Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyűjtőedény házhoz megy

Év: 
2009
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Gyöngyösi Imre

A lassan két évtizede alapított, hajdúböszörményi és debreceni érdekeltségű egyesületünk hosszú évek óta foglalkozik e két város és térségének hulladékgazdálkodási problémáival, valamint az ezzel kapcsolatos szemléletformálással. A hulladékgazdálkodáson belül a szelektív gyűjtést igyekszünk az emberek hétköznapjainak részévé tenni.

Mára több szelektív hulladékgyűjtő szigetet is kihelyeztek a helyi szolgáltatók, ám azt tapasztaltuk, hogy a társasházak és lakótelepek lakói közül kevesen hajlandók a szelektív gyűjtésre. A postaládákat nap mint nap megtöltik kéretlen reklámanyaggal, amivel a társasházakban, lakótelepeken élők sok esetben nem tudnak mit kezdeni. Környezetvédőként fontosnak tartjuk, hogy a kukákba kevesebb olyan hulladék kerüljön, amit a megfelelő helyre juttatva újra lehetne hasznosítani. Úgy gondoljuk, nem jelenthet akadályt a szelektív gyűjtés népszerűsítésében az a tény, hogy a kék kuka messze van.

A megoldást egy sajátos papírgyűjtési akcióban látjuk. A sűrűn lakott háztömböket megkeresve, egy-egy kartonból készült papírgyűjtőt helyeztünk el közvetlenül a közös postaládák alá, hogy a beszórt reklámanyagok egyből elfoglalják kiérdemelt helyüket az újrafeldolgozás körforgásában. A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft-vel együttműködve a kukákat rendszeresen ürítjük. Jelenleg Debrecenben 55-60, Hajdúböszörményben pedig 95-100 ilyen kuka funkcionál.

A szolgáltatást a lakók előnyösnek tartják, sőt várják a felszabadító papírgyűjtő csapat jövetelét. Az általános ismertté válás és a pozitív vélemények hatására akciónk egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, további bővítésre szorul. Helyi üzletek,diszkontok, vállalkozók jelezték igényüket a papírgyűjtőkre, ami egyértelműen azt jelzi, hogy az emberek felelősséget éreznek azért, hogy minél több fát megmentsenek a kivágástól, s egy élőbb, élhetőbb és fenntarthatóbb jövőt teremtsenek az elkövetkező generációk számára.

Gyöngyösi Imre