Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanácsadás Ökoiskoláknak és Zöld Óvodáknak

  • 2013. november 01. 01:00
  • graczek
Nyílt Nap a Hulladékcsökkentés jegyében és információs nap Ökoiskola és Zöld Óvoda jelölteknek. Várjuk az Ökoiskola és Zöld Óvoda címre pályázó iskolák és óvodák jelentkezését!

MEGHÍVÓ

NULLA HULLADÉK NYÍLT NAP - 2013. NOVEMBER 29.

Hulladékcsökkentők csúcstalálkozója a Humusz Házban
Bemutatkozik az Ökoiskolák és Zöld Óvodák támogató programja

Programok:

14:00 Intro: bemutatjuk, hogy hogyan segíti a Humusz azokat, akiknek fontos a hulladékcsökkentés.
14:45 „Környezettudatosság óra”*: bemutatjuk az Ökoiskola és Zöld Óvoda címre pályázókat támogató programunkat és játszva mesélünk a hulladékproblémáról és a megoldásokról a mindennapok  szintjén.
15:45 Vonulás a Mese tanösvényen*: módszertani cserebere szemléletformálással foglalkozó pedagógusok és óvópedagógusok részére, de más is jöhet :)
16:45 Nem szabunk gátat a tenni akarásnak: infó óra az önkéntes lehetőségekről
17:45 Redizájn kézműves foglalkozások*, de addig is: www.humusz.hu/nuhublog az újragondolt művészet jegyében
19:00 Filmklub: Trashed. Számos díjat besöpört film arról, hogy hogyan borítja el a földet a szemét. Főszerepben: Jeremy Irons. „Magyarítva” by Humusz. A filmet a látottak után legtöbben nem hagyják szó nélkül, ezért beszélgetést is gondoltunk a végére.

A csúcstalálkozó teljes időtartama alatt:  kóstolhatók az ökofrankó falatkák és itókák; megtekinthető a ReSzütyő kiállítás (táskák maradékanyagból); a Felesleges Áruk Fórumában böngészhetők a fogyasztói társadalom túlkapásai; a Humusz Ház mesés kertjében sátrunkat felállítva mutatjuk be játékainkat, kiadványainkat, szemléletformáló anyagainkat a szakmai érdeklődők számára; a Humusz munkatársai – ha éppen elkaphatók a szervezkedés közben – szívesen állnak rendelkezésre egyéni tanácsadás céljából is.

Az Ökoiskola és Zöld Óvoda címre pályázókat támogató programról:

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének célja a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősödése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növekedése és a Natura 2000 területek ismertségének növekedése. Ennek keretében az OFI által kiírt közbeszerzési pályázaton a Humusz Szövetség 2013 végén elnyerte a közép-magyarországi régió Regionális Forrásközpont szerepét az Ökoiskolákra és a Zöld Óvodákra egyaránt. Mindkét intézménytípus számára, alprojektek keretében, párhuzamosan futtatjuk a hasonló szerkezetre épülő szakmai támogató programot. 2016 júniusáig szóló megbízatásunk lényege, hogy az országos forrásközpont által fejlesztett útmutatók, segédanyagok és megtartott képzések révén a régiónkban segítsük az említett két hálózat bővítését, a címekre pályázó intézmények felkészülését és később a megvalósítást.

Zöld Óvodáknak szóló program: http://humusz.hu/oktatas/zoldovoda

Ökoiskoláknak szóló program: http://humusz.hu/oktatas/okoiskola

A címpályázat iránt érdeklődők figyelmét felhívjuk, hogy rendezvény programelemei közül a csillaggal jelölteknél párhuzamosan futnak a programok óvópedagógusok és pedagógusok számára. a "Környezettudatosság órán" az iskoláknak és az óvodáknak párhuzamosan szervezünk előadást, ahol az oktatásban is jól használható környezettudatos, anyagtakarékosságra, hulladékcsökkentésre ösztönző praktikák mellett beszélünk a környezettudatos mindennapokhoz szükséges elméletről, és megosztjuk a szakemberekkel támogató programokkal kapcsolatos információkat. A program keretében óvópedagógusoknak, ezzel egy időben pedagógusoknak tartunk módszertani csereberét a tanösvényünkön tett séták alatt. Végül a gyakorlatban is próbára tesszük a szakembereket: kézműves foglalkozásokra adunk javaslatot a kicsikkel és a nagyobbakkal foglalkozóknak, az újrahasznosított/újrahasznált alapanyagok pedig rávilágítanak arra, hogy mely környezeti problémák kerülhetők el odafigyeléssel és kreativitással.

Az eseményen való részvétel ingyenes.

Regisztrálni ezen a  linken lehet.
1111 Budapest, Saru u. 11.
Tel.: (06) 1 386-2648

*A programelemek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet projektje keretében valósulnak meg, amelyet a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogat.