Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kanapészörf

Év: 
2010
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Schmidt Gergő

   Utazni jó, de sajnos ez a legtöbb esetben együtt jár azzal, hogy a szükségesnél nagyobb mértékben terheljük a környezetet... amivel gyakran éppen azt a helyet romboljuk, aminek szépsége olyannyira vonzott minket.

   Bárhol is járjunk a világban, szállásra mindenhol szükségünk lesz, ebből a célból leggyakrabban egy szállodát keresünk fel. Ezekben lakva mindenki megtapasztalhatja mit jelent az igazi ”luxuspazarlás”. A szobák telistele vannak gondosan, a lehető legkisebb kiszerelésűre csomagolt szappanokkal, samponokkal. Ha enni támad kedvünk, apró műanyag tégelyekből fogyaszthatjuk tucatszámra a vajat, lekvárt, mézet. Természetesen a vendég nem ihat csapvizet, ezért sok tonna PET palack kerül szemétre. Ezeket a nagy épületeket a hűtés, fűtés, aeroszolok, légkondicionálás sem teszik egészségesebb, fenntarthatóbb hellyé.

   Ez igen szomorú – mondhatnánk – de hát aludni mégiscsak kell valahol. Mit tehetnénk?

   Szerencsére van egy környezetbarát alternatíva, amely révén csökkenhet ökológiai lábnyomunk és a helyi embereket is jobban megismerhetjük: ez az úgynevezett CouchSurfing, azaz a kanapészörf.

   A Hospitality Club és a CouchSurfing olyan közösségi portál, amelyek felületet biztosítanak ahhoz, hogy szálláskereső ill. szállásadó magánszemélyek a világ minden részéről kapcsolatba léphessenek egymással. A vállalkozó kedvű „szörfös” egy egyszerű regisztráció során megadhatja, vane lehetőség nála megszállni, vagy csupán mások kanapéját venné igénybe a jövőben. Természetesen az első eset sem jár semmiféle kötelezettséggel, ha valakitől emailt kapunk, de nincs időnk, kedvünk fogadni, akkor ezt ugyanúgy közölhetjük vele, mint azt, hogy csak egy szabad helyet tudunk felajánlani a padlón, ahol a hálózsákjában elalhat.

   Általánosságban elmondható, hogy mindenki könnyedén megtalálja azt, amit keres, hiszen csaknem kétmillió kanapészörfös regisztrált már a világ minden részéről, mindenki teljesen ingyen adja és kapja a szállást, legyen szó akár egy kanapéról a nappaliban vagy egy teljesen külön szobáról.

   „Azért alapítottuk, mert hiszünk benne, hogy az emberek összehozása, és a nemzetközi barátságok elősegítése javítja a kultúrák közti megértést és erősíti a békét” - hangzik a Hospitality Club missziója. Talán az alapítók nem is gondoltak rá, hogy mekkora szolgálatot tesznek a környezetünknek is azzal, hogy az utazókat a hotelek világa helyett mások kanapéja felé irányítják.

 Schmidt Gergő