megtartása motiválta. A kitartó munka díja az örökös ökoiskolai cím elnyerése volt. A fenntarthatóság azonban egyike azon témáknak, amelyek globálisan érintik az emberiséget, és ennek megfelelően az innováció és tanulás is globális szinten zajlik. Elengedhetetlenné vált ezért, hogy az iskola tanuljon másoktól, megismerjen nemzetközi tapasztalatokat.

2023. szeptember 18.

Az október 10-én esedékes Komposztálási Ünnepnaphoz kötődően a Humusz Szövetség és a Galgamenti Népfőiskola idén is felhívást intéz oktatási intézmények, civil közösségek számára. 

Arra buzdítunk minden csoportot, közösséget, hogy október során valósítson meg olyan aktivitást, ami a komposztáláshoz kötődik. Célunk, hogy az elmúlt évek sikeres akcióit folytatva minél több helyen felhívjuk a figyelmet a komposztálás jótékony hatásaira.

 

2023. szeptember 15.

Idén is megrendezésre kerül a Globális Nevelés Hete témahét, melynek keretében immár a világ több mint 40 országában szerveznek civil szervezetek, oktatók, iskolák és egyéb intézmények társadalmi kihívásokkal, környezeti problémákkal és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos informatív és figyelemfelkeltő programokat. A témahét és az ahhoz való csatlakozás iránt érdeklődők számára online tájékoztató alkalmat szervez a HAND Szövetség 2023. október 11-én.

A témahét hazai koordinálásás évek óta végzi a HAND Szövetség. Szeretnék, ha idén minél több emberhez eljutna a híre, és minél több érdeklődő és érintett csatlakozna a kezdeményezéshez, válna a Globális Nevelés Hete hálózat tagjává.


Csatlakozz Te is a kezdeményezéshez!

2023. szeptember 14.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség , a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége idén is felhívást intáz oktatási intázmények és csoportok számára. Idén a közösség és annak ereje a kampány központi gondolata és ehhez igazodnak a feladatok. Az iskolai kampányhét megrendezésére a korábbinál még hosszabb időszak áll rendelkezésre, 2023. szeptember 1. és november 10. között, akár az őszi szünet után is lehet még a feladatokon dolgozni. 

Helyi kampányidőszak

Az iskolák maguk dönthetik el, hogy mikor szervezik meg a helyi kampányt 2023. szeptember 1. és november 10. között, így az kapcsolódhat az Európai Mobilitási Héthez, az október 10-i Komposztálási Ünnepnaphoz vagy más jeles naphoz, időszakhoz is. A helyi kampányidőszak legalább öt napos legyen, de lehet akár több hetes is. A beszámolók beküldésének határideje 2023. november 17.

 

Jelentkezés

Jelentkezni a jelentkezési lap határidőre történő kitöltésével lehet az alábbi linken:

2023. augusztus 25.

6+1 állomásból álló Nulla Hulladék Tanösvényt mutat be a Humusz Szövetség. Újbuda zöld oázisában, nagy házak és lombos fák árnyékában bárki megismerkedhet a hulladékmentes életmód lépéseivel. Mi történik a tárgyainkkal ha nem vigyázunk, és mi történehetne, ha tudatos fogyasztóvá válnánk? Az ösvényt járva, a Patkós Stúdió gyönyörű interaktív tábláin keresztül eljuthatunk a hulladéklerakótól a komposztálásig, sőt még azon túl egészen a zöld otthonig.

A Nulla Hulladék Tanösvény célja, hogy ismereteket adjon át a hulladékgazdálkodás, a megelőzés és a felelős fogyasztás témáiban. Elgondolkoztat és közben élményt nyújt.

 

A Tanösvény bárki által megtekinthető, a Humusz Ház nyitvatartási idejében, azaz hétköznapokon 9.00-17.00 óra között.

 

A Nulla Hulladék Tanösvény hivatalos megnyitó eseményére 2023. szeptember 23-án délelőtt kerül sor.

Csoportokat szeptember 18-tól tudunk fogadni.

 

2023. április 18.

Dicsőség a sulinak és az ovinak - segítség a Földnek

Fenntarthatósági pályázatot hirdet az E.ON iskolai és óvodai közösségeknek - összesen 25 millió forintot osztanak szét a nyertesek között

Első alkalommal hirdeti meg az E.ON Hungária Csoport “A Föld bajnokai” pályázatát, melynek célja a környezeti fenntarthatóságra nevelés népszerűsítése és támogatása. A pályázatra olyan diákokból, tanárokból vagy akár szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, akik elkötelezetten tesznek a fenntartható jövőért. 

A közösségek maximum 2,5 millió forint összegű támogatásra nyújthatnak be pályázatot.

2023. április 05.

Tegyük tehát másképp, jobban és hatékonyabban! Mi kell ehhez? Együttműködés és hosszú távú stratégia (gondolkodás).

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 2023. április 26-27-én – a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódva – kétnapos, a szemléletformálással foglalkozó szakmai konferenciát szervez, amelyre hívják és várják tagjainat, partnereiket.

Az első napon, április 26-án kerül sor az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló Szemléletformálási konferenciára.

A második napon, április 27-én a KSZGYSZ közreműködésével zajló „5 ország 1 folyó” – környezeti nevelés határok nélkül című eseményre várják az érdeklődőket.

 

Az új körülményekhez kell és lehet alkalmazkodni, folyamatosan keresve a megújulás lehetőségeit. Ez a folyamatos és rendszerszintű munka tartalmi, formai megújulást kíván, új szakmai közeget, közösségeket teremt és megannyi lehetőséget nyújt a sikeresebb szemléletformálásra.

 

2023. február 17.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai együttműködésben a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével „SÉF the World!” címmel háromfordulós környezetvédelmi vetélkedőt hirdet 7–12. osztályos diákok 3-4 fős csapatai számára.

A vetélkedő témája:

Fenntartható és egészséges étkezés a húsfogyasztás csökkentésével.

A vetélkedő célja:

A heti húsmentes étkezési nap bevezetésének megismertetése és népszerűsítése.

2023. január 25.

A pályázat kiírói elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelemben. A fenntartható jövőért végzett több évtizedes munkájukban kiemelt partnerként tekintenek a pedagógusokra, környezeti nevelőkre, a jelenkori diákokra valamint az őket nevelő családokra és oktatási intézményekre. Olyan megoldások felé szeretnék terelni a társadalmat, melyek a közös tudásszerzés, hálózatos gondolkozás, reziliencia, cselekvésbe ágyazott tanulás segítségével példát közvetítenek a gyorsan változó társadalmi környezet számára. Szeretnénk elérni, hogy a fenntarthatóság a mindennapokat átszövő, motiváló, vonzó és valódi életformává váljon, aminek előmozdítói lehetnek az iskolai közösségek.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 

Alap- és középfokú oktatási intézmények részére komplex környezeti nevelési program megvalósítására

 

A pályázat kiírója: Humusz Szövetség és Gammapolisz Nonprofit Kft.

Megpályázható összeg: A pályázati keretösszeg 6.000.000 Ft, a három legjobb pályázat kerül kiválasztásra, az egy pályázó által elnyerhető összeg maximum 2.000.000 Ft/intézmény.

 

2023. január 05.

New York állam demokrata kormányzója, Kathy Hochul szombaton írta alá azt a törvényt, aminek értelmében mostantól komposztálhatják az elhunytak testét az államban. New York a hatodik amerikai állam, ahol ez a temetkezési módszer is választható lett, elsőként 2020-ban Washingtonban engedélyezték a módszert, amelyben az elhunytat egy acélkonténerben helyezik el, amit lucernával, faforgáccsal és szalmával töltenek fel. Ezt követően Colorado, Oregon, Vermont, Kalifornia, most pedig New York is csatlakozott a sorhoz.

A nagyjából egy hónapon át tartó folyamat végén a holttestből nagyjából két talicskányi termőföld lesz. A komposztálás hívei szerint a módszernek minimális a karbonlábnyoma, ráadásul a természetbe visszaforgatott föld jóval kevesebb helyet is foglal, mint a hagyományos urnás vagy koporsós temetkezés.

Ide kattintva a cikk folytatását is elolvashatod.

2022. december 15.

A 2022-es Komposztünnep felhívásban a "Talaj - Élet - Egészség" hármas témáját kínáltuk kicsiknek és nagyoknak. Az ajánlott aktivitásokon túl idén is lenyűgöző programok valósultak meg, hála az elkötelezett és kreatív pedagógusoknak, valamint a témára igencsak nyitott gyermekeknek és családoknak. Összefoglalónkból nem csak a szakmai zsűri által díjazott csoportokra derül fény, hanem a többi, kiemelkedő és példaértékű programot is bemutatjuk. (Összeállította: Nagy Andrea)

A 2022-es évben a talajra és az egészségre, ezek kapcsolatát megteremtő komposztra hívtuk fel a figyelmet.

Regisztráció 49 helyről érkezett 2022. október 10-ig. A megvalósult programok beszámolóit az alábbiak szerint kaptuk meg. 

Az óvodák és bölcsődék 25 települést képviseltek és 53 óvodai/bölcsődei csoportot érintettek, 1207 résztvevővel. 

Oldalak