A cím előnyei

Miért jó ha az intézmény Zöld Óvodává válik? Mi haszna van a cím elnyeréséből a szülőknek? Miért jó az itt dolgozóknak? Jár-e valamilyen haszonnal a település, a kerület, a helyi közösség számára?
Ezek azok a kérdések, amelyeket minden leendő Zöld Óvoda és a címet már elnyert intézmény legelsőként feltesz (feltett) magában. Mert két dologban mindenki biztos: a cím nem jár anyagi elismeréssel, és villámgyorsan leköti az esetlegesen még meglévő szabad energiákat és erőforrásokat. De túl az anyagiasságon, érdemes kicsit gondosabban szemrevételezni az előnyök körét!

Ha alaposabban megvizsgáljuk, a Zöld Óvoda címmel járó előnyök a következők:

  • A cím egy államilag garantált minőségjelző, mint a környezeti neveléssel kapcsolatos irányultságáról szóló referencia, elnyerésének hozadéka legelsőként tehát az erkölcsi előny! Versenyelőnyt jelenthet a többi óvodával szemben, vonzerőt a szülők számára.
  • Az ökoiskolák is örömmel veszik, ha zöld óvodából megy hozzájuk gyerek, hiszen ők már eleve nyitottak a természet jelenségeire és környezettudatos nevelésben részesültek.
  • A fenntarthatóságra nevelésen túl, segíthet újabb kollégákat, partnereket bevonni a munkába vagy támogatókat keresni egy-egy projekt megvalósításához.
  • Óvodánk pozitív példa, iránytű lehet mások számára is. Mindezeken keresztül pedig meghatározza az intézmény arculatát, jövőképét is és a környezettudatos szemlélet erősödése egészen biztos, hogy a (munka)környezet feltételeinek javulásához vezet.
  • Ha a nevelőtestület, az intézmény más dolgozói is kihívásként élik meg a feladatot, az segít elszakadni a mindennapi rutintól, és nagyon komoly együtt cselekvéssel is párosul. Az együtt cselekvés viszont a felelősség megosztását, vagyis a felelősségtudat kiszélesedését is magával vonzza.
  • A cím hálózati tagságot is biztosít, tagjai leszünk a Zöld Óvodák Hálózatának, intézményünk részese lehet találkozóknak, programoknak, amelyek kínálata segíti a szakmai fejlődést is.


SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.